27 nov. 2012 | 01:15

Topul saptamanii – Aplicatii romanesti pentru iOS si Android

FEATURE
Topul saptamanii - Aplicatii romanesti pentru iOS si Android

Suntem pe sfarsit de noiembrie si tocmai s-au facut trei saptamani de cand am inceput aceasta initiativa de a atrage atentia asupra unor aplicatii romanesti . Este vorba de  5 aplicatii utile, destinate unui public cat mai larg de utilizatori, care, de cele mai multe ori reusesc sa se regaseasca atat pe Google Play cat si in Apple App Store. Nu este neaparat un top ci mai degraba un mod de a demonstra ca si programatorii autohtoni pot crea aplicatii spectaculoase pe care, dupa un efort considerabil investit in partea de programare, prefera sa nu ceara nici un pret utilizatorului final.

romanian-apps-intro

Mergand pe ideea „there’s an app for that”, si de aceasta data am gasit 5 aplicatii gratuite pe care merita sa aruncati o privire.

Calendar Crestin Ortodox

Calendar Crestin Ortodox

Apple iTunes

Aplicatia ofera un pachet complet de functii pe care multe alte aplicatii le ofera contra cost. Dupa cum ii spune si numele, Calendarul Crestin Ortodox, este o aplicatie cu tenta religioasa adresata celor care isi doresc sa stie sarbatorile bisericesti. In momentul in care intrati in aplicatie, in mod automat este evidentiata data de astazi, context in care puteti vedea daca va aflati sau nu intr-o zi de sarbatoare. Fiecare data este marcata in functie de importanta ei cu o culoare sau alta iar in coltul din dreapta sus puteti vedea cate ore are ziua si cate noaptea in data respectiva. In cazul sarbatorilor religioase mai importante, pe langa alta culoare, acestea sunt marcate cu o cruce neagra sau rosie. Acest  obicei imi aduce aminte de calendarul pe care obisnuiam sa il am in casa cand eram mic. Cu o simpla atingere in partea de jos a paginii de calendar iese la iveala un meniu prin intermediul caruia puteti schimba luna, putea vedea informatii legate de aplicatie sau puteti vedea un set de date importante. Printre acele date se numara perioadele de post de peste an, zilele in care nu se tin nunti, zilele de peste an in care nu se lucreaza, plus alte cateva detalii. Ca si obiectie, din pacate aceasta aplicatie nu va ofera posibilitatea de a cauta o anumita sarbatoare. Nu puteti, de exemplu, sa vedeti cand e ziua Sfintilor Constantin si Elena decat daca treceti prin pagini intregi de informatii aferente fiecarei luni. Desi nu este facuta tot de Mobile Touch, o alternativa similara pentru Android poate fi gasita si pe Google Play.Constitutia Romaniei

Constitutia Romaniei +

Apple iTunes

Inca o aplicatie pe care sunt surprins ca am gasit-o gratuita este Constitutia Romaniei +. Aceasta este perfecta atat pentru cei care lucreaza in mediul juridic cat si pentru cei care doresc sa inteleaga un pic mai bine dezbaterile de la TV legate de ce este sau nu este constitutional. Cu toate ca volumul de informatii este foarte mare, cei de la Rock Stars Interactive SRL au facut o treaba foarte buna in a-l indexa si in a-l oferi intr-o forma usor de parcurs. Puteti ajunge usor la orice articol printr-o simpla atingere, in cazul in care ii stiti numarul. Daca nu stiti foarte bine ce cautati, motorul de cautare este destul de flexibil incat sa nu va faca probleme. Orice articol poate fi adaugat cu usurinta intr-o lista de favorite sau scurtaturi. Diferenta dintre cele doua este ca scurtaturile pot fi accesate din ecranul principal al aplicatiei in timp ce pentru a accesa zona de favorite trebuie sa mai faceti 2 sau 3 atingeri pe ecran. Aplicatia are integrat si un buton de trimitere a unui articol catre prieteni, in format text, prin intermediul unui email. In ceea ce priveste nivelul de actualitate al datelor incluse in aplicatie trebuie retinut ca sunt incorporate si ultimele modificari de la Referendumul din octombrie 2003. Din pacate nu am gasit o aplicatie similara si gratuita pe Google Play.

 

PresaOnline

PresaOnline

Apple iTunes

Google Play

Creata de Tremend Software Consulting, dupa cum ii spune si numele, PresaOnline este un agregator de stiri. Acesta face o treaba foarte buna in a aduna stiri de pe mai multe site-uri si in a vi le oferi intr-o forma cat mai accesibila, impartite pe sectiuni. Printre sursele acestui agregator se numara Gazeta Sporturilor, DailyBusiness, Click, PresaOnline, Libertatea, Sport.ro si nu numai. Pagina principala a aplicatiei pe langa informatiile impartite pe evenimente, stiri din politica, stiri socante si altele, mai include cursurile BNR pentru dolar, euro si lira sterlina si vremea probabila in cea mai apropiata localitate. Nu lipseste nici un motor de cautare, accesibil printr-un buton pe fiecare pagina a aplicatiei si nici un buton de reimprospatare a informatiilor afisate. Exista si o sectiune de informatii care se actualizeaza in functie de locatia in care va aflati. La categorii veti fi surprins sa vedeti numarul mare de sectiuni in care sunt impartite stirile. De exemplu, nu am mai vazut nicaieri retete culinare, preluate in acest caz de pe Gustos.ro. Neobisnuita mai este includerea unui buton adauga stire, unde puteti chiar voi sa scrieti materiale. Ca un mic detaliu care face diferenta cand ai limitari legate de traficul de internet, din configurari puteti dezactiva incarcarea tuturor pozelor din stiri.

Dex pentru toti!

Dex: pentru toti!

Apple iTunes

O aplicatie care nu ar trebui sa lipseasca de pe nici un smartphone este dictionarul explicativ roman. Este adevarat ca este mai utila celor care lucreaza in jurnalism sau in invatamant, insa Dex: pentru toti! este benefica pentru oricine. Trecand peste faptul ca multe alte aplicatii similare costa cativa euro, aceasta vine cu o interfata simpla si eficienta. Functioneaza complet offline si include peste 200.000 de definitii. Include baze de date din mai multe dictionare, pe langa DEX, precum Dictionarul de argou al limbii romane sau Marele dictionar de neologisme, motiv pentru care incorporeaza si expresii nu doar simple cuvinte. In plus, in orice moment puteti bifa sau debifa ce dictionare vreti sa foloseasca aplicatia. Fiecare cuvant poate fi adaugat intr-o lista de favorite, poate fi partajat pe Facebook sau trimis pe email, toate acestea din cateva atingeri. Pentru a invata cuvinte noi in fiecare zi in meniul de configurare va puteti alege o ora la care sa primiti o notificare. In cazul in care vreti sa scapati de reclame si sa activati un mod avansat de cautare, pretul este de 1,79 euro. Respectivul mod avansat de cautare va este in special util atunci cand jucati scrabble si aveti nevoie de cuvinte de o anumita lungime care sa contina anumite litere sau secvente de litere. Ca o alternativa similara pentru Android, care functioneaza de asemenea offline, am gasit DEX pentru Android, descarcabila de pe Google Play.

Kidsopia Abacul

Abacul – Kidsopia

Apple iTunes

Google Play

Pentru prescolari doua lucruri sunt foarte importante, numerele si literele. Daca de litere ne vom ocupa data viitoare, de aceasta data atragem atentia asupra unei aplicatii perfecte pentru cei care vor sa invete numerele de la 1 la 10 intr-un mod distractiv. Creata in limba romana, aplicatia nu include doar cateva jocuri interesante cu ratuste, ci include si o voce feminina care sa va ghideze prin fiecare etapa. Astfel, un copil intre 3 si 5 ani poate invata mult mai usor primele numere fara a va mai genera aceeasi cantitate de oboseala. Abacul face parte dintr-o serie intreaga de aplicatii educative intitulate Kidsopia. Din aceasta serie toate programele sunt dedicate copiilor prescolari. In plus fiecare dintre ele nu sunt disponibile doar in limba romana ci si engleza.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele