25 iun. 2012 | 10:30

ASUS Transformer Infinity – Noul rege al tabletelor Android [REVIEW]

ASUS Transformer Infinity - Noul rege al tabletelor Android [REVIEW]

ASUS Transformer Pad Infinity Main

Va rog sa nu imi spuneti ca titlul suna „pompos”, am fost cat se poate de realist, caci, da, ASUS Transformer Infinity a reusit sa ma uimeasca si pe mine, chiar daca nu ma mai las usor impresionat de „prospaturi”.  

Si nu, nu sunt un fanboy al nici uneia dintre tabere, Android sau iOS. Si, ca sa va raspund si la intrebarea cu numarul 3, m-am jucat si cu ultima generatie de iPad, iar Infinity concureaza cu succes cu aceasta!

Se pare ca ASUS si-a pus in minte sa fie primul care lanseaza cele mai puternice si atractive dispozitive si chiar intentioneaza sa isi lase competitia in urma. De ce sunt atat de entuziasmat? Ma intreb… oare cum a ajuns un producator, care a plecat in aceasta industrie cu componente PC in Taiwan, sa fie pionier in segmentul de netbook-uri, de asemenea in segmentul de ultrabook-uri, iar acum si in ramura tabletelor PC? Ce face el de reuseste sa fie cu un pas in fata? Sau, mai exact, de ce alti producatori cu experienta mai multa in domeniul industriei mobile – Nokia, Motorola, RIM – tot calca stramb la fiecare „treapta”, atat de stramb, incat risca sa nu se mai ridice? Haideti, „baieti”, lasati orgoliile la o parte si puneti osul la treaba, sau chiar nu cunoasteti expresia „munca de chinez”?

 

Transformer Pad Infinity – Design si Constructie

ASUS Transformer Pad Infinity (1)Si sa trecem si noi la treaba! Primul gand despre Infinity a fost: „Ufff, inca un Transformer, arata la fel, aceeasi tastatura, acelasi design, greutate… tot pe acolo.” Asta pana am aprins tableta, iar factorul WOW cred ca mi s-a instaurat imediat. Am preferat sa ii dau un hard-reset. Mi-am configurat contul de Google si conturile sociale, RSS readerul preferat si am pus-o la incarcat. Trebuie sa o privesc obiectiv, nu?

Comparativ cu versiunea anterioara, Prime, tableta arata destul de… la fel! Aceeasi carcasa solida din aluminiu lustruit in mod circular, acelasi Gorilla Glass deja renumit pentru rezistenta sa, ajuns acum la versiunea a 2-a pe Infinity, si acelasi design simplu si curat.

Imbunatatirile sunt mai mult la interior si sunt destul de vizibile la display, acesta este si motivul pentru care voi prezenta cele doua tablete comparativ. Ati vazut si voi ce poate sa faca Prime-ul in review-ul nostru, asa ca nu voi detalia absolut toate aspectele, ci doar cele ce il diferentiaza de TF201. Am uitat probabil sa mentionez ca numele de cod al lui Infinity este TF700 si a fost lansat astazi oficial in Romania.

ASUS Infinity Butoane si Camera

Partea frontala spate este cea cu care voi incepe, aceasta detine camera foto de 8 Megapixeli, alaturi de LED-ul pentru Flash si microfonul extern pentru inregistrare sunet. Microfonul este mono, insa inregistrarea video va beneficia de sunet pe ambele canale prin dublarea acestuia. In partea dreapta se afla butonul de power si LED-ul de status iar in partea stanga regasim butonul cu doua functii pentru cresterea sau scaderea volumului. Dupa cum se poate observa, portiunea de carcasa ce include aceste elemente este din material plastic. Avantajul major al acestei modificari este un semnal mai bun pentru GPS si pentru modulul 3G/LTE introdus pe acest model. Pastrarea carcasei unibody de la Prime ar fi prezentat un impediment in acest sens. ASUS nu a vrut sa faca aceleasi greseli ca Apple.

Asus Transformer Infinity Conectica

In partea dreapta, pe margine gasim o serie de conectori interesanti. Primul este cel pentru casti si microfon de tip jack 3.5, ce suporta ambele dispozitive pe aceeasi mufa, la fel ca orice telefon din ziua de astazi. Langa acesta, avem conectorul microHDMI pentru vizionarea continutului pe un TV FullHD de preferat, iar langa acesta pare sa fie tot un microfon, probabil cel pentru noise cancelling. Ar putea fi si un lacas pentru butonul de reset, nu mi-am permis sa introduc un ac pentru a verifica aceasta ipoteza. Pe mijloc exista slotul pentru microSD, in caz ca nu sunteti satisfacuti de cei 32 sau 64 GB de memorie interna pe care o are tableta.

ASUS Transformer Infinity Dock Connector

In final, in partea de jos avem conectorul folosit la transferul datelor, incarcare sau pentru conexiunea cu dock-ul de tip tastatura ce se poate achizitiona, bineinteles, separat. Nu va faceti iluzii ca vine cu el la pachet, chiar daca denumirea tabletei implica fenomenul de „transformare”, acesta este optional pentru o suma frumusica si include si o autonomie cu aproximativ 6 ore mai mare. Difuzorul este situat pe spatele tabletei si este stereo. M-ar fi incantat sa detina insa doua difuzoare stereo, avand in vedere capabilitatile FullHD si ale procesorului si ale display-ului, o pereche de casti salveaza situatia oferind mai multa spatialitate. Si acum, pozeeeeeee 🙂

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/ASUS Infinity/”/]

 

Transformer Pad Infinity – Specificatii

 

Diferentele dintre cele doua tablete nu sunt atat de mari precum ati crede, tabelul de mai jos va va lamuri pe deplin:

[table id=120 /]

Din punct de vedere al dimensiunilor, Prime si Infinity sunt aproape identice. Singura diferenta, notabila cel putin in specificatii si aproape deloc in realitate, este grosimea lui Infinity, cu doar 0,2 mm mai mare decat a lui Prime. Greutatea este absolut identica, acumulatorul este acelasi, iar docking-ul cu tastatura este identic. Cel putin din punct de vedere al tastaturii nu era nevoie de nici o modificare. Greutatea presupun ca a fost pastrata cu ajutorul lui Gorilla Glass 2, care este ceva mai subtire si mai usor decat prima versiune.

ASUS Transformer Infinity SpecDin punct de vedere al display-ului, este cert: pe aceeasi diagonala de 10.1, in loc de 1280×800 s-a „inghesuit” o rezolutie Full HD. Se apropie de noul iPad, dar nu este chiar atat de clar. Oricum, daca privim ecranul celor doua tablete Asus Transformer, diferenta este mica de la o distanta de 50-60 cm. Icoanele par mai conturate si mai frumoase pe Infinity, desigur. Puterea de procesare a crescut de la 1.3 la 1.6 GHz. Micutul Tegra3 T33 este acum mai rapid ca niciodata.

Noutatea absoluta este introducerea lui Snapdragon S4 pentru varianta 3G/LTE. Da, vom avea si un Infinity cu posibilitatea de internet mobil. Interesanta este folosirea unui dual core pentru varianta 3G, oare acel S4 Krait este la fel de puternic ca T33 de la Nvidia? Se pare ca aceasta era momentan singura solutie care sa detina si un modul GSM, motivul pentru care lansarea tabletei a si fost amanata deja de doua ori. De aici se poate traduce si diferenta de 2 ore in minus pentru Infinity, procesorul fiind tactat la o frecventa mai ridicata, ergo, avand un consum mai mare.

Exista de asemena mai multe optiuni de capacitate pentru modelul 3G, care poate fi achizitonat acum si in varianta de 16 GB, sa speram ca va fi mai ieftin. Oricum, va reamintesc de slotul de microSD pe tableta si de cel pentru SD normal pe docking station. Capacitatea de stocare poate fi crescuta substantial cu investitii minime.

O alta modificare importanta este camera frontala, acum de 2 Megapixeli, ce suporta conversatii video HD, spre desoebire de Prime. Camera de pe spate are o apertura de 2.2 fata de 2.4 laPrime, lucru ce permite capturarea mai multor detalii si ofera culori, o idee mai bune.

 

Transformer Pad Infinity – Performante si Functionalitate

 

ASUS Transformer Pad Infinity (31) PerformantaDespre performante, din nou sunt pus in aceeasi situatie in care sa spun ca nu exista alta mai buna.

Comparand Infinity cu alte modele Android, pana acum este cea mai buna. Comparatia cu iPad mi se pare inutila, avand in vedere ca sunt doua ecosisteme diferite cu aplicatii diferite, fiecare program fiind conceput si adaptat pentru OS-ul respectiv. Merg orice jocuri, si merg foarte bine – atat cele de pe magazinul Google cat si cele din aplicatia Nvidia Tegra Zone, unde regasiti cele mai solicitante jocuri pentru aceasta platforma. Framerate-ul este mai mult decat suficient, chiar si la rezolutie Full HD, iar jocurile care fac intr-adevar probleme sunt cele neoptimizate pentru aceasta rezolutie. La fel am spus si la review-ul lui Samsung Galaxy S3, e „cea mai tare din parcare” 🙂 Diferenta fata de Prime nu pare insa sa fie mai mare de 15 procente. Nu stiu acum daca Quadrant-ul tine cont si de rezolutie la rularea testelor sau numai de frecventa procesorului.

ASUS Transformer Pad Infinity (26) Quick MenuCe mi-a placut in mod deosebit este display-ul, diferenta fiind vizibila mai ales la luminozitate. Modul pentru exterior este binevenit, ducand luminozitatea la maxim si oferind utilizatorului posibilitatea de a vedea destul de bine si in lumina soarelui. Reflexii exista, bineinteles, insa fara Gorilla Glass nici nu as fi gandit acest model de tableta. Cum v-ati simti sa zgariati frumusetea asta de ecran? Nivelul Auto nu este insa foarte sensibil. Chiar si in lumina puternica a soarelui, sensibilitatea nu este suficienta, dar noroc cu controalele manuale.

Din meniul rapid se poate opta si pentru setari de viteza sau de economisire a bateriei, modul performance fiind de altfel singurul in care am putut viziona fara probleme continut HD direct din pagina de browser. In acelasi meniu regasim si setarile pentru Wireless, Bluetooth si pentru rotirea ecranului.

O imbunatatire notabila am vazut la tastatura, chiar daca este destul de mare pe un ecran de 10.1 inci exista o sensibilitate cu mult crescuta, cel mai probabil din cauza rezolutiei ecranului.

Cat despre probleme cu firmware-ul initial, da, au fost ceva, dar sunt sigur ca ASUS le-a rezolvat pana acum, iar daca nu, in cateva zile vor fi rezolvate. Cel mai comun este cel de restartare a tabletei. Chiar si in stand-by m-am trezit de cateva ori cu ecranul de pornire.

 

Transformer Pad Infinity – Autonomie si Temperaturi

 

ASUS Transformer Pad Infinity (18)Autonomia este buna, foarte buna. Tableta rezista cu succes la o incarcare completa pentru aproximativ 8 ore si jumatate. Testul a fost facut in mod uzual, adica am rulat pe ea timp de aproximativ ceva jocuri, m-am uitat la filme in principal de pe YouTube, navigare pe internet cu browserul propriu si ceva secvente de chat. Docking-station-ul ofera inca 5,5 ore de utonomie in plus. Testata doar pe rularea de continut HD 1080p, folosind un clip cu extensie .mkv in loop am obtinut aproape 7 ore de autonomie. Cred ca este suficient pentru a viziona chiar 4 filme complete doar cu bateria tabletei. In concluzie, puteti sa plecati de acasa linistiti cu tableta si docking-ul incarcate complet, fara sa va faceti griji pentru lipsa incarcatorului. Oricum, avand in vedere ca este doar un cablu de 10-15 grame, nu cred ca ar strica sa il aveti in buzunar.

ASUS Transformer Pad Infinity (24)Infinity foloseste acelasi sistem de incarcare ca Prime, adica incarca intai tableta pana aproape de capacitatea maxima in cazul in care este conectata la dock si abia apoi dock-ul. De asemenea, dock-ul poate oferi energie tabletei, chiar daca acesta nu este alimentat la priza. Pentru tastatura, incarcarea se face doar de la priza.

Temperaturile sunt un subiect mai delicat. Tineti cont de ce procesor intern motorizeaza acest dispozitiv si de temperatura de afara, nu tocmai favorabila componentelor electronice. Aici se aplica aceeasi regula ca la smartphone-uri: daca nu o lasati in soare sa „se prajeasca in suc propriu”, nu veti avea probleme. Aluminiul zonei posterioare functioneaza destul de bine la disiparea caldurii, asa ca nu vor fi efecte pe termen lung asupra componentelor.

 

Transformer Pad Infinity – Concluzii

 

Sunt extrem de curios sa aflu unde au de gand sa se opreasca si sa mai faca o pauza. Ma refer la producatori si la tehnologia in sine. Din cate vad, segmentul de mobilitate accelereaza din ce in ce mai mult, noile dispozitive isi dubleaza atat performanta cat si rezolutia ecranului. Momentan, as putea sa spun ca Android-ul nu este inca la maturitate, deci software-ul a ramas putin in urma. Aplicatiile existente nu pot impune probleme majore hardware-ului asadar s-a format din nou un dezechilibru. Acest lucru este insa in avantajul programatorilor, care acum au o bariera de depasit. Cel mai interesant va fi momentul in care dispozitivele mobile se vor alinia cu arhitectura x86.

 ASUS Transformer Pad Infinity (25)

Pana atunci, Transformer Infinity este cea mai buna tableta PC pe care am testat-o. Dar, cum nimic nu este perfect, nota ei va fi „doar” 9,7. Oricum, este un dispozitiv ce mentine o natura subiectiva, asa ca multi utilizatori care nu apreciaza tabletele nu vor fi de acord cu mine. In ceea ce ma priveste, as putea sa renunt pentru o perioada la laptop si sa folosesc aceasta tableta – o suita de office pentru Android si un transfer al istoricului browser-ului, iar problema e ca si rezolvata. Tastatura raspunde foarte bine la comenzi, iar touchpad-ul este suficient de mare si sensibil pentru a permite lucrul confortabil. oncluzia este ca ASUS Infinity este in mod sigur pe „wishlist-ul” meu.