28 ian. 2012 | 17:51

Facebook poate fi de vanzare – Devine o companie publica

ACTUALITATE
Facebook poate fi de vanzare - Devine o companie publica

Saptamana viitoare, miercuri,  Facebook poate oferi documentele preliminare catre Securities and Exchange Commission pentru un IPO.

IPO – Initial Public Offering se refera la primul pas pe care il face o companie privata atunci cand intentioneaza sa devina o companie publica pe actiuni. Valoarea actiunilor este evaluata intre 75 si 100 miliarde de dolari. Facebook se asteapta sa castige cel putin 10 miliarde de dolari cu aceasta miscare.

Surse anonime apropiate acestui subiect au declarat ca documentele vor fi oferite cel mai devreme pe data de 1 februarie si cel mai tarziu pana la sfarsitul lunii si vor permite consumatorilor sa achizitioneze o bucatica din „Centrul Internetului”. Momentan, Facebook este pe cale sa semneze un acord cu banca de investitii Morgan Stanley ca principal subscriitor pentru IPO, eliminand grupul Goldman Sachs din aceasta discutie.

Lansarea companiei pe actiuni si capital public va propulsa si mai mult Facebook intre cele mai mari companii din lume, alaturi de Amazon, Bank of America si Mc Donald. Lansarea va fi apropiata de cea a lui Google, care in 2004 a facut acest pas pentru 23 miliarde de dolari. Acum Google valoreaza aproximativ 184 miliarde de dolari.

Sursele ce au comunicat Wall Street Journal acest fapt declara ca valoarea finala va fi determinata de o multime de alti factori, printre care si cererea pentru social media, starea economica europeana si piata IPO. Odata ce documentele sunt oferite, va dura intre trei si patru luni pana cand acestea vor fi aprobate si se vor face demersurile necesare.

Asadar, cei interesati vor putea in iunie sa isi cumpere o bucatica din Facebook. Va permiteti?