18 mai 2012 | 07:40

Ce aduce Microsoft nou la Windows Store

ACTUALITATE
Ce aduce Microsoft nou la Windows Store

Windows-8-laptop

In cel mai nou post din serialul Building Windows 8, John Hanzen, Program Manager, detaliaza cateva particularitati ale aplicatiilor Metro si cateva politici legate de Windows Store.

Aplicatiile Metro vor fi total diferite de aplicatiile clasice de Windows. Incepand cu procedura de instalare si integrand un sistem de permisiuni, aplicatiile Metro vor fi mai sigure, mai usor de instalat, mai stabile si mai usor de folosit.

Dezvoltatorii vor avea de respectat niste reguli stricte. Pentru ca sistemul care a functionat de minune in cazul Apple cu al sau AppStore si Google cu al sau Play sa functioneze si la Microsoft e nevoie de doua lucruri: un sistem de dezvoltare si inscriere al aplicatiilor in magazinul virtual extrem de usor de utilizat si multi dezvoltatori care sa imbratiseze platforma. Un avantaj major pentru dezvoltatori e legat de faptul ca nu vor trebui sa-si faca griji de partea de instalare, upgrade sau colectare de feedback in ceea ce priveste propriile aplicatii –  Microsoft prin Windows Store se va ocupa de aceasta parte.

Experienta utilizarii Windows Store va fi simplificata la maxim. Aplicatiile vor fi instalate cu un singur click si va exista un sistem care se monitorize in permanenta daca o aplicatie crapa. Si sistemul de feedback din partea utilizatorilor va fi foarte bine pus la punct. Daca o aplicatie este detectata ca fiind instabila, corupta sau este descoperita o noua versiune a ei, Windows Store se ofera sa o reinstaleze.

Aplicatiile Metro vor rula intr-un mediu controlat. Aplicatiile incarcate pe Windows Store vor trebui sa fie insotite de mai multe seturi de informatii. Dezvoltatorii vor trebui sa mentioneze ce functii ale computerului sunt folosite de respectivele aplicatii, iar la instalare vor cere permisiunea utilizatorului pentru a utiliza respectivele functii. Printre functiile care vor necesita acordul utilizatorului se numara: accesul la librarii de continut, accesul la retea, accesul la diverse portiuni ale profilului utilizatorului si nu numai. Initial, orice aplicatie nu va avea nici una dintre respectivele functii.

Aplicatiile Metro nu trebuie dezvoltate doar cu SDK-ul Microsoft. Desi gigantul din Redmond va oferi un SDK pentru dezvoltarea de aplicatii compatibile cu Metro, nu vor fi blocate de la inscrierea in magazin nici aplicatiile care folosesc API-uri necreate de Microsoft. Pentru ca lucrurile sa mearga bine insa, dezvoltatorii sunt obligatii sa mentioneze acest lucru cand trimit o aplicatie catre aprobare. Ascunderea sau mascarea, intr-un fel sau altul, a utilizarii unor API-uri necreate de Microsoft incalca termenii de utilizare a magazinului virtual.

Promisiunile sunt numeroase. Microsoft spera sa dea lovitura cu urmatorul sistem de operare si, cum e de altfel si normal, spera sa se imbogateasca. Din pacate, tot ce si-a propus Microsoft nu este foarte usor de indeplinit si, mai rau decat atat, cateva elemente care par benefice utilizatorului sau dezvoltatorului pot fi implementate prost. Cu alte cuvinte, desi ideile mentionate mai sus suna foarte bine, asemanator cu promisiunile electorale, e greu de spus care se vor materializa asa cum trebuie pentru a face oamenii fericiti.

Windows 8

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele