Top 10 lucruri pe care mi le doresc in iOS 6
In aproximativ o luna, pe 11 iunie, va incepe urmatorul eveniment World Wide Developers Conference sau WWDC, conferinta anuala a celor de la Apple dedicata inca din 2007 anuntarii unui nou iPhone. Daca anul trecut a fost o exceptie de la aceasta regula, iPhone-ul 4S fiind lansat in luna octombrie, mai ramane totusi alta traditie legata de acest eveniment: un nou iOS.
Chiar daca zilele trecute a fost lansat iOS 5.1.1, o versiune de firmware care rezolva cateva bug-uri, versiunile majore de iOS – denumit initial iPhoneOS pana la lansarea iPad-ului, au fost anuntate pentru aceeasi calduroasa luna iunie, in acelasi cadru special din San Francisco. Dedicat in special dezvoltatorilor, WWDC-ul este un eveniment de 4-5 zile care, pe langa un keynote care cel mai probabil va fi disponibil si pe internet, include sesiuni extinse tutoriale pentru creatorii de aplicatii pentru iOS. Revenind la evenimentul de anul acesta, desi foarte multi spera si la un nou iPhone, un nou iOS pare o certitudine mai mare.
Daca tot s-a ajuns la un numar coplesitor de utilizatori de iOS deja de cativa ani si in tara noastra, nu doar in Occident, ar fi pacat sa nu punem laolalta o lista de dorinte legate de urmatorul sistem de operare pentru portabile al Apple.
iOS-ul este acum intr-un punct bun din istoria sa. O mare parte din problemele sesizate de utilizatori si dezvoltatori s-a rezolvat, iar platforme cu vechime precum BlackBerry OS sau Symbian nu-i ajung nici la degetul mic. Windows Phone are ceva potential, insa din pacate ecosistemul de aplicatii, rata de adoptie scazuta si preturile mari sunt piedici pe care nu le vad depasite in urmatorul an. Pe de alta parte, un lucru e cert: cu cat esti mai popular, cu atat acumulezi mai multa crtica, iar iOS-ul nu este o exceptie de la regula.
Din acest motiv, desi lista elementelor cerute de public in viitorul iOS 6.0 este foarte mare, voi incerca sa o rezum doar la cele cu un dram minim de aplicabilitate reala.
1. Siri trebuie imbunatatit urgent. Chiar daca inca figureaza ca un serviciu beta pe site-ul Apple, din pacate nu mai poate sa ramana asa pentru prea mult timp. Samsung a creat o clona de SIRI care probabil nu este la fel de performanta pe termen lung, insa faptul ca suporta deja 8 limbi straine si ca are un potential incredibil s-ar putea reflecta intr-o rata de adoptie mai mare.
Este adevarat, utilizatorii de iPhone 4S se impart in doua categorii: cei care folosesc SIRI macar ocazional si cei care au si uitat ca este un selling point extrem de important al celui mai nou iPhone. Trecand insa peste handicapul faptului ca nu stie romana si ca are ceva cu Romania in momentul in care ii ceri sugestii legate de diverse locuri, chiar si in engleza SIRI ar putea beneficia de cateva elemente noi importante.
Este prezentat ca un asistent personal, insa faptul ca nu poate interactiona cu alte aplicatii de pe iPhone ii taie destul de mult din utilitate. Skype my mother, shazam this song, tweet ,,Playtech is great” – toate sunt chestii banale care s-ar putea rezolva prin crearea unui API pentru Siri pe care sa-l foloseasca dezvoltatorii. Din pacate aceste lucruri nu par sa se intample prea curand, in parte din cauza cerintelor de server care sunt implicate in fiecare utilizare a Siri si in parte datorita faptului ca Apple poate vrea sa mai remedieze cateva bug-uri inhouse inainte sa deschisa Siri catre dezvoltatori.
Si pe partea de functii in-house ar fi cateva elemente minunate pe care ni le-am dori si pe care nu cred ca le vom vedea implementate in Siri. Activate Airplane, Bluetooth on/off, WiFi on/of, Personal Hotspot on/off, toate acestea sunt elemente atat de simple si de utile incat si un vorbitor de limba romana le-ar folosi in engleza decat sa dea cinci click-uri si sa intre in 3 meniuri. As vrea ca Siri sa stie sa faca si fotografii printr-un simplu take a picture.
2. Mai multe conturi de utilizator pe un iPad. Chiar daca iPhone-ul sau iPod Touch-ul sunt niste dispozitive personale care in 9 din 10 cazuri sunt folosite de un singur utilizator, nu acelasi lucru e valabil in cazul iPad-ului. Si eu stiu cateva familii care folosesc un iPad si banuiesc ca acelasi lucru l-ati intalnit si voi. Atata timp ca trecem printr-o explozie a fenomenului de cloud computing, iar iCloud face o treaba foarte buna in a-ti salva poze, mailuri, documente sau colectii de muzica prin iTunes Match, mai multi utilizatori pot linistiti sa profite de un singur iPad.
