LG IPS277L – Tehnologie IPS fara margini [REVIEW]
Pe masura ce tehnologia avanseaza, majoritatea gadget-urilor pe care le utilizam in fiecare zi ajung sa isi modifice atat forma, dar mai ales functiile. Indiferent ca vorbim de televizoare, telefoane, laptopuri, tablete sau computere, toate devin mai inteligente, mai portabile, mai economice, mai aratoase si implicit mai scumpe pe zi ce trece.
Fara indoiala, dispozitivele portabile sunt cele care sufera cele mai multe, mai rapide si mai radicale transformari. Dar cum ramane cu sistemele desktop sau cu monitoarele? Ne bucuram si aici de inovatii, nu la fel de radicale dar totusi demne de luat in seama.
Daca mi-ar fi spus cineva acum 7 ani ca vom ajunge sa avem monitoare de 27 de inci la 4 kg, probabil ca m-as fi gandit de doua ori inainte sa cumpar un CRT de 17 inci si 16 kg. Vremea CRT-urilor a apus de mult si ne apropiem cu pasi repezi si de apusul LCD-urilor. De fapt, majoritatea magazinelor comercializeaza exclusiv modele LED, acestea fiind foarte cautate pentru dimeniunile reduse, consumul redus si aspectul futurist.
Din categoria monitoarelor cu o forma si o silueta de invidiat face parte si noul model de la LG IPS277L, care s-a strecurat (la propriu) in redactie si pe care am avut ocazia sa il testam in ultimele doua saptamani.
Design si calitatea materialelor/asamblarii
Cand vezi cutia atat de mare si de grea te astepti ca din interiorul ei sa scoti un monstru de 27 de inci care sa indoaie biroul sub talpa sa, dar din fericire nu este deloc asa. Monitorul impresioneaza atat prin design-ul simplu si curat cat mai ales prin dimensiunile sale reduse.
Fara indoiala, rama de doar 1,2 mm te va lasa cu gura cascata, cel putin pentru moment. Spun asta pentru ca daca inchis monitorul pare sa nu aiba rama de plastic decat in partea inferioara, odata pornit observi cum isi fac aparitia marginile negre de jur imprejurul panoului. Practic, LG a folosit un sistem similar celui de pe display-urile telefoanelor mobile, la care rama este oarecum inglobata sub sticla ecranului si l-a denumit Cinema Screen. Rama traditionala a fost pastrata doar in partea de jos (plastic de 2cm), iar marginile sunt incadrate de o rama in ecran, ceva mai subtire, de aproximativ 1 cm latime pe toate cele trei parti.
Gurile rele acuza ca cei de la LG ar fi indus in eroare prin promovarea ramei de 1,2 mm (se observa in poza diferenta dintre poza de promovare si realitate). Intr-adevar, plasticul de pe margine atat masoara, dar este suplimentat de benzile negre de pe lateralele ecranului. Cu alte cuvinte, daca iti doresti o configuratie multi-monitor, va trebui sa te multumesti cu o distanta de minim 2 cm intre imaginile a doua display-uri lipite. Avand in vedere ca marea majoritate a monitoarelor de pe piata au margini de 2-3 cm, IPS277L sta destul de bine la acest capitol.
Luand in considerare dimensiunile reduse, cu picior 62.3 x 16.8 x 44.9cm si 5,3 kg, sau fara picior 62.3 x 3.1 x 37.3cm si 4,4 kg, e lesne de inteles ca avem de-a face cu un panou LED “inghesuit” intr-o carcasa minuscula de plastic. Sursa de alimentare este una externa, fapt ce se reflecta in grosimea monitorului (1,5 cm pe cea mai mare parte din suprafata, are 3,1 cm doar in dreptul conectorilor). Cu alte cuvinte “micutul” de 27 de inci va incapea fara probleme pe orice birou indiferent cat de ingust ar fi.
Alte detalii care ne-au impresionat intr-un mod placut sunt materialul folosite pentru rama. Este vorba despre plastic de buna calitate, negru mat pe partea din fata. Ecranul este de asemenea mat si reuseste sa nu oboseasca ochii cu reflexii inutile nici cand avem o sursa de lumina care sa bata direct in el. Nu este clar de ce LG a folosit plastic lucios pentru picior si pe spatele monitorului, zone care sunt destul de putin vizibile si care de cele mai multe ori devin magnet pentru praf si amprente.
Butoanele care controleaza monitorul sunt sensibile la atingere si vin pozitionate in partea dreapta jos. Destul de interesant ca acestea functioneaza atat prin apasarea pe zona marcata prin text cat si pe muchia inferioara a carcasei (suprafata de sub butoane). De apreciat este atentia la detalii a celor de la LG. Monitorul ofera posibilitatea de a opri din meniu iluminarea butonului de power (functie care lipseste din majoritatea gadget-urilor) si a sunetului specific actionarii butoanelor.
Specificatii si functii
Aici gasiti principalele specificatii ale monitorului LG IPS277L, iar noi vom analiza in continuare cateva din functiile care ne-au impresionat pe parcursul testelor.
Avand in vedere faptul ca discutam despre un panou LED IPS, atat culorile cat si unghiurile de vizibilitate se dovedesc net superioare in comparatie cu modelele TN. Dimensiunea generoasa a ecranului (27 de inci) si marimea pixelilor de 0,311 mm il recomanda atat pentru utilizarea office cat si multimedia sau gaming. Cu toate acestea, pentru o experienta optima, recomandam o distanta de minim un metru fata de ecran, altfel isi poate face aparitia un usor efect de obosire a ochilor.
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Unghiuri de vizibilitate LG IPS277L/”/]
Chiar daca avem culori vii, foarte naturale, si unghiuri de vizibilitate incredibile (se pot proba din imagini), “beneficiem” si de un timp de raspuns de 5 ms care s-ar putea sa nemultumeasca cei mai inraiti gameri, datorita prezentei unui efect de ghosting. Acesta se manifesta destul de putin, dar cu precadere pe parcursul scenelor pline de actiune din jocuri, sau in cadrele complexe ale vreunui film.
Cele 250 de candele pe metru patrat ale noului LG se dovedesc a fi prea putine, luminozitatea monitorului fiind de cele mai multe ori insuficienta. Pe parcursul testelor am rulat cu luminozitatea setata aproape de maxim si parca tot mai simteam nevoia de putina lumina pe alocuri (in filme sau jocuri). Efectul de backlight bleeding este si el destul de prezent, mai ales spre colturile inferioare ale panoului, unde negrul devine un gri murdar, lucru destul de suparator in special atunci cand avem de afisat imagini cu fundal inchis la culoare.
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Redare Negru LG IPS277L/”/]
La capitolul contrast, monitorul sta destul de bine. LG se lauda cu 5.000.000 la 1 (Digital Fine Contrast) sau mai bine zis, 1000 la 1 (Contrast Normal). Am apreciat modul de redare a culorilor indiferent de nivelul contrastului si faptul ca acestea sunt reproduse de cele mai multe ori in conformitate cu realitatea (verificat cu ajutorul fotografiilor).
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Redare Culori LG IS277L/”/]
Meniul OSD nu este foarte intuitiv, insa ofera o multime de variante si posibilitati de reglare atat a functiilor cat si a setarilor de culoare si afisare a imaginilor. LG IPS277L ofera patru variante predefinite de afisare a culorilor: warm, medium, cool sau custom, menite sa satisfaca pretentiile utilizatorilor care nu vor sa isi bata capul cu prea multe setari avansate.
Din punct de vedere al metodelor de conectare, noul monitor LG ofera strictul necesar si chiar cateva optiuni mai putin intalnite. Asadar avem: doua intrari HDMI 1.4 (una dintre ele este compatibila MHL – Mobile High-Definition Link), VGA si un jack pentru casti. Interesant faptul ca pachetul contine un cablu special pentru conexiunea cu dispozitivele mobile prin MHL, dar ne-ar fi placut sa primim si un cablu HDMI, pe langa cel VGA.
Poate ca va intrebati ce cauta un jack pentru casti daca monitorul nu dispune si de boxe integrate, ei bine prin aceasta conexiune puteti sa redati sunetul transmis de calculator prin cablul HDMI si chiar mai mult decat atat, monitorul permite reglarea volumului din meniul OSD.
Functii Speciale
1. Super Energy Saving
Aceasta functie este special conceputa pentru cei care isi doresc sa contribuie la salvarea planetei prin scaderea emisiilor de CO2 sau pur si simplu la reducerea facturii de energie electrica. In mod normal, monitorul de 27 de inci consuma 31 W pe ora, iar dupa activarea Super Energy Saving faceti o economie de aproximativ 9W pe ora.
Aceasta economie vine si cu un cost, monitorul avand tendinta sa reduca luminozitatea si contrastul atunci cand considera de cuvinta. Nu am sesizat prezenta vreunui senzor de lumina, de unde am tras concluzia ca panoul se auto-regleaza in functie de imaginile si culorile afisate. In orice caz, odata activata, aveti toate sansele sa pierdeti din vedere anumite detalii atat in jocuri/filme cat si in navigarea web sau utilizarea office.
2. Dual Display
Pentru utilizarea acestei functii veti avea nevoie de aplicatia LG Dual Package, care din pacate nu se regaseste pe CD-ul din pachet, dar este disponibil aici.
Dupa instalare, puteti utiliza aceasta functie pentru a clona sau a prelungi imaginea pe un al doilea monitor. Functia este disponibila atat din meniul OSD al monitorului, cat si din softul Dual Package care ruleaza in fundal.
3. Dual Web
Tot dupa instalarea LG Dual Package va puteti juca cu aceasta functie, care redimensioneaza automat ferestrele deschise impartind monitorul pe verticala in doua jumatati egale. Ordinea ferestrelor poate fi modificata cu ajutorul aplicatiei.
4. True Color Finder
Pentru a va bucura de aceasta functie va trebui sa instalati programul True Color Finder de pe CD-ul din pachet, dar veti avea nevoie si de un colorimetru compatibil, pentru a efectua o calibrare a monitorului. Dupa ce ati efectuat calibrarea, aceasta functie va permite sa incarcati automat setarile obtinute.
5. My Key Setting
My Key Setting este o scurtatura care ofera acces rapid la oricare din cele patru functii de mai sus, in functie de preferintele utilizatorului.
Cele cinci functii speciale nu ni s-au parut a fi extrem de utile, dar probabil ca o parte dintre utilizatori vor alege sa le foloseasca, mai ales cei care prefera apasarea unui buton in detrimentul navigarii prin meniuri.
Concluzii
Dupa doua saptamani in care ne-am jucat cu „micutul” de 27 de inci, marturisim ca vom simti lipsa panoului IPS cu ale sale culori naturale si unghiuri de vizibilitate demne de invidiat. Este insa noul membru al familiei LG bun de luat acasa? Da. Asta daca esti fan al tehnologiei IPS, ai nevoie de acuratete din orice unghi si nu prea te omori cu jocurile, atunci poti sa-ti indrepti atentia catre IPS277L.
Momentan monitorul poate fi gasit pe rafturile catorva magazine online pentru aproximativ 1300 de lei, un pret foarte potrivit pentru ceea ce ofera, mai ales ca vorbim de un panou IPS cu diagonala de 68 cm.