Creierul uman poate fi reparat cu nanoroboti?
„Biologia sintetica poate inlocui sau macar imbunatati terapiile medicamentoase in cazul unui numar mare de boli„, spune Ed Boyden, seful Grupului de neurobiologie sintetica din cadrul Laboratoarelor MIT Media, in cadrul unui articol publicat in Raw Story. Boyden lucreaza la dezvoltarea de tehnologii si instrumente pentru “analizarea si repararea circuitelor creierului”.
Practic, cercetatorii afla ce neuroni sunt implicati in diverse procese cognitive, iar pe baza respectivelor informatii incearca sa trateze afectiuni ale creierului.
Desi nici macar nu se cunoaste cate tipuri de celule sunt in creierul uman, cercetatorii incearca sa construiasca roboti care sa analizeze creierul la rezolutia unei singure celule. Robotii au lungimi de 0,0000001 metri si sunt construiti in colaborare cu Institutul de Tehnologie din Georgia. Cu ajutorul acestor roboti, cercetatorii spera sa afle care sunt cele mai importante circuite intr-un anumit proces cognitiv sau in tratarea unei afectiuni.
„Imi place sa ma gandesc la creier ca la un computer„, explica Boyden. „Sa luam, de exemplu, un iPhone – sunt milioane in lume, toate cu aceeasi structura, dar fiecare efectuand operatiuni diferite in acest moment, de la trasul cu pasari in pereti pana la citirea unui email.”
Referitor la componenta invaziva a acestei proceduri, Ed Boyden recunoaste ca acest element exista, insa nu este ingrijorator. “Un anumit grad de invaziune nu poate fi sfarsitul lumii – 250.000 de oameni au deja implant neural, precum stimulator de creier sau implant cohlear.”
Boyden spune ca au fost facute chiar si unele experimente live, in vederea redarii vederii unui ochi nevazator. Experiemntul a fost facut pe un soarece si a reusit, prin sensibilizarea retinei la lumina.
Pasul urmator ar fi experimentarea pe oameni, iar reusita ar fi cu atat mai mare, cu cat avantajele asupra tratamentelor medicamentoase ar fi de necontestat. In cazul medicamentelor, sunt afectate si celule normale pe langa cele care trebuie tratate. In cazul tratamentului tehnologic, efectele adverse ar fi minime.