19 iun. 2012 | 11:45

Comportamentul online poate indica simptome de depresie

ACTUALITATE
Comportamentul online poate indica simptome de depresie

Sad-Sack

Un nou studiu al Universitatii de Stiinta si Tehnologie din Missouri demonstreaza ca anumite activitati pe care le desfasurati in fata PC-ului ar putea indica afectiuni psihologice gen depresie.

In cadrul experimentului, toti participantii la studiu au fost testati pentru simptome de depresie dupa ca li s-au monitorizat activitatile online.

Merita retinut ca nu continutul accesat a fost relevant in acest studiu, ci maniera in ca a fost folosit accesul la net. Activitati precum accesarea casutei de email, file sharing, vizionari de clipuri video, gaming sau chat toate pot fi incadrate intr-o matrice comportamentala din care pot fi citite simptome de affectiuni psihologice. De exemplu, utilizatorii depresivi, din pricina faptului ca nu-si pot mentine un nivel constant de concentrare, tind sa schimbe foarte des aplicatiile in care lucreaza.

Cercetatorii Sriram Chellappan si Raghavendra Kotikalapudi spera ca acest studiu sa atraga suficient de multa atentie incat in scurt timp sa apara aplicatii care sa monitorizeze astfel de simptome. Desi o aplicatie care analizeaza obiceiurile utilizatorilor ar putea avertiza parintii, profesorii sau altii membri ai familiei de un pericol iminent, aceiasi cercetatori au atras atentia ca un personal calificat nu va putea fi inlocuit niciodata cu o aplicatie.

Desi astfel de aplicatii care analizeaza activitatile online ar putea ridica mari semne de intrebare in ceea ce priveste violarea intimitatii internautilor, beneficiile ar fi majore. Luand in calcul faptul ca depresia este una dintre cele mai populare afectiuni ale secolului 21, tratarea in faze incipiente ar avea beneficii majore.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele