EPSON EH-TW6000W – Ingredientul cheie pentru cinematograful personal [REVIEW]
Cinematograful: acel loc magic unde prind viata supereroii, unde ne intalnim cu prietenii de fiecare data cand apare un nou film, sau atunci cand dorim sa revedem un film bun care ruleaza din nou. Cinematograful: acel loc unde se decide soarta unui film, indiferent cat de mult s-a investit in el si in cat timp a fost realizat. Publicul este cel care decide, acelasi public care isi doreste o experienta cat mai asemanatoare si acasa, cand se uita cu prietenii sau cu familia la un film.
Acest concept a devenit din ce in ce mai realizabil in zilele noastre. Daca acum 20 de ani doar celebritatile isi permiteau sa isi construiasca o camera dedicata filmelor in intimitatea caminului propriu, acum acest vis poate fi indeplinit la un pret mult redus. Practic, orice sufragerie ce poate acomoda cat mai multi prieteni se poate transforma in doar cateva minute in cel mai comod cinematograf. Esentiala este disponibilitatea unui proiector. De ce un proiector si nu un televizor? Pentru ca marimea conteaza si pentru ca un proiector este principalul „jucator” si intr-un cinematograf. EPSON EH-TW6000W este produsul despre care vom discuta astazi, proiectorul pe care l-am analizat indeaproape.
Design si Constructie
Designul este probabil cel mai putin important pentru un astfel de dispozitiv. Spun acest lucru pentru ca locul unui proiector este dupa parerea mea nu pe masa din sufragerie ci pe tavan. Nu este un dispozitiv care trebuie sa atraga atentia ci care trebuie sa performeze cat mai bine. Partea superioara detine toate butoanele de control posibile pentru a nu mai fi nevoie sa folosesti telecomanda, putin irelevant avand in vedere recomandarea mea pentru pozitia acestuia. Este insa un standard pe care producatorii il respecta, asadar controalele complete de imagine si de selectare a sursei sunt situate in partea superioara.
Lentila detine atat inelul de focus cat si de cel de zoom, ambele fiind foarte sensibile si usor de folosit. Pe partea frontala este asezata lentila, senzorul pentru telecomanda si doua fante mari de aerisire. Una dintre ele este pentru a trage aerul din camera iar cealalta pentru evacuarea aerului fierbinte, obtinut prin racirea lampii. Fanta de evacuare este protejata de un filtru usor detasabil pentru a putea fi curatat de cate ori este nevoie. Filtrul este realizat din panza si nu din hartie, asadar poate fi spalat sub un jet de apa puternica fara a fi deteriorat.
Partea din spate este cea care detine toata conectica necesara. Exista doua porturi HDMI 1.4a pentru o intrare de semnal 3D, o intrare VGA si intrari de tip analog, Component sau Composite precum si cele pentru sunet. Pentru control si service exista un conector serial RS232C si conectorul mini USB. Mufa de alimentare este asezata putin mai jos de intrarile audio, unul dintre motive fiind separarea circuitului acestora pentru a nu exista influente negative. De o parte si de cealalata exista doua difuzoare de dimensiuni relevante, protejate cu o plasa metalica de aceeasi culoare alba ca si restul carcasei. Conectorul USB de dimensiuni normale este capabil sa redea continut audio-video cat si imagini din cele mai uzuale formate.
Chiar daca exista o conectica complexa pe acest proiector, pot sa spun ca nu am folosit nici una dintre aceste mufe, absolut nici una, asta pentru ca proiectorul vine in pachet cu un dispozitiv foarte interesant de transmisie wireless a semnalului HD. Bineinteles ca nu mi-am dat seama decat dupa jumatate de ora, timp in care am cautat un cablu HDMI de dimensiuni respectabile. Adaptorul este de forma unui cilindru si se alimenteaza separat la priza. Singurul conector este cel pentru HDMI iar ca butoane avem tot unul singur pentru sincronizarea cu proiectorul.
Constructia este realizata din material plastic cu o forma foarte similara modelelor mai vechi, mai mult utila decat atragatoare. Dimensiunile sunt impresionante, aceasta fiind si prima impresie pe care mi-a facut-0 in momentul in care l-am scos din cutie. Ca si accesorii vine cu un cablu HDMI, cablul de alimentare, adaptorul pentru transmisia semnalului wireless, o pereche de ochelari 3D activi si manulalele de utilizare ale acestuia. Ochelarii sunt de cea mai buna calitate, ganditi si pentru cei care poarta deja ochelari de vedere si destul de usori pentru a nu fi deranjanti in timpul folosirii.
Specificatii
Avand in vedere ca specificatiile stau la baza oricarei decizii de achizitie aveti in tabelul de mai jos caracteristicile complete ale acestui proiector.
[table id=130 /]
Galerie Imagini
In galeria de imagini puteti sa observati in detaliu toate caracteristicile mentionate atat in descriere cat si in tabelul de specificatii. Nu am insistat pe telecomanda sau pe alte elemente pentru ca le voi prezenta mai in detaliu in cele ce urmeaza.
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/EPSON EH-TW6000W/”/]
Experienta de Utilizare
Ar trebui sa detaliem putin elementele care fac acest produs sa isi merite nota pe care i-am acordat-o. In primul rand, acel adaptor pentru transmisia semnalului auido-video este unul dintre cele mai bune pe care le-am testat.
Este in primul rand gandit pentru a functiona cu acest proiector si este extrem de usor de utilizat. Am mai vazut aceasta optiune si la alte modele insa adaptorul era mai degraba un stick ce se conecta la PC impreuna cu un soft instalat care oferea posibilitatea transmisiei fara fir. Problema era ca acel software nu se intelegea foarte bine cu materialul video si de multe ori era nevoie de o retea interna pentru a comunica cu proiectorul. Adaptorul in cauza este complet independent, functioneaza pe o frecventa diferita de cea a routerelor si nu are decat un buton simplu de sincronizare cu proiectorul.
Conectorul HDMI se foloseste pentru a prelua sursa imaginii dintr-un PC, laptop sau alt dispozitiv multimedia, iar proiectorul trebuie sa aiba activata in meniu optiunea pentru semnal wireless. Distanta la care functioneaza fara probleme pentru redarea unui film FullHD este de 6 metri. Filmul pe care l-am testat avea un bitrate de 35 Mbps, echivalent cu un disc Blu-Ray. Dupa acea distanta incep sa se piarda cadre, iar experienta nu mai este atat de placuta.
Telecomanda este din nou unul dintre cele mai importante elemente de control, mai ales daca se respecta decizia optima ca proiectorul sa fie montat pe tavanul camerei de vizionare. Spre deosebire de alte modele, cea de la acest proiector este iluminata discret cu o lumina galbena, pentru a nu fi deranjanta in timpul utilizarii. Butoanele permit orice fel de setari de imagine, mai putin focusul si zoom-ul care nu sunt motorizate si trebuie facute manual. Odata ce a fost instalat si focalizat, nu este nevoie insa de o a doua interventie. Mi-a placut in mod deosebit faptul ca detine si toate intrarile pe butoane separate, putand astfel comuta foarte usor intre diferitele surse de semnal conectate. Materialele sunt de buna calitate chiar si in cazul telecomenzii.
Ochelarii 3D sunt dupa cum am mentionat mai devreme foarte comozi. Exista pe langa setul normal de suporti pentru nas si unul ceva mai larg ce poate fi montat pentru folosirea impreuna cu ochelarii de vedere. Bateria acestora este interna, de dimensiuni reduse, si promite o autonomie de aproximativ 8 ore. Ochelarii intra in stand-by dupa o scurta perioada de timp pentru a economisi energie atunci cand nu sunt folositit si comunica prin infrarosu cu proiectorul. Pentru o acoperire mai buna, senzorul de telecomanda precum si cel pentru ochelari este situat atat in fata cat si in spate, langa conectorii de intrare. Pe ochelari acesta este chiar la mijloc, foarte discret si de dimensiuni rezonabile.
Am mentionat mai sus ca exista doua difuzoare pe partea din spate, cu o putere de 10 W fiecare. Asadar, nu cred ca ar fi o problema prea mare sa vedeti un film daca nu detineti boxe separate. Sunetul este clar si puternic, insa nu ne putem astepta insa la un nivel de frecvente joase foarte pronuntat. Imaginea se poate afisa pe o diagonala de maxim 60 de inchi, sau cel putin asa recomanda producatorul. Daca dorim o imagine cu o diagonala mai mare, aceasta este vizibila si focalizata insa isi pierde desigur din luminozitate. Distanta optima pentru o astfel de diagonala este de 4.5 metri, ceea ce face aproape orice sufragerie un candidat pentru titlul de cinematograf.
Evident, faptul ca foloseste o lampa normala cu un consum semnificativ de aproape 300 W nu il face cel mai econom proiector din clasa sa. Pentru a obtine culori puternice si un contrast ridicat, avem nevoie insa de un astfel de consum. Modul de stand-by poate fi reglat din meniul acestuia, mod in care consumul de curent se reduce pana la 1 W. Ezista o mica problema insa: temperatura de functionare este destul de ridicata, mai ales daca este folosit in aceste zile toride. Utilizarea proiectorului poate creste semnificativ nivelul de inconfort termic din camera. Acesta si zgomotul ventilatorului care poate atinge si 32 dB sunt motivele pentru care se recomanda montarea lui pe tavan, .
Imagine 2D si 3D
Concluzia ar trebui sa fie destul de simpla, insa nu am ajuns inca acolo. Mai avem de trecut in revista si calitatea imaginii atat 2D cat si 3D. Am uitat sa mentionez ca proiectorul este 3D? Din punct de vedere al meniului, pot sa spun direct ca este unul din cele mai complexe din cate am vazut pana acum. Numarul de setari de imagine, atat pentru pozitionare cat si pentru reglaje de culoare sau luminozitate este absolut impresionant. Lipseste un reglaj manual (mecanic) care este considerat si unul dintre cele mai importante, si anume cel de reglare a imaginii pe verticala. Avem desigur optiunea Keystone, insa as fi preferat ca reglarea sa se faca din blocul optic. Folosirea Keystone-ului implica faptul ca imaginea nu va mai fi afisata pixel pe pixel si vor exista pierderi minore de calitate. Ar fi fost de preferat ca pentru acest model in particular, tinand cont de pretul de achizitie, sa nu lipseasca acest reglaj.
Imaginea 2D nu este chiar ce ne-am fi asteptat. Culorile sunt redate destul de corect insa nivelul de negru nu este chiar cel dorit. Astfel, secventele cu mult negru apar cu o tenta de gri sau albastru, in functie de imaginea redata. Am incercat sa folosim modul Eco, pentru a reduce din luminozitate insa efectul este asemanator. Prin reducerea luminozitatii seobserva ca aceasta mica problema nu se poate elimina prin corectii de culoare. Lipsa unui nivel accentuat de negru are efect si asupra culorilor afisate. Am zis mai devreme ca acestea sunt redate destul de corect, dar nu sunt insa culorile pe care le-as fi preferat la un asemenea dispozitiv.
Imaginea 3D tine mai putin cont de culori si mai mult de viteza de afisare. Miscarea este reprodusa exceptional de bine, chiar si prin folosirea adaptorului Wireless HDMI. Apropo, notatia W din coada numelui denota existenta acestui adaptor in pachet. Din pacate si 3D-ul este insa afectat din punct de vedere al culorilor, absenta unor detalii din zonele intunecate facand vizionarea in 3D putin mai dificila. Stim bine ca singura problema majora a primei versiuni a tehnologiei 3D de la Nvidia a fost luminozitatea redusa si lipsa de detalii din zonele intunecate. Avand in vedere ca folosim ochelari activi, pe moment nu sunt observate efectele de mai sus si experienta devine ceva mai placuta. Se pare asadar ca producatorul a gandit acest proiector mai mult pentru vizionarea 3D decat cea 2D.
Unii dintre utilizatori apreciaza o imagine cu un contrast ridicat, mai rece in modul 3D. Personal insa prefer si recomand o imagine mai calda pentru a atenua oboseala adusa ochilor in acest mod de afisare. Avand in vedere ca avem o diagonala de 2 metri in medie, ochiul este deja preocupat cu gasirea tuturor detaliilor din aceasta, cu cat sunt mai multe cu atat devine mai obositor.
Temperatura de functionare si zgomotul sunt doua caracteristici de care trebuie insa sa tinem cont. Comparativ cu o plasma sau un LCD TV, pentru vizionarea de filme recomand proiectorul. Pentru vizionarea continua insa, disconfortul termic si cel auditiv vor fi mai scazute pe un televizor obisnuit.
Concluzie
Acum am ajuns in final si la concluzie, iar aceasta este destul de simpla: acest proiector merita achizitionat. Pretul acestuia este insa un factor decisiv, cei 7500 Lei pe care va trebui sa ii scoateti din buzunar fiind o suma destul de piperata. Avantajele acestuia sunt diagonala mare, redarea fara probleme a semnalului wireless si a imaginii in 3D precum si multitudinea de conectori si reglaje ale imaginii. Proiectorul se poate folosi cu succes atat pentru home-entertainment cat si pentru o sala de conferinte, chiar si pe timpul zilei.