ASUS Padfone – All-in-one de buzunar [REVIEW]
ASUS a prezentat in cadrul CES 2011 un concept foarte interesant, care aducea impreuna tabletele si telefoanele sub un singur brand: Padfone. Chiar daca initial trebuia sa apara la sfarsitul anului trecut, compania taiwaneza a decis sa amane cu inca jumatate de an lansarea, pentru a aduce un device cu adevarat inovator. Atat designul cat si specificatiile tehnice au fost imbunatatite gratie acestei intarzieri, iar cei care au de castigat sunt utilizatorii, care primesc astfel un dispozitiv superior din toate punctele de vedere.
Aparent ASUS a mers chiar un pas mai departe, si a lansat Padfone alaturi de o tastatura foarte asemanatoare cu cele pe care le vedem de obicei alaturi de produsele din gama Transformer Pad, transformand astfel telefonul intr-un mini laptop cu Android. Reuseste insa acest produs sa exceleze in toate cele trei categorii in care poate fi incadrat?
Design si detalii tehnice
Avand in vedere ca cea mai importanta componenta a pachetului Padfone este insusi telefonul, voi vorbi mai intai despre acesta. Avem de a face cu un smartphone aparent obisnuit, cu un display de 4,3 inci si o greutate de 129 de grame. Astfel, telefonul nu este nici prea usor, nici prea greu, iar forma spatelui il face sa se muleze foarte bine in palma. Cercurile concentrice ale carcasei mi-au adus aminte de seria de computere Zenbook si ajuta foarte mult la aderenta telefonului in palma.
Display-ul este un panou AMOLED, care afiseaza o rezolutie de 960 x 540 si este protejat de celebrul Gorilla Glass. Avem de a face cu un dispozitiv cu procesor dual-core Snapdragon S4 la 1,5 Ghz, 1 GB de memorie RAM si doua camere foto/video. Cea de pe partea din fata este VGA, cu performante limitate, in timp ce pe spate avem acelasi senzor de 8 megapixeli cu diafragma f 2.2, folosit si in recentul Transformer Pad Infinity. Exista optiunea de a cumpara Padfone in variantele cu 16 sau 32 GB de stocare interna, iar lacasul pentru carduri microSDXC poate sa ofere spatiu in plus pentru doritori.
Probabil motivul adevarat pentru care oricine si-ar cumpara un Padfone este asa numitul “Padfone Station”, dock-ul care transforma telefonul intr-o adevarata tableta. Acesta are un display IPS de 10,1 inci, o rezolutie de 1280 x 800 si protectie Gorilla Glass. De asemenea, avem de a face cu un difuzor mono care reuseste sa iasa din tiparele seriei de tablete Transformer Pad, oferind un sunet mai puternic. Accesoriul “tableta” are un design care aminteste de originalul Transformer si este destul de gros in comparatie cu oferta de tablete de pe piata. Din fericire, grosimea in plus ofera posibilitatea de a include extra baterie, care poate tripla bateria telefonului in timp ce este conectat. Acest lucru se intampla gratie sistemului de incarcare, pe care l-am intalnit si in cazul celorlalte tablete ASUS. Pe partea din fata a tabletei exista o camera de 1,3 megapixeli, net superioara celei VGA de pe telefon si o mufa cu 40 de pini asemeni seriei Transformer.
Alternativ, cei care cumpara un Padfone pot sa opteze pentru o tastatura dock, aproape identica fata de cea a primului Transformer, care mai poate oferi si ea baterie extra pentru telefon. Adunand durata de viata a bateriei telefonului cu cea a tabletei si a tastaturii, putem folosi acest dispozitiv pentru aproximativ 4-5 zile fara a fi nevoie de o incarcare de la priza sau de la USB-ul unui computer.
Software
Cum deja ne-am obisnuit, Padfone vine echipat cu Android 4.0.3, intr-o forma destul de neatinsa. ASUS a venit in trecut cu versiuni foarte apropiate de cele originale ale sistemului de operare de la Google si nici in cazul noului dispozitiv nu a dezamagit. Telefonul nu ofera butoane fizice pe partea din fata, asa ca utilizatorii sunt dependenti de cele virtuale introduse de Google odata cu Ice Cream Sandwich. Astfel, o parte din rezolutia de 960 x 540 este ocupata de butoane in meniuri, insa multe aplicatii pot rula in full screen, cu optiunea de a “chema” butoanele virtuale apasand pe unul din colturile ecranului.
Totul functioneaza cum ne-am astepta in cazul unui dispozitiv destul de puternic, procesorul Snapdragon S4 si cipul grafic Adreno 225 fiind de ajuns pentru a oferi o experienta fara mari probleme. Chiar daca multe dintre dispozitivele de top care ruleaza Android au trecut la procesoare quad-core, se pare ca acestea nu sunt inca necesare. Padfone a putut rula in parametri optimi cam orice aplicatie am aruncat spre el, fie ca vorbim despre jocuri 3D sau filme HD. Intr-adevar, jocurile optimizate pentru NVIDIA Tegra 3, compatibile cu noile Transformer Pad nu vor fi la fel de aratoase, insa nici nu exista o selectie foarte impresionanta de titluri de acest gen.
Probabil cea mai interesanta functie pe care ASUS a integrat-o in software-ul din Padfone este “Dynamic Display”. Aceasta transforma interfata oricarei aplicatii native din varianta de telefon in cea de tableta, automat. Aceasta tranzitie se face automat in momentul in care telefonul este introdus in Padfone Station si este destul de rapida: aproximativ 3-4 secunde. Fie ca vorbim despre clientul de e-mail, despre browser sau chair despre aplicatia de apeluri telefonice, acestea au un analog in varianta de tableta, care arata si functioneaza perfect. Din pacate, aplicatiile gandite pentru telefon descarcate de pe Play Store de multe ori nu se adapteaza asa bine la rezolutia mare a tabletei.
Accesorii
Pentru o experienta cat mai placuta, ASUS s-a gandit sa ofere si un accesoriu pentru momentele in care telefonul se afla in dock-ul tableta si primeste un apel vocal. Astfel a aparut “Stylus headset”, care are doua functii foarte importante, probabil cea mai utila este functionalitatea de headset bluetooth. Acesta vibreaza cand telefonul suna, si dispune de LED-uri care indica starea bateriei. Din pacate, nu exista niciun adaptor care sa il tina lipit de urechea utilizatorului, acesta fiind nevoit sa il tina manual la ureche. Avand in vedere greutatea sa insa, nu cred ca ar dori cineva sa il tina atasat de cap pentru o perioada prea mare de timp. Cat despre partea de “stylus” din nume, in varf are o suprafata de cauciuc, care poate sa interactioneze perfect cu ecranele capacitive. Personal nu i-am vazut utilitatea, insa cu siguranta exista persoane care vor sa deseneze pe o tableta folosind asa ceva.
Un alt accesoriu care vine standard in pachetul Padfone este o husa foarte interesanta. Aceasta este realizata fix pe forma tabletei si este confectionata dintr-un material foarte rezistent. Exista un lacas pentru prinderea stylus-ului, si poate fi folosita ca un stand pentru momentele in care tableta este folosita pentru consumul de continut vizual.
Tastatura insa nu este inclusa din start, aceasta putand fi achizitionata separat. Cei familiarizati cu seria Transformer Pad vor sti la ce sa se astepte, intrucat tastatura de la Padfone este aproape identica fata de cea a originalului TF101. Pe langa bateria extinsa pe care o ofera, avem acces la doua porturi USB 2.0, un lacas pentru carduri SD si o mufa cu 40 de pini pentru incarcare. Este important de mentionat ca pachetul Padfone vine cu un cablu microUSB, un cablu cu 40 de pini si un singur incarcator de priza. De asemenea, numai telefonul in sine dispune de o mufa micro-HDMI, care este folosita la conectarea dock-ului tableta.
Baterie
ASUS a uimit pe toata lumea cand a venit vorba despre bateriile incluse in tabletele Transformer, iar acum a venit momentul sa demonstreze ce stie si in cazul telefoanelor. Padfone-ul de unul singur poate rezista fara probleme unei zile intregi de utilizare, cu ascultat de muzica, navigat pe internet si apeluri telefonice moderate. Spre diferenta de alti jucatori importanti care produc telefoane cu Android, ASUS ofera o performanta greu de atins.
Cand pun la socoteala si bateriile extra din tableta si tastatura, pot spune ca Padfone-ul poate fi telefonul cu Android care poate sta cel mai mult incarcat fara a fi conectat la o sursa de energie. Din pacate, daca doriti doar sa incarcati telefonul si nu doriti sa il folositi atat de mult in modul tableta sau “laptop”, nu prea merita sa va carati cu tot harnasamentul. Combinat cu cele doua accesorii, Padfone-ul poate depasi un kilogram, ceea ce spune multe despre portabilitatea sa.
Concluzie
Am fost placut uimit de ceea ce are de oferit noul Padfone, insa exista cateva puncte pe care trebuie sa le precizez in defavoarea lui. In primul rand, trebuie luat in considerare pretul. Chiar daca acesta este mai mic decat ai cheltui in mod normal pe un telefon plus o tableta de ultima generatie, Padfone-ul nu este nici un telefon nici o tableta cu performante high-end. De asemenea, pretul intregului pachet, cu tot cu tastatura ajunge undeva in zona 3700-3800 lei, iar odata combinate toate cele trei componente, avem de a face cu un dispozitiv destul de greu pentru dimensiunile pe care o ofera.
Este evident faptul ca aceasta este o prima incercare de la ASUS pentru a crea o categorie noua de produse si astept cu interes un Padfone de generatie a doua. Pentru un debut, nu as putea spune ca acest produs este slab, intrucat si-a facut treaba cu brio, insa exista cateva aspecte care ar trebui slefuite pentru a atinge acelasi nivel calitativ pe care il au tabletele Transformer Pad. Pana cand nu sunt redresate aceste mici inconveniente, iar Androidul nu devine o platforma destul de stabila, nu vom putea sa renuntam la alte dispozitive in favoarea unuia care le poate face in teorie pe toate. Din fericire insa, acel moment nu pare a fi prea departe.
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/ASUS Padfone Review/”/]