07 nov. 2012 | 19:08

„Revolutia Voyo” impotriva site-urilor de Filme Online

FEATURE

Subiectul cel mai discutat in ultimele zile este bineinteles cel legat de Voyo si plangerea trutului Media Pro la CNA impotriva site-urilor ce ofera posibilitatea de a viziona continut online in mod gratuit. Evident, s-au format tabere adverse, mai degraba o tabara „anti-voyo” si una „semi-pro-neutra” trustului de media. Aceasta din urma isi tot schimba parerile legate de decizia CNA-ului de a inchide aceste site-uri si de petitia lui Voyo impotriva acestora. Inainte de a incepe o discutie vreau sa clarific putin situatia de drept al acestor site-uri, gratuite sau nu si in ce masura altereaza ele atat conceptul de „gratuit” al utilizatorului cat si veniturile producatorilor de filme si seriale.


Voyo versus siteurile de  Filme Online

Filme online cu Plata

Greys AnatomySite-urile de filme online cu plata, site-uri precum Voyo.ro, Seenow.ro sunt alternativele nationale ale unor site-uri precum Netflix.com sau Hulu.com. Acestea detin drepturile de difuzare, atentie acestea sunt drepturi limitate de autor, pentru filmele si serialele pe care le difuzeaza. Voyo.ro apartine grupului MediaPro si pe el se difuzeaza atat filme internationale cat si romanesti, si cel mai consistent continut este reprezentat de serialele difuzate la ProTV, lucru ce era de altfel normal. La capitolul filme acestia detin in jur de 600 de licente pentru productii mai noi sau mai vechi, filme care in general au fost difuzate tot la ProTV.interesant este ca filmele vechi romanesti sunt disponibile gratuit.

Ai doua optiuni in acest caz. Ori alegi un abonament modic de 3 Euro+TVA lunar, ori platesti cate 2 Euro pentru filmele noi pe care vrei sa le vizionezi si ai acces la ele o perioada limitata de vizionari.

Seenow.ro este o platforma ceva mai interesanta din punct de vedere flexibilitate. Aceasta se regaseste atat pe PC, ca si Voyo, insa poate fi accesata prin intermediul unor aplicatii dedicate si bine construite si de pe smartphone sau tableta, indiferent daca ruleaza Android, iOS sau chiar Windows Phone. Televizoarele si dispozitivele de streaming Samsung beneficiaza implicit de aceasta aplicatie multimedia. Asadar Seenow nu apartine unui trust media, avand ceva mai multa libertate in aceasta zona. Este insa limitat de lipsa de continut tot din acest punct de vedere, si detine preturi putin mai ridicate pentru abonamente, acestea fiind dedicate preferintelor vizitatorului care poate urmari canalele TV cu un singur abonament si trebuie sa isi creeze inca unul pentru seriale.

In concluzie ambele solutii ofera o modalitate de a viziona filme si seriale TV intr-un mod perfect legal, insa le lipseste un element esential in aceasta ecuatie, si anume: Continutul foarte nou si de calitate!

Filme online Gratuite

Seriale Gratis voyoSi nu „filme gratis” cum este de fapt cautat pe internet acest termen, reprezinta site-urile ce ofer acces nelimitat si gratuit la cele mai noi seriale disponibile in Statele Unite si la cele mai noi filme la doar o luna de la difuzarea acestora la cinema. Pare un lucru frumos insa nu este deloc legal. Aceste site-uri nu platesc nici un fel de drepturi de autor pentru continutul difuzat si castiga doar din reclama afisata de Google in cadrul site-ului daca au asa ceva. Daca nu, alta modalitate este de a vinde traficul catre alte site-uri sau de a promova in mod direct alte site-uri care se pot baza pe acest trafic. La noi in tara cel putin, cea mai cunoscuta si folosita metoda de a vinde reclame este cea la mia de afisari. Putin diferita de politica de reclame Google, vanzarea la 1000 de afisari se practica din ce in ce mai mult si vizeaza orice utilizator care deschide pagina, si de cate ori o deschide. Pe langa acest aspect traficul este folosit si pentru a convinge un client sa plateasca reclama pe un site de stiri mare, dovedind cu un trafic de cateva zeci de mii sau sute de mii de utilizatori zilnici ca are putere de informare, chiar daca acel trafic este obtinut prin metode ca cea prezentata mai sus. Desigur preturile sunt destul de mici in acest sens, atat de mici incat un site cu doar cateva mii de unici pe zi nu are de castigat.

In aceasta categorie se incadreaza site-urile de genul filmeonline.org, divxonline.biz, 990.ro sau vplay, acesta din urma promovand in ultima vreme un site de anunturi matrimoniale pe care il numeau site de socializare. Desigur, utilizatorii au invatat sa faca foarte usor slalom printre aceste reclame pentru a viziona filmul sau serialul dorit.

Avantajul acestor tipuri de site-uri este in primul rand faptul ca au o paleta foarte larga de filme, sunt foarte noi, la minim o luna dupa aparitia la cinema, moment ce coincide de obicei cu lansarea DVD-ului sau a BluRay-ului cu filmul respectiv. Al doilea avantaj major este desigur faptul ca sunt complet gratuite. Micile probleme cand acestea sunt offline sau nu au disponibile pentru vizionare tot materialul afisat sunt depasite de asemenea usor de catre utilizatori care inteleg ca folosesc un produs gratuit si nu au asteptari foarte mari din partea acestora.

Un scurt istoric

Totul e Gratuit

Noi, ca si popor avem o conceptie putin gresita despre tot ceea ce inseamna internet. Acum nu incerc sa sensibilizez si sa deschid mintea utilizatorului, ci doar prezint faptele asa cum sunt. Romanul are impresia ca tot ce este pe internet este gratuit. Doar cei care lucreaza in online cunosc cat de cat problemele legate de aceasta mentalitate. Ei sunt singurii care stiu ca atunci cand muncesti si te documentezi pentru un simplu articol chiar si pentru o zi intreaga ai vrea sa ai satisfactia de a interactiona cu utilizatorii care il citesc la tine pe site, si nu esti de acord cand feed-ul RSS, care este destinat tot cititorilor este folosit de alte site-uri aparute „ca ciupercile dupa ploaie” pentru a posta in mod automat tot continutul la ei, pentru ca nu sunt in stare sa lege doua cuvinte. Toti se gandesc doar la reclama insa nu stiu decat sa fure continut din alta parte pentru a o obtine.

Daca ati ajuns la acest paragraf o sa va rog sa continuati sa cititi mai departe acest articol, pentru ca nu este scris din frustrari si veti intelege imediat unde vreau sa ajung. Acelasi lucru se intampla si cu filmele „gratuite” doar ca intr-o maniera ceva mai sensibila si intr-un domeniu in care se invart si mai multi bani. Pe de alta parte, casele de productie, in principal cele din Statele Unite, „responsabile” de continutul de calitate pe care toata lumea doreste sa il vada sunt totusi prea departe si cu o putere limitata in aceasta zona a Europei. Sunt sigur ca au de a face cu o multime de site-uri de la fata locului care le copiaza si distribuie continutul incat nu mai au timp sa mai arunce privirile si in Europa.

Aici acest rol si l-a asumat voyo.ro, facand acea petitie impotriva unui numar de aproximativ 42 de site-uri de „filme gratuite”. Pentru a intelege de ce folosesc atat de multe ghilimele cand vine vorba de acest termen este suficient sa spun ca aproape nimic nu este gratuit in aceasta lume. La fel ne-am revoltat si pentru ACTA, dar acolo eram mai indreptatiti sa o facem pentru ca viza si drepturile personale ale utilizatorului. Scopul lui ACTA era insa in primul rand eradicarea exact acestor tipuri de site-uri. ACTA a avut ca scop principal industria muzicala si cea de filme. Nu a fost adoptata, insa repercusiunile acestei miscari pro ACTA se pot vedea acum prin exact aceste tipuri de actiuni. Nu aveam nevoie de o lege data de parlament pentru a opri miscarea continua de piraterie ci era doar nevoie ca institutiile lezate sa aplice regulile deja existente.

De ce s-a ajuns aici?

internet de mare vitezaMomentan suntem inca la inceput, asa ca este destul de impropriu spus ca s-a ajuns aici. In Statele Unite fiecare canal de televiziune a aderat intr-un fel la unul din serviciile de amploare precum Netflix sau Hulu, altele creandu-si propriul website de distributie de continut online. Astfel pot monetiza in continuare serialele pentru care au platit bani grei sa le produca si care s-au difuzat la TV. Si acolo treaba functioneaza pe acelasi sistem: Totul se plateste, diferenta majora este ca ei au ajuns la maturitate, au o multime de emisiuni, filme si seriale pe care le ofera publicului si isi permit sa ofere o mare parte din ele gratuite, pentru ca acestea deja si-au scos banii, cum s-ar spune, din difuzarea la TV. Si pe online sunt monetizate cu reclame de pana la un minut si jumatate la intervale de 10 minute.

In tarile nordice ale Europei, de cativa ani buni, accesul la internet este oferit in principal de catre furnizorii de telefonie fixa, care, trecand la ADSL, ADSL+ sau alte sisteme de transmisie ce le permite folosirea infrastructurii deja existente pentru telefon, au realizat potentialul de difuzare a serialelor si filmelor in acest fel. Asa s-a nascut acolo serviciul de video-on-demand. Odata cu instalarea internetului utilizatorului putea opta si pentru telefonie fixa, si pentru telefonie mobila, cat si pentru un serviciu de filme on demand. Asa utilizatorul nu a fost nevoie sa caute aceste filme in mod gratuit pe internet si a fost obisnuit sa le plateasca. „Vinovate” sunt desigur si salariile mai mari si nivelul de trai mai ridicat al locuitorilor.

In Romania, serviciul de internet este unul dintre cele mai rapide si mai ieftine din lume. Avem acces Broadband de pana la 100 sau chiar si 1000 Mbps pentru aproape toate orasele din tara la un pret modic de 20-30 lei, nelimitat. Incomparabil cu cei 50-60 euro pe luna pe care olandezii ii platesc pentru 2-3 Mbps prin ADSL. A fost intr-un fel si normal avand in vedere si nivelul nostru de trai ceva mai scazut in comparatie cu tarile de mai sus, sa cautam alternative pentru a ne satisface curiozitatea si pasiunea pentru filme.

Gratuit sau cu plata?

Calitate sau CantitateDin pacate serviciile precum Seenow sau Voyo procedeaza gresit in acest sens. Ele trebuiau lansate cu mult timp inainte, nu putem cere Romtelecom-ului, care din cate stiu nici nu mai este al nostru in totalitate sa fi oferit un serviciu on demand de la inceput cand, saracul nici nu stia ce sa faca cu cablurile de telefon acum 10 ani. Trecem acum si peste faptul ca nu au fost lansate aceste servicii la momentul oportun si ne gandim ca totusi nu este prea tarziu sa mai facem ceva. Sunt constient ca pentru a difuza filme online, in mod legal, ai nevoie de bani, sume destul de mari pentru a cumpara drepturile de difuzare in alta tara pentru seriale „grele” care se difuzeaza peste ocean. Aici insa cred ca mentalitatea gresita duce la actiuni de genul acesta. Ma refer la mentalitatea aia specifica unui vanzator din piata sau chiar si de la magazin care astepta banii imediat dupa ce a servit produsul.

Voyo, dupa ce a vazut ca numarul de utilizatori cu plata ai serviciului este foarte mic, si probabil creste foarte greu s-a gandit ca e mai simplu sa atace site-urile gratuite printr-o petitie la CNA pentru a isi aduce clientii pe platforma sa. El nu realizeaza cred ca a starnit cateva sute de mii de oameni tocmai impotriva serviciului mai sus mentionat si ca acestia vor tine minte faptul ca din cauza trustului MediaPro nu mai pot viziona serialele pe aceste site-uri.

Cum ramane cu cenzura?

CenzuraPe de alta parte CNA-ul a procedat si el gresit cand a decis sa inchida aceste site-uri. Institutia de stat nu realizeaza ca acestea nu detin de fapt continutul pe care il difuzeaza, si ca acesta este urcat pe diferite servere chiar de catre utilizatori. Continutul in cauza provine de cele mai multe ori de pe torrente, create exact in acelasi mod, sa nu stocheze decat linkuri si adrese pe site-ul respectiv. Asadar, petitia indreptata specific catre acele site-uri functioneaza pe termen limitat, aproximativ cateva zile, maxim o saptamana, dupa care creatorii acelor site-uri le vor redeschide sau vor porni alte site-uri cu acelasi continut insa care sa nu fie vizate in mod direct de catre CNA. Si o luam de la capat.

Mai exista aici un aspect pe care il trecem cu vederea in mod normal foarte usor. O parte din aceste site-uri sunt create de anumiti utilizatori pentru scopul de a oferi acest continut utilizatorilor finali. O alta parte din ele sunt create de anumite trusturi de presa, si aici nu voi da nume pentru ca deja lungesc prea mult acest articol, in special pentru traficul pe care il aduc. Dupa cum am spus, acest trafic nu poate fi monetizat in mod direct pentru ca intra in vizorul organelor legale, insa poate fi vandut pentru a fi folosit pe alte site-uri de stiri. Si chiar daca nu este vandut in mod direct duce la diverse pagini de facebook, sau te trimit pe site-uri de stiri care preiau de la trusturile mari, si pana la urma tot acolo ajunge acest trafic.

Asadar, faptul ca aceste site-uri se inchid, pentru o perioada de timp ii va afecta si pe cei care iau trafic de la acestia. Motivul pentru care se cumpara trafic de la aceste site-uri este simplu, vorbim de trafic intern de pe teritoriul Romaniei, este probabil ori mai ieftin ori mai usor de justificat in cazul unor cresteri, decat milioanele de click-uri aduse din China sau alte tari asiatice, sursa care poate fi aflata in final.

Metoda corecta

InvestitiiMetoda corecta din punct de vedere al acestor site-uri este destul de simpla, insa implica o investitie. Ma refer la faptul ca Voyo de exemplu ar putea sa atraga o parte din acel public cu oferte de genul prezente pe dincolo, unde prima luna de continut premium este oferita gratuit, utilizatorul se obisnuieste cu interfata site-ului si prinde incredere, ulterior achitand mult mai usor suma modica de 3-4-5 Euro pentru un abonament, sau chiar si suma de 2 Euro pentru filmele proaspat difuzate la cinema. Sa fim seriosi, este vorba de o suma infima pentru orice pasionat de seriale sau filme, si te scuteste de efortul de a le cauta in alte parti. Un site bine pus la punct in acest sens ar putea atrage un numar mare de utilizatori care in mod normal folosesc „site-urile gratuite”. Pe de alta parte MediaPro ar avea de facut investitii majore in licentele de difuzare, pentru a avea un continut care sa atraga acest public, insa aceste investitii, chiar daca vor fi amortizate mai greu in decurs de cativa ani, le vor oferi un avantaj major in piata. Se pare ca insa e destul de greu pentru o companie romaneasca sa gandeasca in viitor si sa isi asume niste riscuri pentru a castiga ulterior. E mai simpla vanzarea din piata.

O a doua idee, care bineinteles presupune si ea o investitie in aceleasi licente, poate veni din partea unui investitor privat, care dupa un sondaj de opinie a utilizatorilor unor astfel de „site-uri de filme gratuite” ar putea decide sa il cumpere si sa il mentina deschis. Nu e nevoie sa ne ascundem dupa deget in acest sens, Vplay are de exemplu o interfata simpla, usor de retinut, un numar mare de seriale bine catalogate si un numar de utilizatori foarte mare. Daca cineva ar veni cu o investitie pentru licentele celor mai vizionate seriale de acolo, ar putea transforma in cativa ani acest site, intr-o masina de facut bani. Cat de greu poate sa fie? Materialul este acolo, utilizatorii stiu de el, nu conteaza din ce sursa au fost copiate serialele daca se incepe plata licentei de distributie.

Mai intra in discutie si perioada de timp in care acestea au fost difuzate fara plata, unde se poate ajunge la o intelegere foarte simplu cu casa de productie, sa se inceapa plata de acum a acestor drepturi, stabilita printr-un contract pe o perioada determinata de cativa ani. Ce a fost, a fost. Hai sa o luam de la capat si sa nu aruncam munca unor oameni la gunoi, pentru ca asa spune CNA-ul.

In speranta ca v-am lamurit cu unuele dintre aspectele acestui subiect va astept cu comentarii legate de acest articol, intr-o maniera civilizata. Nu am luat o atitudine nici pro nici contra, ci doar prezentam faptele si incercam sa  cu niste solutii.