Cum sa utilizezi Google Maps in iOS 6
Vrei sau nu vrei, iOS 6 reprezinta cel mai mare pas pe care l-a facut Apple in a se distanta de serviciile Google. Ca urmare, orice utilizator de iDevice-uri care a facut update la ultima versiune de iOS a ramas fara aplicatiile implicite YouTube si Google Maps.
Cu toate ca nu sunt cel mai indarjit opozant al solutiei cartografice create de Apple, exista totusi cateva minusuri considerabile pe care mi le-am propus sa le solutionez cu acest articol. In acelasi timp, as vrea sa atrag atentia asupra faptului ca aproape pentru fiecare minus exista si un plus semnificativ oferit de Apple. Pentru prima oara avem pe iPhone si iPad o solutie de navigatie decenta gratuita, al carei singur handicap momentan este ca nu se descurca foarte bine cu numere de strazi. Avand in vedere ca eu am cheltuit 250 lei pe Navigon la reducere pentru o functionalitate similara, as fi destul de rezervat in a critica efortul celor de la Apple in a nu mai depinde de Google.
Cu toate ca sper ca la un momentdat sa vedem in AppStore o aplicatie Google Maps dedicata sistemului iOS, cum vedem de altfel una pentru acces la YouTube, acest lucru nu se va intampla prea curand. Intrebat daca Google planuieste o astfel de solutie, Eric Schmidt a declarat clar zile trecute ,,Nu am facut nimic inca.” Din acest motiv am cautat cateva metode prin care sa accesez functiile care faceau Google Maps o aplicatie grozava. Nu a durat mult si am reusit sa readuc pe iOS 6 informatiile legate de intensitatea traficului, accesul la Street View, hartiile detaliate si ghidul de transport in comun. Am facut toate acestea fara a cheltui vreun ban pe o aplicatie suplimentara.
In primul rand mergeti in meniul Configurari, Intimitate, Servicii de localizare si asigurati-va ca Safari are acces la informatiile legate de locatia in care va aflati. In cazul in care folositi alt browser pe iPhone, precum Google Chrome sau Opera trebuie sa va asigurati ca si acestea au acces la serviciile de localizare.
Accesati adresa maps.google.com din Safari. Trebuie mentionat ca pagina respectiva ,,stie” ca este accesata de pe un iDevice, motiv pentru care se incarca o versiune optimizata atat pentru dimensiunile ecranului cat si pentru interactiunea cu degetele. Dupa ce s-a incarcat complet, in partea de jos a ecranului atingeti icoana de partajare. Este cea cu o sageata curbata orientata spre dreapta. Din meniul contextual alegeti optiunea Add to Home Screen sau Adauga la ecranul principal. Astfel veti fi creat o scurtatura catre pagina respectiva pe care o puteti accesa precum orice alta aplicatie Apple, din ecranul principal al iPhone-ului.
In partea de sus a ecranului, dupa cum se poate vedea in imaginea de mai jos, aveti o casuta de cautare si 4 butoane pe care le puteti folosi pentru a interactiona cu aplicatia web. Daca faceti click pe bulina inconjurata de un cerc, automat pe harta va fi afisata locatia in care va aflati la momentul respectiv. Al doilea buton este cel pentru realizarea unui traseu. Daca faceti click pe el puteti alege un punct de start pentru traseul vostru si o destinantie. Tot aici puteti alege tipul de traseu: mers pe jos, cu masina sau transport in comun. Mi se pare impresionant cat de detaliat este reprodus transportul in comun in Google Maps. Este adevarat ca nu l-am testat in foarte multe orase, insa in Brasov si Bucuresti nu am fost dezamagit. Cel de-al treilea buton va duce la o versiune text a informatiilor pe care le-ati cerut. Aici puteti vedea de exemplu un traseu detaliat sau autobuzele pe care trebuie sa le schimbati pentru a ajunge undeva.
Ultimul buton din dreapta este cel de configurare. Acesta va duce la imaginea de mai jos. Desi functii precum Curatati harta, Conectare sau Ajutor si termeni sunt explicite, trebuie detaliate cateva elemente. In primul rand, daca va veti autentifica cu numele si parola de Gmail, veti putea avea un istoric al locatiilor pe care le accesati si va veti putea defini locatii favorite in sectiunea Locatiile Mele. Ca multe alte servicii Google, pentru a le utiliza nu trebuie sa va autentificati, in schimb daca o faceti veti avea acces la cateva functii suplimentare. In pagina de straturi puteti activa sau dezactiva intensitatea traficului, imaginile din satelit, etichetele pentru strazi sau punctele de interes. Introdusa in urma cu aproximativ 3 luni pentru Romania si alte 6 tari, partea de trafic functioneaza foarte bine in Bucuresti si s-ar putea sa va salveze cateva zeci de minute in trafic. Dupa cateva minute pe maps.google.com veti vedea ca toate informatiile pe care le puteati accesa in aplicatia Maps inainte de iOS 6 le gasiti si aici, singura deficienta fiind faptul ca sunt necesare cateva atingeri in plus pe ecran.
Mai era ceva impresionant la vechiul Google Maps care nu este reprodus foarte bine in versiunea online: cladirile in mod 3D sau in perspectiva. Pentru asta exista Google Earth pe iOS, care inca functioneaza fara probleme. Exista totusi o incovenienta. Pentru cei mai multi dintre voi nu apare la o banala cautare in AppStore si nici nu functioneaza sa cautati link-ul de AppStore pe Google ca ulterior sa faceti click si sa-l descarcati la ecranul urmator. Motivul pentru care Google Earth nu apare pentru iOS la o cautare este legat de faptul ca este prezent doar pe App Store-ul pentru Statele Unite ale Americii, nu si in App Store-ul pentru Romania. Pentru a remedia problema, cel mai usor este sa va creati un ID Apple cu adresa de SUA. Este suficient sa va deautentificati din App Store de pe un iDevice sau din iTunes de pe computer si sa incercati sa va autentificati din nou. In acel moment veti fi invitat sa va creati un cont nou sa va autentificati cu un ID Apple existent. Alegeti prima optiune si urmati pasii ca va sunt afisati. Singurul lucru la care trebuie sa fiti atenti este sa introduceti o adresa de SUA pe care o gasiti foarte usor pe Google.
Dupa ce v-ati facut un nou cont Apple veti vedea ca Google Earth este doar un exemplu. In realitate aveti acces la mult mai multe aplicatii care nu sunt disponibile in AppStore-ul nostru. Dupa ce ati instalat aplicatia gratuita, veti ajunge la o interfata precum cea de mai jos, simpla de folosit si cu butoane sugestive. Puteti cauta o adresa, puteti opta sa fiti localizat pe o harta, puteti alege stratuirile pe care le doriti afisate sau puteti orienta imaginea afisata catre polul nord. Tot din aceasta interfata veti vedea orasele mai detaliate iar in multe cazuri veti putea vedea cladirile in 3D.
A mai ramas un detaliu nerezolvat: Google Street View. Nici versiunea web de Google Maps si nici Google Earth nu va ofera acces la Street View. Pentru asta am gasit o aplicatie gratuita si usor de folosit. Intitulata Live Street View Free aceasta aplicatie va ofera o harta, un camp de cautare si, desigur, toata libraria Street View acompaniata de multe puncte de interes. Ce m-a incantat in special la Live Street View este modul in care miscarile in aer ale iPhone-ului se translateaza in continutul afisat pe ecran in acelasi mod in care te-ai uita pe o fereastra virtuala. Singura diferenta intre versiunea platitia si cea gratuita a aplicatiei este prezenta unor reclame in partea de jos a ecranului in anumite momente. Dupa cum se poate vedea in captura de mai jos facuta cu versiunea gratuita a aplicatiei, respectivele reclame nu apar tot timpul si nu va vor incomoda.