Samsung Galaxy Note II – Un Smartphone la categoria grea [REVIEW]
Anul trecut vorbeam despre un nou membru al speciei „paletelor de ping pong” din regnul smartphone-urilor, pe numele sau Samsung Galaxy Note. La vremea respectiva am concluzionat ca era un pas pe cat de riscant pe atat de interesant facut de Samsung intr-o zona in care nici un alt producator nu se incumetase sa patrunda.
Pariul facut de Samsung cu piata telefoanelor mobile XXL s-a dovedit unul extrem de inspirat, dovada fiind vanzarile serioase inregistrate de Note, precum si incercarile repetate ale concurentei de a promova conceptul de „tabletphone” sau mai nou „phablet”.
Dar stim cu totii ca timpul zboara si mai ales in tehnologie nici o minune nu tine mai mult de 3 zile si nici un dual-core nu scapa netransformat in quad-core, cu mici exceptii totusi (a se vedea „noul” iPhone 5). Cert este ca Samsung a riscat si a castigat prin Note si ar fi fost pacat sa nu vedem si un urmas, pe care l-am primit de curand: Galaxy Note II zis si GT-N7100.
Am tot auzit cum producatorul coreean pregateste un nou phablet, l-am vazut lansat la IFA, am salivat la preview-urile, hands-on-urile si review-urile de prin tari mai calde si in sfarsit am reusit sa sechestram pentru o buna periada un exemplar in redactie. In cazul acestei „rapiri tehnologice”, trebuie sa le multumim celor de la QuickMobile care ne-au trimis jucaria intr-un timp extrem de scurt de la lansarea oficiala in Romania.
Dar destul cu vorbaria, eu zic sa punem noul „micut” la treaba si sa vedem pe parcursul review-ul daca Note II este un upgrade veritabil sau doar o continuare fara prea mare priza la public…
Design si calitatea materialelor/asamblarii:
Cand zici phablet sau tabletphone, pleci din start de la premisa ca ai buzunare, degete si implicit portofel, toate suficient de mari pentru a putea transporta, utiliza si achizitiona o asemenea struto-camila de gadget. Asadar ne asteptam la cel mai sumbru scenariu cu privire la dimensiuni, greutate si usurinta in utilizare sau purtarea in buzunar, mai ales ca vorbim despre un telefon cu un display mai mare decat predecesorul sau.
Spre surprinderea noastra, Note II reuseste sa pastreze niste dimensiuni deloc „de speriat”, masurand 151,1 x 80,5 x 9,4 mm si 182,5 g adica cu 4,2 mm mai inalt si cu 4,5 g mai greu decat Note I, dar in acelasi timp cu 2,5 mm mai putin lat si 0,3 mm mai subtire. Este destul de impresionant, cum Samsung a inghesuit un display cu o diagonala cu 0,6 cm mai mare (de la 5,3 inci a crescut la 5,55 inci) intr-o carcasa insesizabil mai mare. Daca ma intrebati pe mine, ar mai fi fost loc in marginile carcasei pentru un display si mai mare :), sau acestea ar fi putut fi „taiate” pentru a realiza un telefon chiar mai mic decat predecesorul sau. Acest lucru ar fi fost mana cereasca pentru marketingul Samsung, dar poate vom vedea asa ceva la Note III.
Din punct de vedere al design-ului, Samsung pastreaza traditia impusa prin tandemul Galaxy S II – Note I (telefoane aproape identice), adica avem de-a face cu un fratior geaman al lui Galaxy S III, doar ca ceva mai bine hranit.
Formele si muchiile rotunjite parca il ajuta sa stea ceva mai bine in mana fata de Note I, dar pe de alta parte il fac sa para usor mai butucanos, cel putin pe margini.
Materialele folosite precum si calitatea asamblarii sunt identice cu cele intalnite la S3 si bineinteles ca se vor gasi destui carcotasi care sa reclame calitatea plasticului. Noua ni se pare un material destul de rezistent in ciuda aparentelor, mai ales in cazul capacului de la baterie, care desi este extrem de subtire nu joaca si nu scartaie in nici un punct. Cu toate acestea, trebuie sa precizam ca un capac usor cauciucat, asemanator cu cel de pe Galaxy Nexus, ar fi fost ideal atat din punct de vedere al rezistentei la zgarieturi cat mai ales pentru imbunatatirea aderentei. Totusi, acesta combinatie dintre materialul HyperGlaze si culoarea Titanium Gray nu pare una foarte fericita pentru ca transforma telefonul in magnet de amprente, praf, grasime si zgarieturi, mai mult sau mai putin fine.
Fara indoiala se impune achizitionarea unei huse sau mai degraba a unor folii de protectie, care sa va apere investitia de surprize neplacute.
Noul S-Pen
Daca anul trecut priveam S-Pen-ul ca o amintire dintr-un trecut indepartat si ne intrebam de ce dezgroapa Samsung spiritul PDA-urilor, anul acesta ne asteptam cu totii ca noul Galaxy Note sa vina cu un „pix” macar la fel de bun ca primul.
Zis si facut, pentru ca producatorul coreean nu doar ca a modificat S-Pen-ul, dar l-a si imbunatatit si a ales sa il integreze si mai mult in software-ul device-ului. Asadar vorbim de un „pix” cu o forma ceva mai ergonomica, dimensiuni usor extinse si un buton mult mai usor de identificat si de utilizat.
Poate cea mai impresionanta functie introdusa odata cu noul smartphone, ar fi cea de Air View, care permite controlul in anumite aplicatii (player video) si vizualizarea continutului din foldere prin simpla plimbare a Pen-ului pe deasupra ecranului la o distanta de maxim un centimetru. Pentru cei dornici sa efectueze activitati care necesita grija pentru detalii si o acuratete imposibil de atins cu degetul (desen, schite, proiecte), avem o veste buna: noul S-Pen detecteaza pana la 1024 de niveluri diferite de presiune.
Pen-ul poate fi utilizat oricand, oricum si in mai toate scenariile care implica folosirea telefonului, dar mai ales atunci cand intra in scena software-ul special conceput si optimizat in acest sens: S Note, S Planner, Paper Artist.
Printre functiile speciale, legate de noul „pix” identificam:
– avertizarea sonora si vibratie de fiecare data cand scoatem sau introducem pen-ul
– avertizare cand uitam sa reintroducem pen-ul si ne indepartam de el
– posibilitatea activarii comenzilor rapide prin apasarea butonului si trasarea unei linii verticale pe ecran
– realizarea de simboluri pentru anumite comenzi rapide: mesaje, e-mail, S Voice si pentru mai toate functiile si aplicatiile din telefon
– print screen total prin atingerea ecranului cu butonul apasat, sau print screen partial prin „decuparea” zonei de interes
Luat separat, noul S-Pen nu este altceva decat o noua bucata de plastic, dar daca analizam nivelul de integrare al acestuia in software-ul si functiile smartphone-ului putem afirma cu tarie ca acum mai mult decat oricand acesta se pliaza perfect pe conceptul Note si creaza un adevarat ecosistem creativ pentru utilizator.
Telefonie si mesaje
Unul dintre capitolele la care „minionul” Galaxy Note II se pricepe este conectarea pe mai toate retelele disponibile, fie ca vorbim de 2G: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900, 3G: HSDPA 850 / 900 / 1900 / 2100 sau chiar LTE (optional in unele regiuni).
Semnalul nu a inregistrat fluctuatii considerabile, decat bineinteles in zonele din Bucuresti renumite pentru receptia slaba: metrou sau cladiri puternic ecranate, cum ar fi locuinta mea din beton armat. Sunetul in convorbiri este constant, clar, iar telefonul vine cu optiunea „Extra volume” care ofera un boost de volum chiar si peste volumul maxim din casca (nu functioneaza atunci cand aveti conectate castile sau un handsfree bluetooth).
Agenda si modurile de apelare: Smart Dial, Direct Dial, apelarea vocala, folosirea Pen-ului sau a asistentului S Voice sunt toate la locul lor, pline de optiuni si functioneaza asa cum ne-am fi asteptat de la un smartphone Samsung de ultima generatie, adica bine.
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Tastatura Samsung Galaxy Note II/”/]
Tastatura nu poate fi decat mare, numai buna pentru cei care nu doresc sa se chiorasca la niste taste minuscule. Asadar, indiferent la ce vrei sa o folosesti, mesaje, chat, retele sociale sau mail-uri, exista destul de putine sanse sa nimeresti gresit vreuna din tastele gigantice. De apreciat form factor-ul (poate fi modificat si pentru utilizarea cu o singura mana), integrarea cifrelor deasupra literelor, precum si posibilitatile multiple de introducere a textului: prin taste, scris de mana cu S-Pen-ul, dictare si chiar tastare continua, foarte similara cu aplicatia Swipe.
Display si camera
Probabil ca multi dintre noi se vor plange de dimensiunile noului GT-N7100, mai ales atunci cand vor trebui sa ii faca loc in buzunarul de la blugi, fara sa schiopateze pe strada. Cu toate acestea, momentul de dupa deblocarea ecranului merita tot efortul. Asta pentru ca te trezesti in mana cu un „televizor” de toata frumusetea.
La cei 5,55 inci ai sai, display-ul impresioneaza in primul rand prin marime, dar si prin calitatea si claritatea imaginilor afisate. Daca ecranul primei variante de Note era cu adevarat impresionant, acesta il intrece. Cum asa? Foarte simplu. Discutam tot de un Super AMOLED, dar de data aceasta cu o rezolutie de 1280 x 720, adica mai putini pixeli pe inci (267 fata de 285) si totusi cu o imagine ceva mai buna decat a predecesorului. Samsung a ales sa modifice modul de distribuire a pixelilor, optand de data aceasta pentru o matrice RGB, o tehnologie sensibil mai buna decat controversata PenTile.
Asadar, vom avea imagini mai clare, culori mai apropiate de realitate (usor suprasaturate conform traditiei Samsung) si nu in ultimul rand, posibilitatea de vizionare in mod nativ a formatelor HD.
Camera foto este practic imprumutata de la Samsung Galaxy S III si se descurca foarte bine la cei 8 Megapixeli ai sai. Senzorul este capabil sa captureze fotografii de pana la 3264×2448 pixeli si filme Full HD 1080p la 30 fps. Imaginile arata mai mult decat decent, iar clipurile reusesc sa contina un numar impresionant de detalii (bitrate de pana la 20 Mbps).
Nu lipsesc nenumaratele optiuni, filtre, efecte si reglaje manuale ale camerei, menite sa imbogateasca experienta foto pana si a celor mai pretentiosi dintre utilizatori. De asemenea, tot la acest capitol intalnim si cateva functii noi si utile precum: burst shot (rafala de 20 de poze), best photo (cea mai buna poza din 8 instantanee), best face (cele mai bune fete din 5 poze consecutive), HDR (High dynamic range imaging) si smile shot (poza este facuta cand aparatul detecteaza un zambet).
Mai jos aveti cateva exemple foto si video menite sa va demonstreze cum se descurca camera de pe Note II in utilizarea de zi cu zi.
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Fotografii Samsung Galaxy Note II/”/]
La fel ca si la prima varianta de Note, dezavantajul major al camerei este amplasarea mult prea sus pe spatele telefonului, ceea ce va aduce o multime de degete in poze alaturi de cei dragi. Este practic imposibil sa tii telefonul in modul landscape fara sa obturezi din greseala senzorul.
In ceea ce priveste camera video, o problema identificata pe parcursul filmarilor ar fi amplasarea celor doua microfoane: unul in partea de sus si altul jos. Odata adus in pozitie orizontala, riscati sa acoperiti cu mainile unul din microfoane si sa creati un fasait infernal in timpul filmarii.
Pentru a evita cele doua scenarii de mai sus trebuie ori sa utilizati camera in modul portrait, ori sa cuprindeti telefonul in modul landscape, cu mainile de partile laterale, dar cu mare atentie pentru ca riscati sa-l scapati ceva mai usor.
Multimedia
Daca Note I a fost un adevarat campion multimedia, atunci Note II nu putea sa fie mai prejos. Adevarul e ca la ce specificatii tehnice are „micutul”, ar fi fost aproape imposibil sa nu se ridice la nivelul asteptarilor. Vorbim despre un display Super AMOLED HD de 5,55 inci ajutat sa ruleze continut de o platforma hardware cat se poate de performanta: procesor quad core Exynos 4412 la 1,6 GHz, unitate grafica Mali-400MP, 2GB memorie RAM si 16/32/64 GB memorie interna.
Asa cum ne-a obisnuit, Samsung a ales si de data aceasta sa inzestreze Note-ul cu toate atuurile unui flagship adevarat. Cu alte cuvinte, din punct de vedere multimedia, GT-N7100 se dovedeste a fi un fel de terminator al formatelor, un entertainer in adevaratul sens al cuvantului, care nu se inlatura de la nici o sarcina media indiferent cat de grea sau cat de complexa ar fi.
Video player-ul are o interfata pe cat de simpla pe atat de atragatoare, iar capacitatile sale de redare vor substitui cu succes nevoia de a va procura vreun alt program dedicat din Google Play. Indiferent ce format video am rulat, am fost placut surprinsi sa vedem ca Note II l-a digerat fara nici o problema. Pot sa afirm cu tarie ca videoclipurile HD nu au aratat niciodata atat de bine pe ecranul unui telefon. Mai mult decat atat, functia de pinch zoom in timpul redarii, optiunile legate de subtitrari (te lasa sa alegi ce subtitrare vrei din toata memoria telefonului si poti sa reglezi dimensiunea font-ului sau viteza de derulare) si reglaje precum viteza filmului, sunetul SoundAlive, culorile si chiar vizibilitatea in lumina directa a soarelui il recomanda drept un adevarat player portabil.
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Player Video Samsung Galaxy Note II/”/]
De cealalta parte, player-ul audio impresioneaza printr-o interfata ceva mai complexa decat de obicei, care ofera o multime de optiuni si functii noi. Fara indoiala, cea mai interesanta functie este: Music Square prin care telefonul imparte musica pe suprafata unui patrat cu 25 de casute in functie de gen, fiecare dintre acestea continand doar anumite melodii. O data ce ai selectat o casuta, vei avea acces automat la un playlist format din melodiile casutei respective.
Egalizatorul este si el prezent si ofera o caruta de presetari dar si posibilitatea de a regla sunetul dupa bunul plac pe doua nivele: Equaliser si Extended.
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Player Audio Samsung Galaxy Note II/”/]
Sunetul in casti este unul extrem de clar si bine redat, doar ca pentru a va bucura de fidelitate veti avea nevoie de niste casti serioase. Handsfree-ul oferit in pachet este mediocru, lucru la care ma si asteptam imediat dupa ce l-am vazut cat de firav este. Am fi preferat ceva mai multa putere in redarea atat in casti, cat si prin difuzor, dar acest lucru poate fi „rezolvat” prin conectarea la un amplificator extern.
Meniuri, conectivitate, memorie si baterie
Dupa cum stiti deja, sistemul de operare este Android Jelly Bean 4.1.1, in tandem cu interfata TouchWiz foarte asemanatoare cu cea de pe Galaxy SIII, doar ca ceva mai optimizata in jurul S-Pen-ului.
Am ramas placut surprins de nivelul ridicat de personalizare intalnit pe Galaxy Note II, care ofera libertate totala in configurari pentru fiecare utilizator in parte. Mai mult ca sigur nu vor exista niciodata doua Note-uri setate la fel, decat in cazul in care sunt abia scoase din cutie. Optiunile din meniuri si setari sunt foarte numeroase si vei avea nevoie de ceva timp pana sa le descoperi si sa iti dai seama de utilitatea lor.
Cu alte cuvinte, de la modul in care este deblocat telefonul, la modul in care activezi comenzile rapide si pana la felul in care alegi sa vibreze atunci cand te cauta o anumita persoana, acest telefon demonstreaza nivelul de implicare al celor de la Samsung.
Cat despre conectivitate, nu cred ca exista vreo tehnologie actuala pe care Galaxy Note II sa nu o bifeze in fisa de specificatii: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, DLNA, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot, Bluetooth 4.0 LE, microUSB cu suport MHL pentru conexiune HDMI si USB si NFC cu S-Beam. In plus, Samsung a ales sa introduca AllShare Play si AllShare Cast, functii responsabile cu streaming-ul media dinspre telefon catre alte device-uri (PC, TV) si invers.
La un asemenea smartphone, cei mai multi dintre noi s-ar putea simti limitati de memoria interna mai ales la varianta de 16GB, dar pentru asta exista suportul cardurilor microSD de pana la 64GB. Asadar poti ajunge sa te plimbi in buzunar cu pana la 128GB de date, asta daca alegi varianta de 64GB si mai iti cumperi un card de aceeasi capacitate.
Am inteles ca discutam despre o super-jucarie, dar cum stam cu bateria? Daca primul note se lauda cu un acumulator imens de 2500 mAh, aflati ca Note II a mai crescut si la acest capitol. Daca ai curiozitatea de a inlatura capacul de pe spate, vei fi placut impresionat de un acumulator „baban” Li-Ion de 3100 mAh la 3,8 V. Adica fix cu 600 de mAh mai mare decat bateria din GT-N7000, de unde deducem si o durata de viata a bateriei ceva mai mare.
Mai mult ca sigur cifrele date publicitatii sunt precum consumul specificat de producatori la masini, adica teoretic Note II ar trebui sa reziste 980 de ore in standby si 35 de ore in convorbiri (pe 2G) si pana la 890 de ore standby si 16 ore in convorbiri (pe 3G). Practic lucrurile nu stau chiar asa, dar oricum avem in fata un telefon care nu va ceda la jumatatea zilei, decat daca munciti mai mult de 24 de ore pe zi si poate nici atunci.
Cu alte cuvinte, oricat de power sau heavy user ai fi, nu prea ai cum sa descarci acumulatorul in mai putin de 15 ore. In teste am butonat la greu device-ul (adunat 3-4 ore), ne-am jucat (cam o ora), am instalat, rulat si dezinstalat aplicatii si benchmark-uri (vreo doua ore), am navigat pe internet si am socializat pe Facebook (aproximativ vreo doua ore pe Wi-Fi), mail-uri/mesaje/vorbit pe 3G (doua ore) si nu in ultimul rand ceva muzica, filme HD si YouTube (1-2 ore), am pozat si filmat cam tot ce ni s-a parut interesant intr-o zi de lucru si tot am reusit sa ramanem cu suficienta energie incat sa nu alergam disperati dupa o priza.
Navigare WEB si Navigaţia GPS
Poate ca atunci cand „navighezi” pe strada cu un Galaxy Note II te misti cam greu din pricina „monstrului” din buzunar, dar cand vrei sa treci la o altfel de navigare, eventual online, parca simti ca a meritat efortul. Asta pentru ca ai confortul specific unei tablete oferit pe „micutul” smartphone.
Browser-ul preinstalat zboara printre paginile web si ofera optiuni multiple atat de vizualizare cat si de customizare, „desktop view” si „save for offline reading” fiind doar doua dintre ele. Singurul incovenient ar fi ca Jelly Bean nu mai suporta Flash si nu veti putea vedea videoclipurile Full HD de pe paginile de internet. Modul 720p in browser sau HQ in aplicatia YouTube ruleaza perfect, in schimb la 1080p imaginile se misca cu viteza unui melc impiedicat.
Daca vorbim de GPS, cum ar fi sa ai un asemenea device cu Android Jelly Bean, procesor quad core si un display Super AMOLED de 5,55 inci? Ei bine noul Samsung GT-7100N se transforma intr-un astfel de GPS imediat ce ai deschis Google Maps sau orice alta aplicatie de navigatie pe care preferi sa o achizitionezi din Google Play. Localizarea se face aproape instantaneu, mai ales daca te folosesti si de o conexiune activa de date, fie 3G sau Wi-Fi. Mai mult decat atat, de cand cu optiunea de salvare a hartilor din Maps, iti poti planifica mult mai usor calatoriile fara sa mai abuzezi de traficul de internet mobil.
Aplicaţii si performante
Aplicatii stim cu totii ca vom gasi in Google Play pe masura nevoilor, preferintelor si buzunarului fiecaruia. Cu alte cuvinte, nu prea conteaza ce vine preinstalat in smartphone, pentru ca oricum putem downloada oricand altele. Totusi trebuie sa apreciem nivelul de implicare al producatorului in optimizarea noului Note, a aplicatiilor dedicate S-Pen-ului si nu in ultimul rand aditiile atat pe partea de functii hardware cat si software.
Asadar, avem traditionalele aplicatii: ceas/alarma, calculator, email, voice recorder, YouTube, video player, music player care toate isi fac treaba exact asa cum ne-am fi asteptat. In plus, intalnim si aplicatiile destinate S-Pen-ului: S Note (permite notite pe mai multe categorii si are sabloane predefinite), S Planner (calendar, memo, zile de nastere, notite pe zile), Paper Artist (incarcarea si modificarea artistica a fotografiilor prin aplicare de efecte, filtre si retusari manuale). Pe langa toate astea, Samsung ofera si aplicatii proprii: Samsung Apps si chiar recomandari din Google Play, prin widget-ul S Suggest.
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Aplicatii preinstalate Samsung Galaxy Note II/”/]
Bineinteles, ar mai fi de amintit si multitasking-ul care impresioneaza cu adevarat la Galaxy Note II, mai exact prin functia de Split Screen, care devine disponibila in urma ultimului update de software. Dupa cum puteti vedea si in poze, aceasta permite impartitirea ecranului si rularea a doua aplicatii in acelasi timp, la aceeasi viteza si in aceeasi parametrii de performanta. Practic, poti sa vezi/asculti un clip/melodie pe YouTube in timp ce iti verifici mail-ul/Facebook-ul/Twitter-ul, iar optiunile sunt bineinteles nelimitate. Odata cu Note II putem spune ca avem parte de multitasking in adevaratul sens al cuvantului.
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Split Screen Samsung Galaxy Note II/”/]
Din punct de vedere al performantelor rezultate din testele sintetice, este lesne de inteles ca noul flagship Samsung reuseste sa se claseze in primele pozitii ale oricarei ierarhii, dar bineinteles depinde foarte mult de benchmark-urile rulate si de nivelul de optimizare al fiecarui parametru masurat de acestea.
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Performante Samsung Galaxy Note II/”/]
Concluzii
Am ajuns si la final. Tin minte ca anul trecut cand am facut cunostinta cu primul Note, la inceput am fost destul de sceptic, mai ales cu privire la dimensiunile generoase ale device-ului. Dar dupa cateva zile pot sa spun ca m-am obisnuit, ba chiar a ajuns sa imi placa, lucru care s-a intamplat si anul acesta cu noul GT-N7100.
Bineinteles ca vorbim de un gigant, care are nevoie de buzunare speciale sau macar de o pereche mai larga de pantaloni, dar odata ce treci peste acest aspect descoperi un SMARTPHONE asa cum nu iti este dat sa intalnesti in fiecare zi.
Mai exact cine, cum si de unde ar trebui sa il cumpere? Daca ai deja Note I poti sa astepti trecerea la Jelly Bean pentru ca mai mult ca sigur va aduce o multime de imbunatatiri si functii noi. Totusi, daca ti-a placut prima varianta si din varii motive nu ai reusit sa pui mana pe ea, te poti orienta linistit catre Galaxy Note II pentru ca nu vei fi dezamagit.
Momentan telefonul este pe stoc la QuickMobile atat varianta pe alb cat si cea pe gri, pentru 2899 de lei. Poate ca cei mai multi dintre noi se vor speria de un asemenea pret, dar daca stam sa judecam „revelatiile” concurentei ajungem foarte usor la concluzia ca ofera mult mai putin pentru un pret chiar mai mare.
Cu alte cuvinte, putem spune ca Samsung Galaxy Note II este un smartphone complet, un upgrade desavarsit, care ofera suficient de multe imbunatatiri atat la nivel de platforma hardware cat si software. Ce ii lipseste sa devina un fel de Nadia Comaneci al telefoanelor mobile? Poate o carcasa ceva mai putin glossy si usor mai mica, ceva mai multa putere in casti, un buton fizic pentru camera si alte cateva tweak-uri. In orice caz, Samsung este exact acolo unde ar trebui sa fie si daca continua munca de inovare, avem toate sansele ca la anul pe vremea asta sa vedem un Note III sau Galaxy S IV de nota 10.