Un nou tip de display ar putea subtia semnificativ urmatorul iPhone
Chiar daca noul iPad s-a reflecat in aproape jumate de milimetru in plus fata de vechiul iPad 2, cu toti stim ca Apple este angrenat intr-o cursa pentru cele mai subtiri dispozitive, cursa pe care de cele mai multe ori o si castiga.
Noi informatii aparute pe internet confirma ca o noua tehnologie de panou, care ar putea intra pentru prima oara in noul iPhone, s-ar putea reflecta intr-o grosime mult mai mica decat a modelului actual, iPhone 4S. In loc sa foloseasca un display format din mai multe straturi, Apple ar putea folosi o tehnologie intitulata in-cell.
Un raport al celor de la Digitimes confirma acest fapt si mentioneaza companii precum Toshiba si Sharp ca fiind posibilele surse pentru noile ecrane. Rhoda Alexander, analist IHS, a afirmat pe acest subiect: „Prin reducerea numarului de straturi reduci dimensiunea si grosimea dispozitivului, facandu-l astfel atat mai subtire cat si mai usor”.
Daca foloseste aceeasi tehnologie ca acum si in noul iPhone, adoptia unui ecran mai mare de 4 sau 4,3 inci, cum indica unele surse, s-ar reflecta intr-o greutate sporita – un lux pe care Apple pur si simplu nu si-l permite. Display-ul actual din iPhone, de tip on cell, se reflecta intr-un strat inferior pentru retro iluminare, un al doilea strat care este LCD-ul – care gazduieste pixelii RGB, un al treilea strat de sticla, un al patrulea strat care este panoul capacitiv sensibil la atingere, si aceasta din urma este acoperit de un al cincilea strat de protectie tip Gorilla Glass.
Daca in acest scenariu de 5 straturi, sticla din mijloc are ca scop separarea zonei cu cristale lichide de zona de touch, in tehnologia in-cell aceeasi sticla dispare. Rezultatul este combinarea LCD-ului si a sectiunii de touch intr-un singur strat. Un mijloc prin care poate fi atinsa aceasta performanta este „multiplexarea” electrozilor – folositi in mod normal pentru transmiterea comenzilor de pe touch. Aceasta multiplexare s-ar reflecta in folosirea aceluiasi set de electrozi atat pentru operarea semnalelor touch cat si pentru controlul pixelilor de pe LCD.
Desi aceasta noua tehnologie este la inceput si nici un alt producator nu a avut curajul sa o foloseasca sau mai bine zis sa investeasca in ea, avand in vedere aura Apple de deschizator de drumuri, mai ales cand vine vorba de tehnologii noi, zvonul mentionat mai sus ar avea mai multe sanse sa devina in realitate. Oricum, e mult mai plauzibil decat alte fantasme pe care le-am vazut asociate urmatorului iPhone.