18 dec. 2012 | 17:45

Padfone 2 – Hibrid 2.0 [REVIEW]

ACTUALITATE
Padfone 2 - Hibrid 2.0 [REVIEW]

Review Asus Padfone 2

Piata dispozitivelor cu Android este din ce in ce mai aglomerata, insa ASUS a reusit in ultimii ani sa se diferentieze de concurenta. Dupa ce seria Transformer a plasat compania taiwaneza printre producatorii de top de tabletel, seria Padfone a dat startul unui nou tip de dispozitiv: hibridul. Primul Padfone oferea un pachet atragator, chiar daca venea cu mici inconveniente. ASUS a actionat rapid la critici si a venit cu cea de-a doua versiune a acestui concept la doar jumatate de an. Cu un hardware mai puternic, un design mai atragator si promisiunea unei experiente de utilizare mai buna, Padfone 2 pare la prima vedere sa isi depaseasca predecesorul la toate capitolele. Daca reuseste sa fie o imbunatatire a formulei, aflati mai jos.

Design si detalii tehnice

La baza pachetului Padfone 2 sta din nou un telefon mobil, de data aceasta cu un ecran mai spatios foarte luminos. Este vorba despre un panou de 4,7 inci Super IPS+ cu rezolutie HD (1280×720), protejat de Corning Gorilla Fit.  Desi noul telefon este vizibil mai mare decat predecesorul sau, acesta nu a luat decat sase grame in plus, atingand astfel greutatea de 135 de grame. ASUS a pastrat filozofia de design a primului Padfone, insa a imbunatatit-o pana aproape de perfectiune. Avem acum de a face cu un telefon mult mai solid, gratie spatelui fix, insa aceasta decizie vine si cu dezavantaje pentru fanii Android.

Padfone 2 Lateral

S-a renuntat astfel la posibilitatea de a schimba bateria fara a dezasambla telefonul, iar lacasul microSD a fost eliminat complet. Cei care vor mai mult spatiu de stocare vor fi nevoiti sa aleaga inca de la inceput o versiune cu stocare interna mai multa, Padfone 2 fiind disponibil in versiuni de 32 si 64 GB. Telefonul foloseste standardul micro-SIM, ASUS optand pentru un sistem de accesare al tavitei pentru SIM-uri foarte asemanator cu cel gasit in iPhone. Spuneam mai sus ca designul este “aproape” perfect, din cauza unui detaliu care poate fi mai mult sau mai putin important, in functie de utilizator. In partea de jos a dispozitivului, rama metalica se imparte in doua bucati. Acestea insa nu se imbina tocmai perfect, designul fiind parca nefinisat. De asemenea, sample-ul pe care l-am avut la test avea o mica problema. Lumina celor trei butoane capacitive din partea de jos iesind printre sticla de protectie si plasticul carcasei.

Din punct de vedere hardware insa, nu am decat cuvinte de lauda. Desi nu sunt un impatimit al testelor sintetice de tip benchmark si nu am rulat astfel de aplicatii pe Padfone 2, pot sa jur ca acesta este cel mai rapid dispozitiv cu Android pe care am pus mana pana in prezent. Procesorul Snapdragon S4 Krait la 1,5 GHz si cei 2 GB de memorie RAM fac acest dispozitiv atat cel mai rapid telefon cu Android, cat si cea mai rapida tableta pe care am testat-o. De asemenea, cipul grafic Adreno 320 este printre cele mai puternice pe care le gasim in dispozitivele de pe piata, insa Androidul inca are o oferta limitata de jocuri care sa ii puna performantele la incercare. Un ultim aspect la partea de hardware ar fi cele doua camere ale dispozitivului. In timp ce ambele ofera rezultate decente in lumina naturala, senzorul de pe spate reuseste uneori sa fie chiar mai slab decat varianta precedenta in lumina artificiala. Motivul este inghesuirea a 13 megapixeli intr-un senzor de aceeasi marime, care duce automat la zgomot mai mare.

Asus Padfone 2 Station insert

Nu a mai ramas sa vorbesc decat despre Padfone Station, noul dock-tableta al Padfone 2, care a suferit putina chirurgie plastica de la versiunea sa anterioara. Acesta a primit in primul rand o “liposuctie”, fiind vizibil mai subtire decat varianta initiala, dar si o schimbare de design foarte importanta. Telefonul nu se mai conecteaza orizontal, ci vertical, iar clapa de plastic a fost eliminata complet. Avem acum un sistem mult mai simplu prin care conectam telefonul la tableta. Este vorba despre un lacas protejat cu teflon(pentru a nu zgaria display-ul terminalului), care are in partea de jos un conector hibrid USB-MHL (Mobile High-Definition Link) proprietar. Aceasta mufa este universala, fiind folosita si pentru incarcare si transfer de date. Padfone Station ofera un display IPS de 10,1 inci cu rezolutie de 1280×800, cat si o baterie de 5000 de mAh, care poate incarca telefonul complet de doua ori. Ce lipseste din pachetul Padfone 2 este tastatura din varianta originala, dispozitivul fiind compatibil cu astfel de accesorii doar printr-o conexiune Bluetooth.

Galerie

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Padfone 2 Review/”/]

Software

Spuneam ca Padfone 2 este cel mai rapid dispozitiv cu Android pe care am pus mana. Acest lucru este accentuat de faptul ca acesta vine cu Android Ice Cream Sandwich 4.0.4, fara optimizarile de viteza incluse in Jelly Bean si al sau Project Butter. Nu exista niciun fel de incetinire, indiferent de numarul aplicatiilor deschise sau de rapiditatea introducerii comenzilor de pe touchscreen. Astfel, chiar daca momentan update-ul la Android 4.1 sau 4.2 nu este disponibil, nu aveti de suferit pe partea de performanta.

Lipsesc insa functiile suplimentare adaugate de Jelly Bean, precum noile meniuri rapide din partea de sus a ecranului, mai multe conturi pentru utilizatori si functionalitatea Google Now. Chiar daca ASUS obisnuieste sa ofere un Android cat mai nealterat, in cazul lui Padfone 2 gasim cateva aditii destul de importante.

Asus Padfone 2 Power Save Notifications Apps

In primul rand, avem de a face cu un sistem proprietar de management al energiei, complet configurabil. Putem opta pentru a consuma bateria telefonului si a tabletei in acelasi timp, insa este indicat ca telefonul sa fie intotdeauna cel care are prioritate cand vine vorba despre energie. De asmenea, bara de notificari a primit o cosmetizare, oferind acces atat la setarile de conectivitate precum WiFi sau date 3G, cat si la pornirea sau oprirea dictionarului instant si posibilitatea de a seta profilul audio. Astfel, in functie de modul de utilizare, avem posibilitatea de a primi cea mai buna experienta audio. Display-ul Super IPS+ poate fi de asemenea configurat direct din meniul de notificari. Asemeni celor mai noi tablete din seria Transformer, avem de a face cu un Outdoor Mode, care ridica luminozitatea ecranului pentru a fi mai usor de utilizat in lumina naturala.

ASUS a inclus si o serie de aplicatii utile pentru orice tip de utilizator, de la utilitare care pot parola accesul la anumite aplicatii, pana la suita Polaris Office si editorul de clipuri video Movie Studio. De departe cea mai interesanta functie a Padfone este Dynamic Display, care face trecerea intre versiunile de tableta si cele de telefon ale aplicatiilor. Chiar daca nu toate aplicatiile suporta aceasta tehnologie, ASUS a imbunatatit-o pentru Padfone 2. Astfel, cand o aplicatie nu ofera tranzitie automata, cum este cazul browser-ului Chrome, aplicatia este repornita pentru noul format, iar in aceasta situatie, tab-urile sunt repornite. Alte aplicatii precum Facebook sunt pur si simplu “marite”, iar cele preinstalate fac tranzitia aproape instant, fara probleme grafice sau de performanta.

Software Asus Padfone 2 About Dynamic Power

La capitolul software am din nou doua mici probleme pe care le-am intampinat in utilizare, ambele legate de apelurile telefonice. In timp ce calitatea semnalului si a sunetului a fost intotdeauna peste medie, de fiecare data s-a intamplat un fenomen ciudat. Dupa initierea unui apel, prima secunda sau doua, Padfone 2 nu transmite semnal audio. De fiecare data am fost nevoit sa repet primele cuvinte pentru a fi receptionat de persoana pe care o apelam. De asemenea, dupa incheierea unui apel, la deblocarea telefonului exista o scurta intarziere de 1-2 secunde. Am reusit sa reproduc aceste doua fenomene la aproape fiecare apel. Cu siguranta insa este vorba despre o versiune timpurie a software-ului, aceste probleme minore putand fi corectate foarte usor intr-un update viitor.

Baterie

Originalul Padfone deja era campion la performanta de baterie, iar Padfone 2 reuseste sa il intreaca din anumite puncte de vedere. Telefonul poate atinge chiar si sfarsitul celei de-a doua zi la utilizare moderata, insa cei care vor naviga mai mult pe internet pe 3G vor fi nevoiti sa il incarce ceva mai repede. Telefonul de fata este de departe cel mai voinic Android pe care l-am testat la acest capitol, insa are si un as in maneca: Padfone Station.

Asus Padfone 2 Power Options

Tableta ofera inca doua incarcari complete ale bateriei din Padfone 2, functia Power Pack transformand-o intr-o baterie externa. Mai mult, transferul de energie poate fi facut chiar si in timpul functionarii tabletei. Cei care nu butoneaza telefonul toata ziua, pot astfel sa stea aproape o saptamana fara sa conecteze telefonul la o sursa de energie constanta, iar incarcarea sa este foarte rapida: aproximativ doua ore. Ce lipseste fata de prima generatie este o tastatura care sa ofere baterie extinsa, insa faptul ca telefonul in sine este mai eficient din punct de vedere al consumului de energie atenueaza nevoia unei surse suplimentare de incarcare.

Concluzii

Se pare ca ASUS a utilizat toate lectiile pe care le-a dobandit dupa lansarea originalului Padfone si a reusit sa aduca pe piata un hibrid care chiar are sanse sa impuna pe piata o clasa noua de dispozitive. Desi momentan niciun alt producator de dispozitive cu Android nu investeste atat de mult in acest gen de tehnologie, este posibil ca viitorul sa fie mai stralucitor pentru compania taiwaneza decat cred unii, gratie avansului pe care il are deja.

Padfone 2 reuseste sa fie unul dintre cele mai reusite dispozitive cu Android de pe piata tocmai pentru ca este un produs unic. Acesta este probabil unul dintre cele mai puternice dispozitive disponibile acum, fie ca vorbim despre telefoane sau tablete si totodata unul dintre cele mai atractive din punctul de vedere al design-ului. Daca suneti in cautarea unui telefon si a unei tablete de top, Padfone 2 va poate satisface ambele nevoi, la un pret probabil mai mic.