iPad-ul, solutie in cazurile de autism
Lansarea iPad-ului din 2010 a venit ca o gura de aer proaspat pentru multe familii cu copii autisti. Dispozitivul celor de la Apple, imbogatit cu o serie de aplicatii destinate copiilor cu autism, i-a ajutat pe acestia sa invete mult mai usor sa comunice.
O fetita cu numele de Sharia a fost descoperita cu autism in 2009 la varsta de 2 ani. Inainte de iPad, singurul mod de comunicare era non verbala si in 9 din 10 cazuri implica plans. Nu putea comunica daca are nevoie de ceva si nici cum se simte.
Desi iPad-ul nu este singura tableta de pe piata, sentimentul de control, interfata prietenoasa si icoanele mari au un efect magic pentru un numar mare de utilizatori. Siddiqui, tatal fetitei, a definit experienta pentru fiica sa: „Ce a facut iPad-ul a fost sa-i dea un sentiment de control pe care nu l-a mai avut pana in acel moment. Stie ca in momentul in care il atingi ar trebui sa se intample ceva. Stie ca nu trebuie sa planga, este suficient sa arate cu degetul.”
Desi experienta initiala a utilizarii s-a rezumat la jocuri si vizionari de filme, odata cu trecerea timpului, Sharia a inceput sa beneficieze si de efectele terapeutice ale utilizarii iPad-ului. Cu aplicatii precum Proloquo2Go, First Words, ABCs and Me sau Puzzle Me, copilul a invatat in timp sa faca propozitii scurte si sa ceara lucruri.
Aplicatiile pentru autisti folosesc un sistem de terapie intitulat AAC in procesul de creatie. Augmentative and Alternative Communication sau AAC reprezinta o serie de interventii create pentru a ajuta copii cu probleme grave de comunicare.
O cautare pe AppStore pentru autism apps releva 764 de aplicatii, iar dintre acestea 142 au fost lansate in ultimul an. Efectele benefice ale utilizarii iPad-ului ca mijloc de terapie au fost mentionate intr-o statistica si de catre David Nimeijer – CEO-ul ASSistiveWare. Directorul companiei care a creat Proloquo2Go a mentionat, in urma unui studiu, ca 90% dintre copii cu probleme grave de comunicare folosesc un iPad si mai mult de 25% dintre ei folosesc un iPhone sau iPod Touch.
Privit la rece, un iPad care nou poate costa si 400$, la care se mai adauga pretul unor aplicatii de cateva zeci de dolari, inlocuieste cu succes echipamente care aveau preturi de la 9000 pana la 15.000 dolari. Cu metode de dezvoltare a aplicatiilor din ce in ce mai prietenoase, parintii unor copii cu probleme care creaza aplicatii aparent dedicate unui target foarte restrans pot salva vieti. Acesta a fost efectul iPad-ului.
Siddiqui a afirmat: „De multe ori, ma adresez sotiei si-i spun ca ma gandesc la fiica noastra ca Sharia inainte de iPad si Sharia dupa iPad. Atat de semnificativa a fost diferenta.”