11 sept. 2012 | 18:01

ASUS ROG TYTAN CG8580 – Un sistem de vis! [REVIEW]

REVIEW
ASUS ROG TYTAN CG8580 - Un sistem de vis! [REVIEW]

ASUS CG8580 BAZA ILUMINAT ALBSTRU INTRO

Mi-am dorit intotdeauna un sistem desktop performant. Nu ca l-as fi folosit vreodata la potentialul maxim ci doar pentru faptul ca „l-as fi putut folosi”. Sun sigur dealtfel ca aceasta afirmatie nu mi se aplica doar mie, multi dintre voi gandesc la fel in acest moment. ASUS CG8580 se incadreaza in segmentul de produse pe care til doresti insa ajungi la concluzia ca nu este tocmai cea mai rentabila achizitie pentru tine. La fel este si un Lamborghini sau un Ferrari, chiar daca nu ai unde sa atingi viteza maxima specificata de producator tot e cool sa detii unul.

Totusi, la o privire mai atenta asupra afirmatiilor de mai sus s-ar putea sa ma contrazic, insa nu o fac in mod intentionat. Nu sunt un gamer inrait, mai bine spus ultima data cand m-am jucat un joc a fost acum cativa ani cand incercam sa fac un benchmark pentru Call Of Duty, si a durat maxim o ora toata experienta. Asadar pentru cei pasionati de gaming, sistemul urmator ar putea sa le satisfaca orice fel de cerinte ar avea, inclusiv pe cele legate de upgrade.

Design Exterior

ASUS CG8580 CAPAC DESCHISCa si in cazul unul laptop, smartphone sau orice al dispozitiv ce foloseste energie electrica designul a devenit foarte important. Este practic unul din criteriile de baza pentru care alegem acel produs, chiar daca o facem in mod inconstient. De multe ori bugetul pentru designul unui produs este mai ridicat decat cel pentru dezvoltarea hardware. Imaginea este totul in ziua de astazi, chiar daca nu vorbim la propriu de cea afisata pe un display. ASUS a lucrat destul de isistent la sistemele desktop in ultimii ani, depasind stereotipul „made in china” si intelegand cerintele pietei europene si a celei americane. Tot respectul pentru aceasta companie care in ultimii 10 ani s-a transformat complet.

Sistemul de care vorbim pe parcursul acestui review face parte din seria ROG (Republic Of Gamers) fapt ce defineste utilizatorul final. Ar fi frumos sa incep cu analiza design-ului acestui sistem, insa am sa las acest aspect de acum incolo la aprecierea dumneavoastra, pentru ca… in fond… este subiectiv. Ma voi axa totusi pe elementele ce avantajeaza sau impiedica o functionare corespunzatoare a dispozitivului prezentat. In cazul sistemului CG8580 designul este mai practic decat te-ai fi asteptat la prima vedere. Carcasa provine de la InWin, o companie taiwaneza specializata in acest domeniu, totusi design-ul exterior a fost modificat destul de mult.

ASUS CG8580 FORNTAL UNITATIPrima impresie pe care o face sistemul este de eleganta. Nu sunt vizibile nici una dintre unitatile optice, acestea fiind ascunse sub un capac glisant. Acesta ascunde mai exact unitatea optica combo Blu-ray/DVD-RW, un cititor de carduri Memory Stick/SD MMC si, pentru deliciul fotografilor profesionisti Compact Flash. Marginea superioara, neacoperita de capacul glisant detine doua porturi USB 3.0, alte doua de tip USB 2.0 si conectorii pentru microfon si casti. Sub unitatea optica am avut placerea sa regasesc un sertar de tip Hot-Swap pentru HDD-uri auxiliare. Inca se mai folosesc se pare, si avand in vedere dimensiunile si greutatea carcasei personal nu mi-ar face placere sa o desfac pentru a introduce un HDD, chiar daca se va intampla de 2 ori pe an.

ASUS CG8580 CONECTICA CARCASA

Partea superioara frontala a sistemului poate functiona ca si un suport pentru diverse accesorii des folosite de un utilizator de PC, printre acestea se pot numara o pereche de casti, stick-urile USB sau HDD-urile externe, mai exact ce poti conecta la porturile de pe carcasa. Partea superioara spate detine niste orificii de ventilatie, destul de utile avand in vedere performanta ce o poate presta acest sistem.

ASUS CG8580 CAPAC DESCHIS butonIn colturile superioare isi gasesc locul doua butoane esentiale, butonul de Power si cel de OC (Overclocking). Unde e totusi butonul de reset? Ei bine ASUS considera ca nu este necesar si ca sistemul lor este atat de bine construit incat va functiona fara probleme. Acest lucru ma duce cu gandul la sistemele IBM/Lenovo sau Dell care si ei, au considerat neadecvata instalarea unui buton de Reset pe carcasa. Butonul de OC foloseste o serie de preset-uri ale placii de baza ce pot fi configurate si manual e catre utilizator, ce ridica frecventele de lucru ale procesorului si memoriilor pentru o experienta cat mai fluenta in jocuri. O singura apasare a butonului duce sistemul la 4.0 GHz, o a doua apasare il duce la 4,2 GHz, iar cu a treia apasare consecutiva ajunge inapoi la frecventa standard. Iluminarea sistemului trece de la albastru la rosu in aceste situatii. Sistemul poate functiona desigur si la frecvente native pentru alte activitati ce nu implica o nevoie acuta de performanta, statul pe Facebook se numara printre aceste activitati. 🙂

ASUS CG8580 CONECTORI MBCapacele laterale au design aparte avand logo-ul producatorului cat si cel ROG pe suprafata din plastic, care acopera capacul metalic in sine. Partea din spate, cea cu conectorii placii de baza si a placilor auxililare nu a primit insa atat de multa atentie fiind descoperita. Chiar si asa parca ar fi intregit totusi imaginea sistemului daca era de culoare neagra.

Partea inferioara are aceeasi suprafata metalica pe care sunt montate patru picioare din cauciuc, foarte rezistente, pentru a mentine o stabilitate foarte buna indiferent de suprafata pe care este asezat PC-ul. Nu ne facem griji ca s-a putea misca prea des, avand in vedere greutatea considerabila a acestuia.

Galerie Exterior

Pana trecem la urmatorul capitol va invit sa aruncati o privire asupra galeriei de imagini pentru a compara explicatiile de mai sus cu pozele produsului.

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Sistem ASUS ROG Exterior/”/]

La interior

ASUS CG8580 INTERNAspectul interior lasa de dorit la prima vedere. Chiar daca culoarea acestuia este intr-un contrast placut cu exteriorul negru, in ultima vreme am observat din ce in ce mai multe sisteme customizate cu aceeasi culoare si la interior. A devenit chiar o moda ca interiorul carcasei sa aiba aceeasi culoare ca si panourile exterioare. Asadar, aici se pot observa sistemul de racire lichid de la Asetek, care tine la respect procesorul i7 3770k. Radiatorul este dublat de un ventilator cu o grosime considerabila si asezat in pozitie de evacuare spre partea din spate a carcasei.

ASUS CG8580 PLACA VIDEOTot la prima vedere se poate observa si placa video, un GTX680 care va suporta orice joc actual cu detalii maxime. De observat faptul ca placa grafica detine un suport metalicce o sustine in carcasa, acesta este in mare masura pentru a proteja slotul PCi Express de posibilitatea unor defectiuni cauzate de greutatea placii video. In partea de jos, desupra sursei de 700 W certificata 88 Plus Silver se afla o placa de retea wireless pentru a asigura conectivitatea la internet chiar si acolo unde nu ajunge cablul de retea.

ASUS CG8580 SISTEME PRINDERELacasurile pentru HDD-uri sunt bine pozitionate si orientate catre lateral pentru a usura demontarea acestora. Fiecare HDD se afla pe un sertar din plastic, atenuand zgomotul provocat de vibratiile unitatilor de stocare. Se pot observa doua SSD-uri SanDisk, dispuse intr-o matrice RAID 0, precum si doua HDD-uri de 1 TB fiecare ce asigura stocarea informatiilor. Unitatile optice pot fi si ele introduse cu usurinta datorita sistemului de prindere ce nu necesita folosirea unei surubelnite.

ASUS CG8580 RACIRE APA CPUMemoriile… ufff…. nu stiu altfel cum sa ma exprim mai elegant. Da, vorbim de 16 GB DDR3, insa sunt niste memorii aproape banale, fara radiatoare de nici un fel. As intelege daca era vorba de niste raritati sau memorii ECC care sunt destul de scumpe si folosite doar in servere insa vorbim de un sistem de gaming. Nu ma astept la cine stie ce valori de 3000 MHz insa macar la un radiator amarat de aluminiu pe care sa fie gravat ASUS, daca nu s-a optat pentru un kit Corsair sau Kingston. Nu mai punem in calcul faptul ca memoria DDR3 a ajuns cea mai ieftina componenta a unui sistem, pretul per GB fiind echivalentul unui pachet de tigari. Am verificat si alte review-uri ale acestui sistem si nu doar cel in cauza are aceste lipsuri, mai toti s-au plans de aceasta alegere a producatorului.

Personal as fi preferat ceva mai multa ordine in carcasa. Asa cum am observat la multe sisteme duse la extrem impactul vizual asupra interiorului este cel mai important. Aici se pare ca interiorul a fost neglijat. Sunt sigur ca un cumparator ar prefera un „cable management” mai adecvat pretului pe care il plateste pentru acest PC.

Galerie Interior

Asa cum este frumos, am inclus si o galerie de imagini cu interiorul sistemului. Enjoy!

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Sistem ASUS ROG Interior/”/]

Periferice

ASUS CG8580 DOAT TASTATURA+MMOUSE

ASUS CG8580 MOUSEFiind vorba de un sistem era normal sa ne asteptam si la o serie de periferice dedicate. Acestea sunt desigur reprezentate de un mouse si o tastatura ce se aliniaza designului sistemului. Mouse-ul este un model deja consacrat al producatorului, GX900, un mouse al carui review l-am avut si noi anul trecut la momentul lansarii. De ce a ales producatorul un model asa de vechi a fost prima intrebare care mi-a trecut prin minte, apoi recitind review-ul mi-am adus aminte ca este unul dintre cele mai fiabile produse de acest gen pe care le-am testat. GX800, fratiorul mai mic, isi face treaba zi de zi de mai bine de un an, fara a da semne de oboseala. GX900 suporta si o serie de greutati pentru echilibrarea in functie de preferintele utilizatorului.

ASUS CG8580 TASTATURA 2Tastatura este o revelatie! Nu am mai intalnit de multa vreme o tastatura cu butoane de tip switch independente. Ca sa va improspatez putin memoria, tastaturile mai vechi nu functionau pe baza unei folii de cauciuc siliconat, ci fiecare buton in parte avea contacte mecanice. La fel este si tastatura acestui sistem, pastreaza de altfel si layout-ul atat de indragit de pasionatii de gaming, layout-ul simplu cu butoane inalte si cu un feedback corespunzator pentru tastele apasate. Aici putem aduce aminte din nou de fiabilitate ca fiind motivul principal in alegerea perifericelor.

Mi-ar fi placut ca sistemul sa fie livrat si cu un mouse-pad cu o suprafata „de un hectar” si eventual si cu o pereche de casti ROG Vulcan si atunci pachetul ar fi fost cu adevarat complet.

Specificatii

Tabelul de mai jos contine specificatiile produsului testat. Desigur, pentru cei interesati sunt sigur ca se poate opta pentru alte componente atat vreme cat sunt tot ale producatorului.

[table id=139 /]

Teste

ASUS CG8580 LOGO ILUMINAT ALBASTRU

Acest segment consider ca nu este absolut necesar avand in vedere configuratia sistemului. Totusi am inclus o serie de teste pentru a satisface nevoia de curiozitate a cititorului insa am incercat sa il ducem la maxim. In primul rand am luat in calcul jocurile de generatie noua care in mod sigur vor fi rulate pe acesta si am mers cu detaliile la maxim pentru a demonstra performanta sistemului. Am folosit un monitor cu o rezolutie de 1920×1080 pentru ca este momentan tipul de rezolutie cel mai folosit. Tabelul de mai jos ar trebui sa fie destul de cuprinzator in aceasta privinta.

[table id=140 /]

Al doilea segment de teste a fost realizat pe trei monitoare cu aceeasi rezolutie, tocmai pentru a vedea unde sunt limitarile sistemului. Pentru a juca un joc in 3D Stereoscopic avem nevoie de aproximativ dubla, de aici si valorile framerate-ului obtinut in testele cu un singur monitor 3D sunt aproape la jumatate fata de obtinute cu un monitor normal.

CPUZDupa cum se observa din rezultatele benchmark-urilor GTX-ul680 se descurca foarte bine cu un singur monitor, cu detalii maxime, si chiar nu pare sa aiba nici un fel de probleme nici daca am juca acelasi joc in 3D. In configuratie cu 3 monitoare insa exista unele jocuri care ar necesita o a doua placa video in SLI pentru o experienta optima. Avantajul este ca sistemul este perfect upgradabil in acest sens. Atat sursa cat si placa de baza permit upgrade-ul respectiv.

Nu am uitat si de testele sintetice realizate cu „deja consacratele” programe de benchmark.

[table id=141 /]

Zgomot

Nivelul de zgomot este destul de redus. Nu as putea spune ca face parte din gama celor mai silentioase sisteme testate insa se apropie de acestea. Avantajul major este sistemul de racire cu apa pentru CPU, care mentine zgomotul general sub limita de 35 dBa. Pornirea sistemului este insa foarte galagioasa insa dureaza doar cateva secunde. Acest lucru se datoreaza calibrarii ventilatoarelor mai ales a celor de la sistemul de racire cu apa. In modul de gaming, cu overclock la 4,2 GHz, in mod surprinzator nu creste foarte mult turatia ventilatoarelor.

Temperaturi

GPUZAcesta este un domeniu destul de sensibil pentru toate componentele electronice iar ideal ar fi ca acestea sa functioneze la o temperatura cat mai redusa, apropiata de cea a camerei. Temperatura am masrat-o cu ajutorul unui termometru cu infrarosii de la o distanta egala in timpul functionarii. Punctele de interes pentru masuratori au fost fata carcasei, locul unde sunt conectorii de USB, sistemul de racire al procesorului, baza carcasei si zona slot-ului PCI Express pe care se afla placa video. Astfel am putut realiza un tabel cu temperaturile medii in timpul functionarii, atat in idle, cat si in timpul rularii lui 3DMark vantage, care streseaza toate componentele sistemului.

[table id=142 /]

Rezultatul este destul de clar, sistemul poate functiona foarte bine chiar si in sesiuni prelungite de gaming, indiferent solicitarea adusa hardware-ului. Nici una din temperaturi nu prezinta motiv de ingrijorare.

Concluzii

ASUS CG8580 TASTATURA+MOUSE

Si am ajuns si la ultima parte a acestui review, si una dintre cele mai importante dealtfel. Primele impresii raman pozitive in ciuda micilor elemente de constructie sau echipare cu care nu suntem de acord. Bundle-ul de tastatura si mouse sunt de cea mai buna calitate si fiabilitate, mult peste ce ofera alti producatori de sisteme, atentie producatori nu integratori, este o mare diferenta. Carcasa sistemului este predominanta din plastic, la exterior insa materialul este unul de calitate peste care timpul nu isi va lasa o amprenta deosebit de puternica. panoul frontal este bine gandit insa usita trebuie manevrata cu putina atentie, discutam totusi de o serie de angrenaje din plastic. Carcasa este bine construita chiar daca la interior ne-am fi dorit o alta culoare decat clasicul finisaj metalic brut.

Cel mai interesant aspect si implementare este butonul de overclock care nu l-am intalnit la alti producatori. Acesta este perfect sincronizat cu software-ul si preseturile placii de baza. De fiecare data cand se apasa butonul acesta comunica cu interfata software si pe ecran apare nivelul de overclock al procesorului. Configuratia sistemului este foarte bine gandita atat pentru a fi folosit imediat ce il scoti din cutie cat si pentru a permite un viitor upgrade al placii video. Perechea i7 3770K si GTX680 este excelenta pentru aproape orice fel de activitati de creatie nu numai pentru gaming. Nu ne-au placut memoriile „standard” insa dupa cum am spus reprezinta un cost infim daca utilizatorul se decide ca nu este multumit de frecventa de doar 1600 MHz a acestora si lipsa radiatoarelor individuale.

Sistemul este construit pentru a fi o alegere buna fiind „bulletproof” pentru urmatorii 2-3 ani. Mi-a placut foarte mult alegerea celor 2 SSD-uri care functioneaza in RAID 0. Practic de acolo se trage viteza foarte mica de reactie a PC-ului. Informatiile ce nu sunt folosite in mod constant pot sta foarte bine pe cele doua HDD-uri de 1 TB.

Asadar putem recomanda cu incredere acest „monstru”. Singurul impdeiment ramane pretul pentru unii. Nu am sa comentez pe aceasta tema, doar am sa mentionez ca poate fi achizitonat la un pret aproximativ de 12000 Lei.

ASUS CG8580 USA CARCASA