Ganditi-va cat de placut ar fi sa aveti, pe langa propriile salvari la un joc, siguranta ca sotia nu va poate deschide mailurile – in cazul in care aveti ceva de ascuns, sau, mai grav siguranta ca fiica, dupa ce i-ati dat iPad-ul sa se joace Angry Birds, nu v-a sters niste poze sau niste emailuri importante.
3. Integrarea Facebook la nivelul sistemului de operare. Foarte multi utilizatori de iPhone au devenit utilizatori inraiti de Twitter dupa ce a fost integrat la nivelul sistemului de operare – in browser, in galeria foto, YouTube, etc. Windows Phone se lauda cu cea mai buna integrare a retelelor de socializare in sistemul de operare si nu o face fara motiv. Daca si iOS ar avea o parte semnficativa de integrare cu Facebook, ar avea foarte multe de castigat.
Aparent, problema legata de acest subiect tine de Facebook, nu de Apple, mai precis de politica Facebook de a aduna cat mai multe informatii din orice platforma in care isi baga dintii. Pana cand Apple nu va ajunge la o intelegere cu titanul socializarii, nu vom vedea astfel de functii disponibile publicului larg. Cel mai dubios e faptul ca in urma cu ceva timp, intr-o versiune beta de iOS, a existat autentificarea Facebook in meniul de configurare al telefonului, plus optiunile de partajare pe care le gasim acum legate de Twitter – din pacate respectiva functie nu a mai ajuns intr-o versiune finala a sistemului de operare.
4. Ascunderea aplicatiei NewStand. Chiar daca NewsStand face o treaba foarte buna in a agrega toate revistele la care sunteti abonat sau pe care le-ati descarcat, exista si o situatie stupda, care nu ar trebui sa existe: pentru cei care nu folosesc iPad-ul la citit reviste, sau cel putin nu in formatul celor de la Apple, e un pic stupid sa aiba un folder pretentios, gol, pe prima pagina. Cel mai corect ar fi ca respectivul folder sa ramana pe ecran doar atata timp cat aveti o revista sau un ziar la care sunteti abonat sau pe care l-ati descarcat, nu?
5.Gesturi de multitasking pe iPhone. Personal, sunt innebunit dupa gesturile pe care le putem utiliza pe iPad pentru a iesi din aplicatii, pentru a naviga printre aplicatiile deschise sau pentru a vedea aplicatiile deschise. Este adevarat, toate acestea se realizeaza cu 4 sau 5 degete pe iPad, iar ecranul iPhone-ului nu este incapator pentru astfel de miscari. Dupa parerea mea, solutia ar veni prin inlocuirea respectivelor gesturi, cu 4 sau 5 degete pe iPad, cu doar 3 degete pe iPhone. Nu este absurd sa faceti un pinch cu 3 degete pentru a iesi in ecranul principal si nici sa dati cu 3 degete in sus pentru a vedea aplicatiile deschise.
6. Sistem de notificari imbunatatit si mult mai util. Sistemul de notificari implementat de Apple odata cu iOS 5 a fost o revelatie pentru utilizatori in comparatie cu solutiile anterioare. Cu toate acestea, merita cateva imbunatatiri majore.
E pacat sa nu includa mai multe widget-uri. De ce sa nu vedem vremea sau evolutia actiunilor pe iPad? E adevarat ca lipsesc aplicatiile aferente de pe tableta celor de la Apple, insa ar fi dragut, daca nu pot ajunge respectivele aplicatii pe iPad, macar sa avem cateva informatii relevante in sistemul de notificari. O recomandare legata de acest subiect pe care am vazut-o undeva era includerea in sistemul de notificari a unui timer pe care sa-l ai tot timpul la indemana, indiferent daca fierbi un ou sau vrei sa vezi in cat timp ajungi la munca.
Ar fi util si sa poti sterge o singura notificare dintr-un grup de notificari provenite de la o singura aplicatie. Momentan, esti restrictionat la a sterge toate notificarile deodata.
7. AirDrop pentru iOS. Chiar daca suntem realisti si pana acum ne-am dat seama ca nu vom vedea niciodata pe iOS un file manager gen finder pe Mac sau explorer pe PC, macar pe partea de transfer de fisiere am dori sa se schimbe ceva.
Ar fi bine ca AirDrop, prezent deja in Lion si Mountain Lion ca o alternativa foarte buna de a trimite fisiere, sa fie prezent intr-o forma sau alta si pe iOS. Practic, daca sunteti in aceeasi retea cu alt utilizator de iOS, ar fi perfect sa puteti trimite clipuri video, de vizita, documente sau fisiere de diverse tipuri din varii aplicatii. iMessage te ajuta sa trimiti poze si clipuri, dar ar fi placut ca o asemenea functionalitate sa fie un pic mai extinsa.
8. Acces rapid la activarea si dezactivarea de functii. Chiar daca Apple deja s-a mai desteptat un pic in iOS 5 in ceea ce priveste modificarea luminozitatii, a volumului, a blocarii rotatiei sau in ceea ce priveste schimbarea melodiilor care ruleaza fara a intra in aplicatia de muzica, mai e loc considerabil de imbunatatiri.
Activarea sau dezactivarea bluetooth-ului implica 5 pasi acum, particularitate, zic eu, aberanta, in contextul in care oamenii care sunt un pic mai grijulii cu bateria pe care o pot salva il inchid si-l deschid de cateva ori pe zi. Si WiFi-ul ar salva ceva baterie daca l-ati inchide cu usurinta, ca sa nu mai zic de traficul de date sau reteaua 3G. Ar fi perfect dacati ati putea dezactiva/activa aceste functii fie din sistemul de notificari, fie din meniul de multi tasking care apare in momentul in care dati dublu click pe butonul home. Zic rau?
9. Un sistem de tehnoredactare imbunatatit. Chiar daca pana recent laudam cu mare entuziasm tastatura de pe iOS, atat de pe iPad, cat si de pe iPhone, zilele trecute, cum mentionam si intr-o stire despre SwipeSelection, a aparut un proiect care vine cu un set nou de controale. Acestea imbunatatesc considerabil eficienta tehnoredactarii pe iOS, fara a afecta nici una din functiile pe care le avem acum.
Transformata in realitate cu ajutorul unei aplicatii disponibile pentru dispozitivele cu jailbreak, functionalitatii din SwipeSelection i-ar sta bine implementata de catre Apple in iOS 6. In principiu, ar ajuta la miscarea mult mai rapida a cursorului printre linii de text sau la selectarea mai usoara de bucati de text, toate acestea cu miscari simple de degete pe tastatura.
10. Posibilitatea de a bloca cu parola anumite aplicatii ar fi extrem de utila pentru multi utilizatori. Pentru cei care lucreaza cu informatii sensibile sau care pur si simplu nu vor sa refuze cand cineva le cere iPad-ul sau iPhone-ul sa se joace un joc, confortul psihologic care vine cu faptul ca ai o parola pusa la accesarea aplicatiei de email sau poze este deosebit. O implementare banala ar fi direct din meniul de configurari al iPhone-ului. De asemenea, in cazul mai multor adrese de email sau interactionarii cu mai multe tipuri de utilizatori prin intermediul emailului ar fi buna optiunea mai multor semnaturi pe care sa le atasezi cu usurinta la email.
Chiar daca mai sus am atras atentia asupra catorva functii mai importante pe care le-as dori implementate in iOS 6 si care sunt de parere ca ar ajuta un numar foarte mare de utilizatori, merita mentionate si alte cateva particularitati. Acestea din urma, desi sunt un pic mai mici ca semnificatie, ar putea fi considerate la fel de importante de unii utilizatori.
Si widget-urile sunt o particularitate pe care ne-o dorim inca de la primul iPhone sau, mai bine zis, de la primul Android care a dat tonul unor astfel elemente de interfata. Ecranele iPhone-ul si al iPad-ului sunt prea statice si ar fi placut sa mai vezi ceva animatii. Daca un wallpaper cu video ar consuma teribil bateria, o animatie cu un soare care sa ne atraga atentia asupra vremii nu cred ca ar avea un impact teribil asupra autonomiei.
Nu inteleg de ce lipsesc de pe iPad aplicatii simple pe care le gasesc pe iPhone: Calculator, Weather, Clock sau Stocks sunt niste icoane pe care le vreau si pe iPad in iOS 6. Ideea de Top Sites din Safari pe Mac sau PC ar fi binevenita intr-o forma asemanatoare, macar in Safari, pentru iPad, daca nu si pentru iPhone.
Top Sites, daca nu folositi Safari, este un ecran cu thumbnailuri ale celor mai vizitate site-uri. Partea interesanta este ca, chiar si in acea versiune micsorata a website-ului, continutul este actualizat aproape in timp real si puteti vedea cu usurinta daca s-a schimbat sau nu ceva pe site-urile pe care le vizitati in mod obisnuit.
Ar fi interesant sa puteti schimba si aplicatiile implicite de mail, calendar sau Twitter, din pacate nici astea nu cred ca le vom vedea vreodata.
Cum ziceam si in introducere, ma numar printre multele persoane care vad sistemul de operare iOS ca pe unul dintre cele mai avansate din lume cand vine vorba de dispozitive portabile. Se misca extrem de bine, simti ca nu stai dupa el si este mult mai putin pretentios decat un Android. Intotdeauna am fost de parere ca daca un sistem de operare are nevoie de un procesor quad core la 1,4 Ghz pentru a se misca bine, cu siguranta este o problema cu el.
Lasand asta la o parte, dupa cum se vede si in lista de mai sus, mai e mult loc de imbunatatiri in iOS 6. Personal, sunt convins ca, desi probabil nu vom vedea transformate in realitate decat aproximativ 50% din pronosticurile mentionate in al nostru top 10, Apple va reusi sa ne surprinda placut la urmatorul WWDC. Poate chiar mai mult decat a reusit Samsung la marele eveniment de lansare a Galaxy S III – „Creat pentru oameni”. Serios.