04 dec. 2012 | 15:00

Topul saptamanii de aplicatii romanesti – iOS si Android

FEATURE
Topul saptamanii de aplicatii romanesti - iOS si Android

La cateva zile dupa 1 decembrie ar fi si pacat sa nu continuam perpetuarea spiritului patriotic, prin promovarea continutului autohton. Ca urmare, la lista cu aplicatii romanesti pentru mobile mai adaugam in aceasta saptamana un nou pachet de 5 titluri.

aplicatii romanesti iOS si Android

Cu toate ca multe dintre aplicatiile asupra carora atragem atentia in aceste articole se regasesc in agazinul ambelor sisteme de operare, au existat si vor exista in continuare exceptii. Avand in vedere ca prioritatea numarul 1 este sa gasim aplicatii romanesti gratuite si utile, disponibilitatea respectivelor aplicatii in ambele magazine online va conta mai putin. Important este sa promovam acei dezvoltatori de aplicatii care fac o treaba buna si care nu doresc sa se imbogateasca rapid lansand aceste aplicatii cu plata.

Stop Fumat

Stop Fumat

Dezvoltator: Vlad Corneliu Vizitiu

Apple AppStore

Trebuie sa recunosc ca am avut cateva probleme de stabilitate cu aceasta aplicatie pana am instalat-o pe un iPhone 5. Cu toate ca nu am inteles foarte bine unde era problema, pana de curand aplicatia pur si simplu sarea in ecranul principal, o simptoma pe care in ultimii ani de utilizator de iOS am ajuns sa o asociez cu lipsa de memorie RAM. Trecand peste aceste detalii, aplicatia ruleaza foarte bine. Se incarca rapid si s-ar putea chiar sa dea rezultate daca sunteti un fumator care intr-adevar vrea sa renunte la acest obicei. Plecand de la niste notiuni de baza de matematica, conceptul care sta la baza aplicatiei este de economie financiara. Pe sistemul, la cate tigari fumez in ultimii doi ani puteam sa-mi iau un Logan, Stop Fumat te ajuta sa vezi daca acest lucru chiar este posibil. Totul incepe cu introducerea numarului de tigari pe care il fumezi zilnic, urmat de numarul de zile in care vrei sa te lasi si pretul unui pachet de tigari. Toate acestea sunt variabile pe care de preferat ar fi sa le introduci cat mai realist. Dupa ce ti-ai definit profilul de fumator, aplicatia iti afiseaza un counter pentru a te anunta cat mai ai de asteptat pana la urmatoarea tigara. In plus, accesand butonul economii din partea stanga sus puteti vedea cati bani ati economisit de cand fumati mai putin. Un alt detaliu dragut este ca puteti vedea ce gadget puteti achizitiona cu banii pusi deopartea.

Redescopera RomaniaRedescopera Romania aplicatii romanesti iOS ANDROID

Dezvoltator : Ileo Marketing Interactiv

Apple AppStore

Google Play

Rezultatul unui proiect mediatizat, aplicatia Redescopera Romania a fost creata ca o urmare a unui proiect omonim initiat de Petrom. Gandita ca un portofoliu generos de puncte de interes asociate unor harti Google Maps, aplicatia este echivalentul de iOS si Android al unui site web cu aceeasi denumire: www.redescoperaromania.ro. In practica, aplicatia te ajuta sa gasesti lucrurile care merita vazute din tara noastra, incepand cu forme de relief sau momumente si incheind cu obiceiuri sau ,,locuri unde se intampla fenomene deosebite”. Pe langa numarul mare de obiective, un avantaj important este rezultat din faptul ca va puteti crea un cont in aplicatie pentru a va salva locurile in care ati fost sau va doriti sa mergeti. Va puteti crea usor liste cu obiective, puteti vedea informatii suplimentare despre respectivele obiective si, daca sunteti interesat, puteti vedea si poze din diversele locatii incluse in aplicatie. Puteti cauta o anumita locatie daca va intereseaza si in acelasi timp puteti debifa cu usurinta afisarea anumitor tipuri de puncte de interes de pe harta. Un modul interesant este cel de introducere de locatii noi in aplicatie, prin detalierea anumitor aspecte si asocierea unor imagini acestora. Desi locatiile introduse manual sunt intai moderate, in scurt timp pot ajunge in aplicatie.

