Verbatim Store ‘n’ Go USM – HDD-ul multifunctional [REVIEW]
Spatiul de stocare este unul din factorii cei mai importanti pentru un utilizator de tehnologie. Indiferent daca folositi un computer desktop, un laptop, un smartphone sau o tableta, spatiul de stocare devine la un moment dat insuficient si trebuie marit. HDD-ul extern este cea mai buna solutieHDD-ul extern este cea mai buna solutie pentru a mari spatiul de stocare, iar Verbatim Store n Go vine cu o solutie interesanta in acest sens.
Despre HDD-uri si Conectori
Verbatim si-a propus sa rezolve aceasta problema printr-o modalitate destul de simpla, a vazut un produs multifunctional la Seagate si a cumparat licentele pentru a il produce. Mai exact, acum il produce chiar in colaborare cu Seagate. Modelul initial al producatorului, cel care se mai gaseste acum si prin magazine poarta numele de GoFlex, si ofera aceeasi carcasa externa cu posibilitate de conectare a diferitelor cabluri pentru PC sau MAC.
Portabilitatea acestor produse este un lucru din nou foarte important. Daca pana acum cativa ani trageam de un sertar din interiorul desktop-ului pentru a scoate HDD-ul sau ne „chinuiam” cu discurile de 3.5 in carcasa externa cu alimentare separata, ca sa le folosim pe un laptop, acum HDD-urile externe in format de 2.5 inch sunt cele mai cautate de catre public si imlipicit cele mai vandute.
Un al treilea lucru important la acest segment de produse este performanta. USB 2.0 este un conector depasit deja de ceva vreme, USB 3.0 i-a luat locul destul de repede, oferind o performanta demna de invidiat, chiar depasind si mai putin cunoscutul Firewire 800. Daca tot am adus vorba de alti conectori, cel care ramane totusi cel mai rapid este cel eSATA, care, la vitezele actuale de 6 Gbps primeaza pentru PC-uri. Incet, incet insa vine din spate noul Thunderbolt, creat de intel in colaborare cu Apple, si care este o extensie directa la canalul de PCI-Express al unui computer, indiferent ce sistem de operare ruleaza. Totusi, pana cand Thunderbolt va fi cu adevarat folosit la scara larga, ramanem la o varietate de conectori ce difera in functie de preferintele utilizatorului.
Design si Constructie
Din punct de vedere al design-ului si constructiei ofera un HDD simplu, Verbatim Store n Go vine intr-o carcasa de plastic rezistenta de culoare neagra. Modelul testat de noi foloseste USB 3.0 pentru transferul datelor iar portul este frontal, ciar pe mijlocul unitatii. Singurul element definitoriu pentru acesta este logo-ul producatorului de deasupra. Desigur, pentru ca este la moda, nu puteam sa nu discutam de o suprafata glossy pentru a fi mai atragator pentru ochi. Partea inferioara insa are o textura rezistenta la zgarieturi, lucru de apreciat.
Conectorul este elementul cel mai important. Sub cel de USB 3.0 se ascunde portul de SATA ce provine chiar de la HDD. Pentru a lamuri ce este cu acest conector este suficient sa spunem ca HDD-ul poate fi achizitionat in varianta USB 3.0, Firewire 800 sau eSATA. La noi momentan am vazut doar modelul pe USB 3.0, cel pe care il analizam si noi acum. Conectorii in cauza se pot schimba foarte usor oferind o flexibilitate marita pentru acelasi disk, si, poate fi conectat la diferite sisteme sau laptopuri. Daca tot vorbim de sisteme, Verbatim a creat de asemenea impreuna cu Antec si un adaptor pentru sistemele desktop, ce permite introducerea discului extern, cu tot cu carcasa, pentru o carcasa desktop. Acer si Lenovo au si implementat aceasta solutie pe unele din sistemele lor.
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Verbatim Store n Go USM/”/]
Specificatii si Performanta
[table id=156 /]
Testul de copiere al fisierelor pentru Verbatim Store n Go a fost rulat atat pe un desktop cu un HDD normal cat si pe un laptop cu SSD. Desigur viteza maxima atinsa se apropie de 80 MB/s pe laptop insa depinde in mare parte de tipul de fisiere copiate. Pentru fisiere mici viteza scade semnificativ chiar si la 20 MB/s, lucru ce este normal si se intampla la orice transfer.
Concluzie
La prima vedere Verbatim Store n Go USM pare un HDD obisnuit, si sincer, am fost destul de dezamagit, mai ales pentru ca nu imi imaginam ce as putea scrie despre el, si cautam o metoda de a il include in alt articol ca si un accesoriu. Nu mare mi-a fost surpriza cand, pe parcursul review-ului, am descoperit ca exista un modul de extensie chiar si pentru Thunderbolt. Desigur, HDD-ul intern nu poate atinge vitezele acelui conector, insa cu un SSD de generatia a treia lucrurile se schimba radical. Testul de copiere de fisiere nu a demonstrat decat si din nou, capabilitatile conectorului USB 3.0. Oricum HDD-ul intern nu depaseste nici el 90 MB/s.
Din punct de vedere flexibilitate este un plus major fata de orice alta varianta de HDD extern, problema intervine la achizitionarea cablurilor separate, pe care, din pacate nu le-am vazut in niciun magazin sau pe nici un site din romania. Personal as cauta un astfel de dispozitiv mai degraba daca ar veni la pachet cu toate cele 3 cabluri. Achizitia unui astfel de HDD devine astfel destul de complicata daca doresti sa il folosesti la adevarata capacitate. Sistemul este inteligent insa nu este destul de bine implementat.
Pretul este de aproximativ 500 Lei, un pret ceva mai mare decat al unui HDD de aceeasi capacitate, 500 GB, si care detine acelasi conector USB 3.0. Aici nu prea am ce comenta decat sa fac referire la cele spuse doua randuri mai sus. Probabil singurul element care nu este atat de important insa aduce un plus de valoare acestui dispozitiv este software-ul de backup, destul de bine gandit. Acesta ofera posibilitatea de backup a anumitor foldere setate in prealabil precum si formatarea discului in sine. In concluzie este un HDD destinat pentru orice utilizator, putin mai scump decat celelalte de pe piata, fapt ce poate fi considerat o investitie pentru viitor. Totusi exista Seagate, Verbatim, Antec, Acer si Lenovo interesati de acest conector atat de simplu si totusi atat de ingenios. Probabil ca vom vedea o aplicabilitate mai larga pe viitor al acestui tip de produs.