23 iun. 2012 | 14:40

HP Folio 13 – Un ultrabook cu personalitate [REVIEW]

REVIEW
HP Folio 13 - Un ultrabook cu personalitate [REVIEW]

Primul val de ultrabook-uri  a adus pe piata modele care beneficiau de acelasi design de succes folosit de Apple, pentru al sau MacBook Air – aceeasi forma mai subtire in fata, aceleasi porturi de LAN implementati prin artificii tehnice si aceeasi lipsa acuta de conectori si de functionalitate ergonomica.

HP Folio 13

HP nu a facut parte din primul val, a asteptat sa vada primele modele si abia apoi si-a lansat versiunea proprie, care dupa parerea mea este mult mai reusita, mai originala. In primul rand, nu avem de-a face cu atat de multe materiale reci, metalice, in al doilea rand culoarea lui Folio 13 este mai calda, mai personala decat acel argintiu deschis, enervant, care vad ca revine la moda in randul electronicelor, banuiesc ca de vina sunt tot chinezii. La prima vedere, cromatica laptopului aduce mai mult cu unul de business, aceasta fiind dealtfel si intentia producatorului. HP a considerat ca Folio trebuie sa imprumute tot ce este mai bun de la seria de business si de la alti producatori pentru a realiza un produs cu adevarat atractiv. Pot sa spun ca in mare parte a reusit acest lucru si am sa va explic si de ce, in cadrul urmatorului review.

 

HP Folio 13 – Design si Constructie

 

HP Folio tastaturaAs dori sa incep cu materialele, pentru a termina ideea de mai sus. Folio 13 are atat plastic, cat si aluminiu. Capacul display-ului este realizat din aluminiu, si este vorba mai mult de o foaie subtire ce acopera rama tot din plastic a acestuia. Wristpad-ul, zona de suport pentru podul palmei, a primit acelasi material pentru a mentine o temperatura scazuta in functionare si pentru a oferi o rezistenta mai indelungata la folosire. Banuiesc ca suneti familiarizati cu interiorul vopsit al laptopurilor de proast calitate sau de buget, interior care arata dezastruos dupa aproape un an de folosinta. Folio 13 elimina din start aceasta problema, aluminiul polish-at fiind o alegere excelenta. Mai presus de culoare, sa ii spunem gri sobolan, este eleganta, si in functie de lumina ambientala poate avea diverse nuante placute, ceea ce il face si mai putin monoton. Partea inferioara este realizata din plastic de calitate de culoare neagra, acoperit cu un strat aderent, cauciucat, placut la atingere. Este si un material cu proprietati termice mai reduse, fiind mai putin susceptibil la temperaturile componentelor interne. Display-ul, standard de 13 inci cu o rezolutie de asemenea standard este acoperit de un material plastic cu o transparenta ridicata ce ofera un contrast puternic si culori placute. Aceasta suprafata se aliniaza perfect cu rama laptop-ului, iar atunci cand este stins da impresia de o rama foarte ingusta.

Constructia este foarte bine gandita si apreciez tehnica folosita. Sistemul de racire este destul de bine plasat, conectorii la fel, sunt suficienti pentru minimul necesar, nu pot sa spun insa ca exceleaza la acest capitol. Bateria nu este detasabila ci este inclusa sub capacul inferior, un alt punct in plus pentru rigiditatea de care da dovada sistemul, un minus pentru autonomia ce nu se poate prelungi in nici un fel, eventual cu o baterie identica secundara.

HP Folio 13 iluminare tastatura Tastatura si touchpad-ul sunt o revelatie. Mi-au placut de la prima atingere si pot sa fiu sigur ca si voi veti avea aceeasi parere. Tastatura are butoane mari cu o cursa relativ scurta, este foart silentioasa in comparatie cu alte ultrabook-uri si pe deasupra este si iluminata. Iluminarea am descoperit-o la nevoie, atunci cand am realizat ca butoanele nu erau foarte vizibil inscriptionate si incepusem sa ma stresez ca nu puteam creste lumina ambientala acolo unde eram, mai exact intr-o cafenea, daca tot am inceput discutia.. Cred ca am reusit sa ma obisnuiesc cu tastatura in mai putin de 10 minute si sa scriu foarte repede pe aceasta. Textura este una fina la atingere, calda, chiar iti face placere deosebita sa o folosesti.

HP Folio 13 touchpadTouchpad-ul mi-a lasat aceeasi impresie placuta. Este mare, foarte sensibil, iar cele doua butoanefoarte usor de apasat. Delimitarea dintreacestea si touchpad este subtila insa foarte bine definita. Suporta si gesturi care odata invatate pot usura foarte mult munca si nu mai ai nevoie atat de des de un mouse. Cel mai important lucru atat si functional cat si din punct de vedere design este pozitionarea acestuia fix pe centru, acolo unde trebuie de fapt sa se afle.

Conectorii sunt bine plasati, ergonomic, cu destul de mult spatiu intre ei si ofera suficiente porturi pentru un utilizator normal.

 

HP Folio 13 conectori stanga

Pe partea stanga a lui Folio13, regasim conectorul pentru alimentare, urmat de cel pentru LAN, de care am mentionat ca se incadreaza foarte bine in grosimea laptopului,urmeaza cel de HDMI, un port USB 3.0 si cititorul pentru carduri SD, ce suporta si standardul nou SDXC.

HP Folio 13 conectori dreapta

In partea dreapta, avem doar un conector USB 2.0 si jack-ul de 3.5 mm combo, ce suporta si casti si microfon pe aceeasi mufa, la fel ca si un telefon mobil de generatie relativ noua. Am fi preferat mai multe porturi USB, insa ne multumim deocamdata si cu ce avem.

HP Folio 13 fata

In fata sau in spate nu mai avem nici un fel de conector, care ar fi stricat de altfel si designul si functionalitatea ultrabook-ului.

HP Folio 13 – Specificatii

Multe dintre ultrabook-urile lansate au specificatii ce variaza in functie de preferintele consumatorului sau, cel mai des, de cele ale distribuitorului. Ei bine, Folio 13 vine intr-o configuratie destul de fixa, as putea spune medie. Aceasta este detaliata in tabelul de mai jos.

HP Folio 13 Clipboard01Intr-un fel, este mai comod sa ai un produs cu o configuratie fixa. Este mult mai simplu pentru un utilizator sa asocieze, cum este in cazul de fata, Folio 13 cu o anumita configuratie stabila.

Pe de alta parte, pe viitor este mai incomod pentru un user sa mentina performantele unui PC ce nu permite aproape nici un upgrade. Memoria de exemplu, 4 GB este maximul instalabil, de ce? Mai ales cand depindem de memorie pentru orice aplicatie. Apreciem faptul ca functioneaza la 1600 MHz si nu la 1333 MHz cum se intampla la multe alte ultrabook-uri. SSD-ul de 128 de GB sa zicem ca ar fi suficient pentru nivelul minim de date instalabile, restul le putem stoca pe un HDD extern. Procesorul este rapid, suficient de rapid pentru a nu da batai de cap utilizatorului in multe din aplicatiile si scenariile de utilizare comune. Conectivitatea wireless suporta si WiDi pentru a distribui material audio video catre un televizor capabil, avem Bluetooth 3.0 si porturi USB 3.0. Cam atat.

Este destul de bine gandit, insa ma dezamageste putin imposibilitatea de configurare. Poate preferam sa platesc in plus pentru un display cu o rezolutie mai mare sau pentru mai multa memorie RAM. Trecem totusi momentan cu vederea aceste mici impedimente si mergem mai departe.

HP Folio 13 – Temperaturi si Zgomot

Sistemul de racire este bine gandit la prima vedere, cu o fanta lunga ce parcurce tot spatiul dintre balamale, laptopul trage aer de dedesubt si il elimina chiar la baza display-ului. Intr-adevar, este zona cea mai potrivita pentru aceasta si o solutie optima de racire. Pe de alta parte, zgomotul pe care laptopul il produce atunci cand este folosit mai intens poate deveni la un moment dat deranjant. Din pacate, acel moment intervine la maxim jumatate de ora de utilizare intr-un film sau la cateva programe ce ruleaza si in fundal. Singurul loc unde este silentios este pe masa.

HP Folio 13 Temperaturi

 

Temperaturile sunt destul de decente in partea superioara a tastaturii, nu am reusit sa il incing suficient de tare incat sa fie deranjant in utilizare. Totusi, l-am testat in perioada in care nu eram toropiti de temperaturile de acum. In conditii normale de utilizare, procesorul nu trece de 45 de grade, temperaturile maxime interne sunt de 55 grade – din pacate,programul de monitorizare o cam lua pe aratura din cand in cand.

HP Folio 13 – Autonomie

Autonomia acestui ultrabook a fost testata in 3 situatii putin diferite. In primul rand, am incercat sa ilustrez o serie de teste comune folosind Mobile Mark, din pacate existau ceva probleme software pe care nu am reusit sa le identific si testul reseta laptopul undeva la 65-70%. Asadar, am rulat un film HD (1280×720) pana la epuizarea bateriei si apoi l-am lasat sa isi faca un refresh de pagina tot pana la epuizarea acumulatorului. Al treilea caz a fost cel de folosire efectiva. Acesta din urma includea vizionarea unui episod de 50 minute dintr-un serial la aceeasi rezolutie cu display-ul, cu luminozitate ridicata, ascultarea de muzica la casti timp de aproximativ de 2ore in timp ce am scris un review si in rest navigare pe internet pe diverse pagini web.

Asadar, in primul caz a rezistat aproape 4 ore si 25 minute. In testul maxim de baterie cu refresh-ul de pagina web, cu o luminozitate la 30 la suta, unde display-ul este inca destul de vizibil, a rezistat aproape 6 ore si 30 minute. In cel de-al treilea test am incercat sa beneficiez cat mai mult de greutatea redusa a acestuia si sa nu iau incarcatorul dupa mine. Cu pauzele de rigoare am reusit sa il port o zi intreaga de la 10 dimineata pana la 7 seara si sa ma folosesc de el in aproape orice situatie.

In concluzie, daca nu il folosesti pentru jocuri, nu ai nici cea mai mica problema cu autonomia bateriei. Mentionez ca acest lucru este realizabil doar cu setarea unor timpi foarte mici de standby, a unei luminozitati moderate spre slabe si fara elemente ce nu sunt necesare active, precum sunt modulul de Bluetooth sau functia WiDi.

HP Folio 13 – Concluzii

Dupa o utilizare relativ scurta, de doar cateva zile, pot sa spun ca m-am indragostit. Folio 13 este un produs ce iti imprima o senzatie de placere atunci cand il folosesti. Am uitat sa mentionez ca tastatura este configurata cu functiile de volum, luminozitate, etc, acele functii care se afla pe butoanele de la F1 la F12 casi principale. Astfel pentru a folosi CTRL+F5 va trebui sa apesi si tasta Fn pentru  acesta. Am reusit sa ma obisnuiesc foarte repede cu acest lucru, mai ales ca acum ceva vreme am utilizat un MacBook care se comporta la fel. Nu va asteptati sa rulati prea multe jocuri pe acesta pentru ca acel HD3000 abia poate face fata la un film in format FullHD. Poate vor merge cele de generatie mai veche, insa nu acesta este scopul unui astfel de produs.

Pretul insa sta intre mine si aceasta bijuterie, acesta trece putin de 4600 de lei, insa daca vi-l doriti cu adevarat puteti sa vanati foarte usor cel mai mic pret, avand in vedere solitudinea configuratiei.

Eu personal sunt incantat de el, chiar daca mi-as fi dorit o rezolutie mai mare a display-ului si eventual ceva memorie RAM in plus, m-as putea obisnui cu calitatea deosebita a meterialelor din care este facut. Fanii produselor HP cu siguranta sunt de acord cu mine, chiar daca eu trebuie sa fiu ceva mai obiectiv… Folio 13 are, asadar, personalitate.