Monumente RomaniaMonumente Romania

Dezvoltator David Chifriuc

Apple AppStore

Cu un volum de efort foarte mare implicat in realizarea acestei aplicatii, Monumente Romania este una dintre putinele, daca nu singura, care include informatii despre 19881 de monumente istorice. Numarul respectiv este foarte important deoarece atesta faptul ca, in conformitate cu o lista publicata de Ministerul Culturii si Patrimoniului National, aceasta aplicatie include informatii aferente fiecarui monument din Romania. In plus, toate informatiile, sunt accesibile offline si indexate in asa fel incat sa puteti cauta o locatie dupa nume, importanta, categorie, localitate, datare istorica sau un COD intitulat LMI. Interesant este faptul ca aplicatia nu se opreste doar la paginii intregi de text ci include si 22645 de fotografii pentru un numar important de monumente. In ceea ce priveste mijloacele de accesare a respecitvelor puncte de interes, aplicatia include adresa exacta pentru 2435 de obiective aflate in Bucuresti. Pentru restul Romaniei, dupa cum se poate vedea si in imaginea din partea stanga, toate monumentele sunt puse la un loc intr-o lista prin care puteti naviga cu usurinta. Daca sunteti un fan al realitatii augmentative, aplicatia are si un modul AR care va permite sa vedeti detalii despre obiectivele din apropiere prin prisma camerei de la iPhone.

LaPensiuni.rolapensiuni.ro aplicatii romanesti iOS ANDROID

Dezvoltator: Vitrina Web

Apple AppStore

In Romania exista mii de pensiuni de calitate iar o parte semnificativa dintre ele este agregata de website-ul lapensiuni.ro. Dupa cum ii spune si numele, aceasta aplicatie este perfecta pentru a gasi rapid si eficient o pensiune. Puteti cauta cu cateva zile inainte de o excursie pensiuni dintr-o anumita regiune a tarii sau puteti cauta cu cateva ore inainte sa ajungeti la o destinatie pornind de la locatia GPS. Aplicatia raspunde foarte bine la comenzi. Va permite sa vedeti mai multe imagini din fiecare locatie si, direct din aplicatie, puteti trimite un email proprietarului sau puteti suna pentru a face o rezervare.  In momentul in care ati ales o pensiune, puteti vedea toate preturile practicate de locatia respectiva, puteti citi sau lasa comentarii si puteti obtine, prin Google Maps, traseul pana la pensiune. Nu lipseste nici optiunea de cautare, desi mi-as fi dorit sa am posibilitatea sa pun mai multe filtre la rezultate. In orice caz, toate pensiunile afisate in lista, dupa cum se poate vedea si in imaginea alaturata, sunt afisate in functie de distanta fata de locatia voastra. In cazul in care va descurcati mai bine navigand pe o harta decat pe lista, laPensiuni.ro va ofera si posibilitatea de a vedea diversele locatii din imprejurimi. Mai ramane acum sa va decideti unde vreti sa mergeti, sa faceti rost de timp liber si de fondurile necesare.

CatMusic aplicatii romanesti iOS ANDROIDCat Music

Dezvoltator: Cat Music

Apple AppStore

Google Play

Cu o interfata care seamana cu Windows Phone, aplicatia Cat Music sau Cat Music Karaoke este in primul rand un portal catre tot ceea ce inseamna casa de productie Cat Music. Acestacesta este cel mai producator de muzica autohtona si studioul cu cei mai multi artisti romani inregistrati. Cat Music te ajuta sa fi la curent cu ce au mai lansat artistii preferati, te ajuta sa vezi cele mai noi clipuri lansate pe meleaguri mioritice si, daca bugetul iti permite, te ajuta sa cumperi cele mai noi hituri romanesti din iTunes.  Exista si o sectiune de evenimente prin intermediul careia iti poti adauga in calendar faptul ca Andreea Banica va canta pe 15 decembrie la Sofia sau ca Liviu Hodor si Mona vor canta pe 22 decembrie la Ariano Irpino in Italia. Exista si o sectiune de stiri muzicale, multe dintre ele cu video clipuri atasate de pe YouTube. In plus, cel mai mare buton din aplicatie este cel care duce la aplicatia Karaoke Machine. Aici aveti la dispozitive aproximativ 10 melodii pe care sa va testati talentul la Karaoke in fata camerei. Cu toate ca ma asteptam ca in momentul in care ai apasat play sa inceapa negativul melodiei, in realitate doar versurile iti sunt afisate in partea de jos a ecranului si ritmul trebuie sa-l tii singur. Chiar si asa, daca esti mandru de cum ai iesit in film poti cu usurinta sa partajezi fiecare clip din program pe YouTube.

Pana data viitoare…

Ma uit la aceste aplicatii gratuite de acum si imi aduc aminte de perioada de acum 3-4 ani cand aplicatiile de smartphone erau la inceput iar magazinele virtuale vindeau CD-uri audio sau carti in format tiparit. Pe vremea aceea aplicatiile gratuite se rezumau la a simula consumul de bere sau la suflatul in lumanari sau brichete. Din fericire nu mai traim in acea perioada si oferta este mai mult decat interesanta, iar produsele sunt gandite pentru a oferi interactivitate si a spori cunostintele generale ale utilizatorului.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele