07 iul. 2012 | 00:02

Noile Smart TV-uri si intimitatea – Ne urmareste cineva din televizor?

ACTUALITATE
Noile Smart TV-uri si intimitatea - Ne urmareste cineva din televizor?

 Noile Smart TV-uri si intimitatea

Televizioarele evolueaza cu o viteza ametitoare. Noile Smart TV-uri au devenit, la propriu, computerele din sufragerie. Nici macar limitarea de a utiliza o tastatura sau un mouse pentru a interactiunea cu TV-ul nu mai exista. Toatea acestea se datoreaza in egala masura accesului la internet, care a devenit omniprezent, si multitudinii de smartphone-uri si tablete ca ne orienteaza catre „o viata conectata”.

Cea mai noua serie de Smart TV-uri de la Samsung, linia ES, vine cu modalitati de interactiune nemaintalnite pana acum. Nici LG nu se lasa mai prejos cand vine vorba de telecomenzi creative – Magic Motion – sau de aplicatii de smartphone pentru a inlocui complet telecomanda clasica. Comenzi vocale, comenzi prin miscarea mainilor, recunoastere faciala, toate aceste elemente au ajuns criterii de achizitie ale unui TV. Termenul de Smart (Inteligent) niciodata nu a fost folosit intr-un context mai potrivit decat cel de acum.

Insa, evident, nimic nu e perfect. Faptul ca avem parte de tehnologii noi si ca in perioade foarte scurte de timp smartphone-urile, tabletele si acum Smart TV-urile se schimba radical reprezinta in mare parte un lucru bun. Din pacate, in acest scenariu, au dreptate si oamenii mai reticenti din fire, care stiu ca toate aceste schimbari trebuie privite cu un pic de scepticism.

In conditiile in care nu aveti o metoda de monitorizare permanenta a activitatii respectivelor functii, aspectul propriei intimitati deja ar trebui sa va faca mai precauti. Iar situatia este chiar mai complexa. Televizoarele ES8000 si ES7500 de la Samsung sunt doar doua exemple de Smart TV-uri care vin cu un microfon si un webcam integrat. Asadar, in sufragerie, aveti un dispozitiv pe care il tineti pornit o mare parte din zi, care este conectat in permanenta la internet, care va vede, la propriu, si care, in conditiile potrivite, poate inregistra toate conversatiile din jurul lui. Sa mai adaugam si faptul ca aveti toate conturile de retele sociale introduse in TV, eventual date de card pentru achizitia de continut Pay-per-View… sau deja ati inceput sa vedeti si partea goala a paharului?

Ne urmareste cineva din televizor? Microfonul ala este controlat exclusiv de catre mine? Poate cineva sa-mi hack-uiasca Smart TV-ul si sa prea controlul camerei web integrate? Ca utilizator, sunt protejat de drepturile de utilizare redactate de producatorul TV-ului, nu de alta, dar mi-am exprimat acceptul in momentul in care l-am instalat in casa? Toate acestea sunt intrebari avizate si este doar o chestiune de timp pana ce o serie de hackeri isi vor face un scop in viata din a „sparge” TV-uri, mai degraba decat servere.

Cei de la Samsung, de exemplu, s-au grabit sa-si apere investitia oferind cateva lamuriri legate de noile Smart TV-uri. „Samsung nu stocheaza nici un fel de continut provenit de la camera si microfonul integrate in TV-uri.” Ii credem… pe cuvant, nu?

In ceea ce priveste partea de recunoastere faciala pentru autentificare, imaginile capturate sunt stocate intr-un mod securizat pe TV si nu sunt partajate cu serverele companiei. In plus, daca vreti, puteti dezactiva din meniul televizorului camera si microfonul. Incercand sa ii linisteasca si mai mult pe posesorii unor astfel de jucarii, un reprezentant al Samsung a atras atentia asupra faptului ca orice functii inteligente sunt dezactivate implicit. Un nivel suplimentar de securitate ar fi sa orientati camera web spre tavan, cu microfonul, din pacate, nu aveti aceleasi optiuni.

Privitul la TV

La capitolul nume de utilizator si parole, Samsung a mentionat ca, desi la prima utilizare a unui nou TV sunteti invitati sa va autentificati, si atat ID-ul cat si parola sunt salvate pe serverele companiei, nimic nu pleaca din TV pe internet ne-encriptat. Parola este encriptata cu ajutorul unui algoritm de tip hash. In cazul in care folositi si alte aplicatii terte ce necesita autentificare, informatiile folosite sunt stocate local, pe TV, si nu pe un server.

Desi nu am avut ocazia sa citesc cu ochii mei detaliile referitoare la politica de securitate pe care esti nevoit sa o accepti cand pornesti TV-ul pentru prima oara, Samsung a atras atentia asupra faptului ca poti refuza fara probleme acel contract. Daca optezi insa pentru aceasta optiune, nu vei putea profita de nici o functie care tine de notiunea de Smart TV. Astfel, ajungi sa dai 10.000 de lei pe un TV si sa-l folosesti exclusiv pentru posturile TV sau pentru a reda filme de pe un DVD/Blu-ray.

Ca un mic detaliu, daca acceptati respectivii termeni de utilizare, in momentul in care accesati o aplicatie mai pretentioasa ce are nevoie de niste drepturi suplimentare, veti fi in invitati sa mai cititi cateva pagini de text inainte de a trece mai departe. Personal, nu promovez lecturarea catorva pagini sau zeci de pagini de maculatura pentru a porni o aplicatie o singura data. In acest caz particular insa, situatia este un pic mai complicata, iar repercursiunile unui „ok” dat aiurea pot fi mai neplacute decat ne-am astepta.

Este adevarat, Samsung s-a gandit la raspunsuri si justificari pentru fiecare aspect al experientei pe care o comercializeaza intr-un Smart TV. Parerea mea este insa ca astfel de promisiuni nu sunt suficiente, iar o mare parte din responsabilitate cade in mainile utilizatorului. Cu cat optezi sa investesti un volum mai mare de informatii private intr-un dispozitiv, cu atat mai mult trebuie sa constientizezi ca dispozitivul respectiv nu este perfect. Daca pana acum 5 sau 10 ani cel mai grav lucru care ti se putea intampla cu un computer, telefon sau PDA era sa se strice si sa pierzi informatia de pe el, acum situatia s-a complicat exponential.

Ca urmare a faptului ca internetul este prezent in computer, smartphone, tableta, Smart TV, Blu-ray Player si nu numai, toate aceste dispozitive, in scenariul potrivit, pot scapa informatii online.

In final, rugamintea mea este sa cititi mai multe informatii legate de dispozitivele pe care le folositi. Chiar daca sunt plictisitoare si, de multe ori, pline de termeni ce tin de avocatura, daca le neglijati s-ar putea sa aveti mai mult de pierdut acum decat in urma cu cativa ani. Acum ceva timp, internautii care evitau sa citeasca cele cateva informatii dintr-un asistent de instalare al unui program erau dati de gol de 3-4 sau chiar 5 toolbar-uri prezente in Internet Explorer si Mozilla. Pe un Smart TV insa nu aveti toolbar-uri, motiv pentru care repercursiunile unui „Next” sau „OK” nu mai sunt la fel de evidente, dar asta nu inseamna insa ca ele nu exista…

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele