12 apr. 2012 | 22:53

[PREVIEW] SONY SLT a57 – Tehnologie si impresii

ACTUALITATE
[PREVIEW] SONY SLT a57 - Tehnologie si impresii

Ieri, a fost lansat in Romania un aparat foto foarte asteptat chiar si de utilizatorii profesionisti de camere DSLR, si anume SONY a57.

 

Sony SLT a57 – Lansare

 

De ce a fost atat de asteptata? Pentru ca la momentul cand au aparut primele informatii despre aceasta, lumea a realizat ca Sony chiar tine cont destul de mult de preferintele si feedback-ul consumatorului. a57 foloseste o tehnologie diferita fata de camerele foto DSLR si incearca sa deschida un nou drum in acest domeniu. Pima data cand am auzit si am folosit un aparat SLT nu am fost atat de impesionat de performantele acestuia. a55 si a33 sunt doua camere foto care pot fi considerate deschizatoare de drum pentru unii, si un fel de „cobai” ai producatorului pentu a vedea feedback-ul celor care il vor achizitiona. Cert este ca Sony a monitorizat destul de intens discutiile pe tema acestor modele, rezultatul fiind vazut la a57.

Una dintre cele mai mari „probleme” ale lui a55 erau dimensiunile. Camera avea un grip prea mic pentru utilizatorul obisnuit cu un DSLR si nu numai. Chiar si utilizatorii de camere compacte nu au fost incantati de body-ul acesteia. O a doua problema, pentru unii fiind considerata ca fiind primordiala, era autonomia aparatului. a55 avea un acumulator din seria infoLithium W, un acumulator prea mic pentru capabilitatile sale fotografice. Tinand cont ca este un aparat entry-level, nu este destinat sa „inlocuiasca” o camera DSLR, cel putin nu in momentul de fata, upgrade-ul la un grip cu baterie suplimentara era putin probabil, asta daca acest grip este si disponibil.

Lansarea aparatului a avut loc in cadrul magazinului f64, unde va recomand sa va duceti sa incercati si camera avand un profesionist langa vo,i pentru a va explica toate functiile acesteia.

Astfel a57 vine cu un nou body, de dimensiuni mai mari, mai acceptabile, cu un acumulator mai mare, cel din seria infoLithium M, si bineinteles cu o serie de caracteristici noi si atragatoare.

 

Sony SLT a57 – Tehnologie

 

The Key Element, sau elementul principal al acestei camere este tehnologia SLT (Single-Lens Translucent). Este vorba despre o oglinda ca in cazul SLR-urilor (Single Lens Reflex) care insa este translucida si permite trecerea luminii atat spre senzor cat si reflexia acesteia catre vizorul electronic, fara a mai fi mobila. Nu mai exista nici zgomotul de miscare al acesteia, nici intarzierea aparuta. Este posibila acum realizarea unor fotografii cu o viteza mai ridicata.  Aici, din nou o problema pentru fotografii profesionisti, vizorul electronic. Ei bine nu este cazul la a57 pentru ca am intalnit cel mai performant model de pana acum.

Vizorul este si cauza pentru care segmentul de SLT nu este considerat profesionist. Prezenta unui vizor optic este destul de importanta pentru cine isi castiga traiul din asa ceva. SLT-urile sunt in teorie mai apropiate de MILC (Mirorless Interchangeable Lens) acele aparate bridge cu un senzor performant si cu posibilitatea de schimbare a obiectivului. Un exemplu destul de clar sunt aparatele din seria NEX, ale aceluiasi producator. Diferenta intre a57 si restul este vizorul, denumit si Tru Finder EVF, ce are o rezolutie ridicata, de 1.440.000 pixeli fata de 972.000 pixeli, si o suprafata cu 48% mai mare, oferind o imagine apropiata cu cea vazuta prin obiectiv. Interesanta este si posibilitatea folosirii vizorului la doua treimi din suprafata lui pentru persoanele ce poarta ochelari.

Procesorul de imagine BIONZ este identic cu cel folosit in camerele a77 si a65, este mai performant decat cel de la a55, si are viteza ridicata de prelucrare a informatiilor. a57 permite fotografierea a 12 cadre pe secunda la 8.4 megapixeli (in modul Tele-Zoom) si a 10 cadre pe secunda la rezolutia nativa de 16 megapixeli.  Va intrebati de ce am folosi modul Tele-Zoom? Sony foloseste un algoritm propriu cu care retuseaza imaginea capturata in acest mod in asa fel incat sa nu fie vizibile efectele unui zoom „digital”. Rezultatul este uimitor de bun si ofera avantajul fotografierii cu un obiectiv de 50 mm la calitatea unui obiectiv de 70 mm, a unor persoane sau elemente care se misca rapid si sunt la o distanta apreciabila.  Un alt avantaj al acestui aparat este plaja de ISO care poate ajunge chiar si pana la 16.000. Astfel folosirea blitz-ului devine necesara doar in anumite situatii. Se poate fotografia fara blitz chiar si in conditii de lumina foarte slaba fara a fi nevoie de o expunere mare si implicit un trepied.

Ecranul LCD XtraFine are o diagonala de 7.5 cm, este rabatabil din pozitie orizontala si este in format 4:3. Eceasta este o idee „interesanta” care nu este prezenta la restul modelelor si de la alti producatori. Singura problema pe care o vad cu acest ecran este ca in momentul in care camera se afla pe trepied si doresti sa faci o imagine cu declansare automata iti este practic imposibil sa vezi ecranul. In cazul celor care se rabateaza pe verticala acest lucru nu este o problema. Mai poate deveni o problema si momentul in care vrei sa il pui pe masa si nu esti atent la ecranul deschis. Nu zic ar fi multi in aceasta situatie insa este un caz de care trebuie sa tinem cont.

Senzorul de focalizare este impresionant. 15 puncte cu 3 senzori in cruce, o alta caracteristica pe care o regasim doar la SLR-urile profesionale.

Mai jos o galerie de imagini ca sa va delectati cu frumusetea acestui aparat.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Sony a57/”/]

 

Sony SLT a57 – Imbunatatiri Software si Concluzii

 

Din punct de vedere software exista multe imbunatatiri notabile insa le voi trece in revista doar pe cele importante.

Auto Portret Framing – Este o functie automata care detecteaza atunci cand facem o poza de portret, recunoaste fata subiectului si directia in care se uita, face un crop al imaginii dupa regulile de baza ale fotografiei portret si recompune imaginea ca si rezolutie. Imaginea initiala este si ea pastrata pe card alaturi de cea recompusa. Trebuie sa recunosc ca rezultatul este neasteptat de bun. Ma asteptam ca imaginea modificata sa aiba o rezolutie mai mica insa tehnologia Super Pixel Resolution da dovada de o procesare complexa. Tehnologia este prezenta si pe camerele din seria CyberShot insa nu este pe departe atat de buna ca aici. Motivul, este din nou procesorul de imagine BIONZ mai performant folosit la a57.

Optiunile Picture Effects includ 11 tipuri de efecte cu 15 variatii si ofera o gama generoasa de interpretari artistice care pot fi aduse fotografiilor direct de pe camera.

In concluzie Sony a57 este un aparat pentru incepatori sau cei care sunt la un nivel mediu in arta fotografiei. Este un aparat robust, cu o autonomie buna, o gama de specificatii de invidiat si o serie de caracteristici pe care si un utilizator de DSLR le va aprecia. Totusi, pretul de pornire cred ca este putin cam ridicat, foarte apropiat de a65, un model din clasa superioara. Cam asa se intampla insa cu orice dispozitiv fie el gadget, aparat-foto sau componenta PC. Pretul de pornire este de 3399 Lei si se poate gasi in magazinele de la noi din tara incepand din aceasta saptamana.