06 aug. 2012 | 09:30

ONU vs. SUA – Cine controleaza internetul?

ACTUALITATE
ONU vs. SUA - Cine controleaza internetul?

Am fi crezut ca exista o organizatie bine definitia care se ocupa cu regularizarea internetului, insa in realitate ne-am insela. Din acest motiv, de zeci de ani se poarta o lupta care vizeaza definirea unei organizatii internationale al carei unic scop sa fie regularizarea si, intr-o anumita masura, verificarea activitatii online.

ONU vs. SUA - Cine controleaza internetul

In luna decembrie a acestui an, in cadrul WCIT (World Conference on International Telecommunications), va avea loc o noua discutie referitoare la rolul Organizatiei Natiunilor Unite in  regularizarea internetului.

Principalul opozant al implicarii ONU in orice aceasta discutie este SUA. Cei de la Wired au informatii ca reprezentantii Statelor Unite vor vota impotriva oricarei masuri care ar schimba situatia actuala. Personal, seful delegatiei, Terry Kramer a argumentat aceasta atitudine prin faptul ca masurile de regularizare, indiferent cum sunt aplicate, vor incetini procesul de inovatie. La inceputul acestei luni si Vint Cerf, unul din fondatorii internetului, si-a exprimat supararea in fata Comitetului Casei Statelor Unite resposabil de Energie si Comert pe un subiect asemanator. ,,Oferirea controlului internetului unor tari, in locul organismului independent ICANN ar putea duce la cenzura continutului si blocarea fluxului liber de informatii si idei.”

Pentru a intelege cat de complicata este procedura schimbarii starii actuale a internetului, trebuie sa aveti in vedere cateva lucruri. Tratatul ITR (International Telecommunications Regulations) defineste ,,democratia” internetului si poate fi schimbat doar prin intermediul unui vot unanim al tuturor membrilor ITU – Internation Telecommunications Union.

Daca avem in vedere opozitia acerba a Statelor Unite cu privire la schimbarile ce ar putea afecta internetul, cu siguranta unanimitatea este imposibil de atins pentru implementarea unor noi reglementari.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele