03 apr. 2012 | 15:15

Windows 8 si Mountain Lion – sisteme cu orientari diametral opuse

TEHNOLOGIE
Windows 8 si Mountain Lion - sisteme cu orientari diametral opuse

mountainwindows

In urma cu cativa ani, nu foarte multi, auzeam in diverse contexte ca Windows-ul, ca sistem de operare, este o imitatie a Mac OS X. E adevarat, astfel de afirmatii veneau de la fani Apple, insa de cele mai multe ori erau sustinute de argumente plauzibile care reuseau sa te faca sa te gandesti. La un anumit moment, aceasta filozofie era asa de populara, incat pana si Apple a facut o gluma pe acest subiect. Cu afirmatia „Redmond, Start Your Photocopiers”, postata pe un banner imens la evenimentul de lansare al Mac OS X 10.4 in cadrul WWDC 2004, era evident ca Apple voia sa provoace un pic de scandal.

Acum traim insa in alta epoca. Odata cu lansarea de catre Apple a OS X-ului Mountain Lion, in varianta ,,Developer Preview” si lansarea de catre Microsoft a Windows 8 „Consumer Preview”, niciodata nu a fost un moment mai bun pentru a aprecia cum se cuvine directia spre care se orienteaza gigantii din acest domeniu. In acest stadiu de dezvoltare, cand mai sunt doar cateva luni pana la versiunile de sisteme de operare pe care le vom vedea in magazine, acum, mai mult ca niciodata, este evident ca strategiile sunt diametral opuse.

mountain lion

 

Reteta Apple

Intre Lion si Mountain Lion, Apple integreaza si mai multe elemente din iOS pe Mac: Launchapd-ul cu aplicatiile instalate – care este identic cu ecranul principal de la iPad; App Store-ul – care merge pe aceeasi reteta de succes consacrata de App Store-ul de pe iDevice-uri, modul Full Screen care-ti permite sa vezi o singura aplicatie pe intregul ecran; AirPlay – care te ajuta sa-ti trimiti orice tip de continut de pe Mac pe TV atata timp cat ai un Apple TV, plus aplicatii precum Messages, Notes, Reminders, toate sunt doar cateva exemple care definesc directia noului OS X. Gesturile identice cu cele de pe iOS pe care le puteti face pe Magic Trackpad si pe touchad-urile supra dimenstionate de la MacBook-uri nu fac decat sa usureze si mai mult tranzitia de la Mac-uri la iDevice-uri si invers.

Cu toate aceste schimbari insa, nucleul noului OS X 10.8 este identic cu cel din ultimii 10 ani. Dock-ul cu scurtaturi, desktop-ul, bara de meniu si aspectul ferestrelor, toate sunt in mare parte neatinse in Mountain Lion. Partea buna a unei astfel de strategii este ca tranzitia pentru utilizatorii experimentati de OS X este mai usoara datorita elementelor familiare. Partea proasta in schimb este ca cei care nu sunt innebuniti dupa aspectele de iOS pe care le promoveaza Apple pe Mac-uri s-ar putea sa ramana dorindu-si mai multe cosmetizari.

Untitled

 

Reteta Microsoft

De partea cealalta a baricadei este Windows 8. Cu interfata Metro evident orientata catre ecranele sensibile la atingere, este clar ca Microsoft a pornit de la 0. Aspectul este radical diferit fata de ce am vazut si avut pana acum, functiile noi sunt numeroase, iar cu aceasta traiectorie Microsoft spera sa traga dupa ea extrem de multi dezvoltatori si milioane de utilizatori.

E adevarat, nu a fost neglijat suportul pentru aplicatiile scrise in urma cu cativa ani, in schimb acesta e departe de a fi in centrul atentiei. Desi cu toti am stiut ca Microsoft nu mai poate sa continue cu o reteta veche de 26 de ani, e greu de apreciat daca modul in care s-a detasat de respectiva reteta este cel corect.

 

Motivul diferentelor

Lucrurile sunt mult mai simple acum decat erau in urma cu 5 sau 10 ani. Daca Apple si Microsoft au concurat pe piata computerelor personale pentru cateva decenii, acum situatia este cu totul alta. Fiecare isi doreste altceva.

Cu iPad-ul in centrul atentiei, Apple este pozitionata extrem de bine in aceasta epoca post-PC, mai bine decat orice alta companie de pe planeta. Din acest motiv nu trebuie sa reinventeze  OS X-ul. Apple forteaza asa de mult o piata in care computerele personale nu mai sunt computere persoanale clasice, ci tablete sau smartphone-uri, incat este evident ca nu are emotii daca Mac-urile nu mai sunt la fel de importante cum erau odata. Aceasta incredere pe care am definit-o mai sus este si motivul pentru care iMac-urile sau Macbook-urile nu vor avea probabil niciodata un ecran sensibil la atingere. Pur si simplu nu au nevoie.

Microsoft, in schimb, a investit asa de mult in PC-uri si intr-un ecosistem care graviteaza in jurul PC-ului, incat abia de curand a realizat ca traim inr-o alta lume, in care abordarea clasica pur si simplu nu mai functioneaza. Intr-adevar, a avut o tentativa esuata cu Tablet PC-ul, insa a ramas in istorie doar ca atat, o tentativa. Windows Phone, desi castiga premii si note mari in review-uri, nu castiga adepti. Nu mai ramane decat ca acei utilizatori care cauta ceva nou sa se orienteze semnificativ catre Mac, din moment ce au deja un iPad sau/si un iPhone, ca Microsoft se duce in jos mai mult decat acum.

dock_vs_taskbar_fish-thumb-640xauto-256

In concluzie, Microsoft reinventeaza Windows-ul ca un produs din noua epoca Post-PC, intr-o maniera extrem de agresiva si extrem de necesara. Daca PC-ul viitorului este un aparat dominat de un touch screen fara o tastatura fizica, Microsoft isi doreste teribil sa ruleze Windows iar pentru ca acest vis sa devine realitate, acum, este dispusa sa schimbe Windows-ul complet. E imposibil sa stim daca reteta va fi un succes, din moment ce un procent impresionant din utilizatorii de PC-uri nu renunta inca nici macar la Windows XP. Pe de alta parte insa, faptul ca au avut imaginatia si curajul sa o faca trebuie cu siguranta apreciat.

In definitiv, daca pana de curand cu Apple asociam termentul ,,curajos”, iar cu Microsoft ideea de ,,conservator”, in cazul noilor sisteme de operare cu siguranta acesti termeni nu mai sunt valabili. Mai precis, in secolul in care PC-urile asa cum le stim devin imbatranite si mai putin utilizate, strategiile companiilor din Cupertino si Redmond sunt total diferite.

Apple, in cazul noului Mountain Lion, vine cu mici retusuri si cateva aplicatii noi preinstalate pentru un grad sporit de functionalitate, in timp ce Microsoft se straduieste cu Windows 8 sa reinventeze complet un sistem de operare pe care l-ai folosit ani de zile, indiferent daca ti-a fost sau nu drag.

Doar trecerea timpului ne va spune cine a avut sau nu dreptate, cine a pariat pe cartea care trebuie. Voi cu cine tineti?

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele