Piratii contraataca prin Tribler
PIPA, SOPA, ACTA… zici ca de la o vreme am dat toti in balbaiala si vorbim codificat de frica sa nu vina guvernantii sa ne puna lacat la gura si tastatura.
Combaterea pirateriei tinde sa devina o moda, o actiune despre care este din ce in ce mai cool sa se vorbeasca peste tot si de catre toata lumea. Ce ne facem? Vom fi ingraditi? Ne pun astia libertatea in lanturi? Ce tip de lanturi? Ce avem voie sa facem? Ce nu avem voie sa facem? Sunt doar cateva exemple din dramele existentiale consumate pe mai toate mediile de comunicare din ultimul timp, fie ele online sau nu. In curand o sa ajungem sa ne simtim cu totii actori in bine cunoscuta serie „Piratii din Caraibe” de fiecare data cand downloadam fraudulos ultima melodie a lui Salam, o telenovela sau un film „smecher” cu batai…
Dragii mei pirati de pretutindeni, am o veste buna: solutii exista si vor mai exista, asa ca nu disperati. Una dintre acestea vine din partea cui ne-am fi asteptat mai putin: profesorul Pouwelse de la Universitatea de Tehnologie din Delft Olanda.
Asadar, avem un nou sistem de file-sharing sub denumirea de Tribler, care ar trebui sa fie imun in fata atacurilor din partea autoritatilor sau a organizatilor anti-piraterie. Practic, noul soft seamana destul de mult cu mult mai popularul BitTorrent, principala diferenta constand in absenta unui punct central vulnerabil in fata tentativelor de inchidere.
Cu alte cuvinte, Tribler va functiona nestingherit si in situatia nefericita in care vor fi inchise toate motoarele de cautare pentru torrente, trackerele sau site-urile de tip lista (Filelist). Asta pentru ca utilizatorii Tribler schimba fisiere direct intre ei fara sa mai utilizeze un site pe post de intermediar.
„Noul” sistem este online de mai bine de sase ani, conform dailymail.co.uk, fiind testat si imbunatatit continuu, si are toate sansele sa se materializeze intr-un succes rasunator.
In ultimul timp am asistat la o multime de abuzuri la adresa „piratilor” incepand cu inchiderea Megaupload si continuand cu sistarea „voluntara” a serviciilor din partea BTJunkie sau restrictionarea QuickSilverScreen, Filesonic si Fileserve. Asa ca sperantele tuturor se indreapta spre alternative gen Tribler menite sa redea pacea pe apele involburate ale Internetului.
Ramane sa vedem in ce masura si sub ce forma isi vor adapta discursul si actiunile autoritatile, daca astfel de solutii de ocolire a legilor vor incepe sa isi faca tot mai des simtita prezenta.