Detaliile SoC-ului A6 descifrate dintr-o poza
Chiar daca Apple nu a oferit prea multe detalii despre noul cip A6 care sta la baza noului iPhone 5, Anandtech a descifrat specificatiile SoC-ului dintr-o poza. Imaginea despre care orbim a fost afisata pentru cateva secunde in timpul evenimentului de lansare al noului telefon Apple.
A6 este numele celui mai nou SoC (System on a Chip) al celor de la Apple, creat in-house pentru a fi creierul noului iPhone. Cu toate ca evenimentul Apple a fost ca de fiecare data lipsit de informatii gen frecvente, latimi de banda sau cantitati de memorie, o parte din aceste informatii au fost ascunse in codurile de pe marginea imaginii de mai sus.
Noul SoC din iPhone 5 incorporeaza 1GB de memorie RAM provenita din fabricile Samsung. Memoria DRAM este tactata la 1066 MHz, iar cantitatea este asigurata de doua chipuri de 512MB configurate pe placuta LPDDR2 pentru a lucra in dual channel cu 32biti pe canal. Aparent, latimea de banda a noii memorii folosite in A6 este de 8528 MB/s, un salt de 33% in comparatie cu 6400 MB/s din RAM-ul folosit in iPhone 4S. Acesta nu este insa cel mai sprinten RAM folosit de Apple in dispozitivele sale portabile, ultimul iPad beneficiind de o memorie RAM cu o rata de transfer de 12800 MB/s.
Pe partea de CPU si GPU, aceeasi echipa Anandtech este de parere ca SoC-ul A6 contine componente dezvoltate in-house de catre Apple si nu doar asamblate, cum s-a intamplat in anii precedenti. Concluzia a fost trasa datorita unor unitati logice mult prea noi pentru a fi cele din arhitectura ARM Cortex A9 prezenta in SoC-urile A5 si A5X. Cu toate ca nu este de nivelul iminentului Cortex A15, noul SoC s-ar putea ca si in teste sa fie destul de impresionant.
Noile descoperiri legate de A6 mai atrag atentia asupra unui lucru. Daca se confirma, aceasta ar putea fi prima dovada ca Apple vrea sa-si duca numele de producator de hardware la nivel micro prin realizarea de procesoare pentru dizpotivele sale portabile (iPad, iPhone si iPod).