AOC E2251Fwu – Monitorul USB pe care il iei si la plimbare
Odata cu trecerea timpului, evolutia tehnologica vine cu niste avantaje incredibile, iar E2251Fwu este un exemplu clar al acestei afirmatii. Destinat unui segment de utilizatori destul de limitat, AOC, prin intermediul tehnologiei DisplayLink si al R&D-ului intern, a creat acest monitor pentru persoanele in continua deplasare.
AOC E2251Fwu este un monitor USB gandit pentru a fi conectat la un notebook sau eventual la un desktop care nu mai are porturi VGA, DVI sau HDMI libere. In practica, mai castigi un ecran cu ajutorul caruia poti lucra atat la birou, cat si in deplasare. Desi partea de plimbare cu monitorul in geanta s-ar putea infatisa ca fiind destul de dificila, avand in vedere diagonala panoului, producatorul a facut tot posibilul pentru a taia din greutate si bezel.
Specificatii
Acest monitor foloseste un panou cu tehnologie TN, are o diagonala de 22 inci si o rezolutie Full HD de 1920 x 1080. Contrastul specificat este de 800:1, timpul de raspuns este de 5 milisecunde iar luminozitatea medie este de 200 luxi.
Tot in ceea ce priveste panoul merita retinut ca, desi este retroiluminat cu LED, si ne-am obisnuit sa vedem acest tip de ecrane ca fiind lucioase, E2251Fwu este mat. Aceasta particularitate reprezinta un avantaj major, in special in situatiile in care lucrati intr-o zona cu lumina naturala puternica, deoarece reduce semnificativ nivelul de reflexii. Desi nu vorbim de un panou IPS, unghiurile de vizbilitate sunt foarte bune, in special pe orizontala. Pe verticala, la anumite unghiuri incep sa apara deformari semnificative de culoare, mai ales de jos in sus.
Atat pentru alimentare, cat si pentru preluarea semnalul video E2251Fwu foloseste un cablu cu o mufa USB la un capat si alte doua porturi USB la celalalt capat, acestea din urma fiind destinate computerului. Nu exista nici o alta forma de input, gen VGA, DVI sau HDMI. Merita retinut ca, in functie de computer, un singur port USB are mari sanse sa fie suficient – din pacate, in cazul notebook-ului meu utilizarea ambelor porturi a fost necesara. In cazul in care aveti un notebook cu un singur port USB liber, iar monitorul da semne, gen flicker, ca ar avea nevoie de un pic mai mult curent, puteti folosi o sursa standard de 5V pentru a compensa. Totusi, in acest scenariu, se pierdeti destul de mult din ideea achizitionarii acestui display.
Pe partea de compatibilitate, acest monitor functioneaza la fel de bine impreuna cu un PC sau un Mac. In 9 din 10 cazuri poate fi recunoscut de computer ca dispozitiv Plug and Play, insa daca acest lucru nu se aplica la voi exista doua alternative: puteti folosi CD-ul din cutie pentru a instala drivere sau puteti accesa www.displaylink.com si descarca de la respectiva adresa cea mai recenta versiune a aplicatiei omonime. In nici unul din cazuri nu ar trebui sa aveti probleme, iar lucrurile ar trebui sa mearga ca unse.
Constructie
Designul unui astfel de panou, mai mult decat in alte situatii, este foarte important, iar producatorii au stiut acest lucru. E2251Fwu este un monitor cu un bezel subtire de doar 12 mm, in 3 din cele 4 margini, partea de jos fiind exceptia. Grosimea este de doar 1 centimetru pe aproape intreaga suprafata a panoului, exceptia fiind zona de conectica din spate, unde cel mai probabil este integrata toata partea electronica. Ca greutate, monitorul are 2,45 kilograme, mai putin decat multe laptopuri de 15 inci, iar impreuna cu standul din pachet ajunge la 2,6 kilograme.
Materialul folosit predominant este plasticul negru, in partea din fata acrilic, iar in partea din spate mat. Desi nu sunt un fan al conceptului piano black, in cazul acestui monitor arata destul de bine. Din pacate, abilitatea acestui tip de plastic de a functiona ca magnet de amprente este prezenta si aici. Un plus semnificativ la capitolul functionalitate rezulta din textura gen „fibra de carbon” de pe spate. Acest mic detaliu va ajuta destul de mult in momentul in care il luati in mana pentru a-l transporta sau depozita.
Desi nu este inclus un sistem VESA pentru prindere pe perete, avand in vedere ca portabilitatea este elementul fundamental al acestui aparat, nu s-ar fi potrivit scopului. In schimb, direct in panou este incorporat un picior care va permite sa tineti monitorul pe birou precum o rama foto. In pachet este inclus si un stand clasic care pot fi folosit, acesta din urma ridicand panoul la aproximativ 5-6 centimetri. Tot cu ajutorul piciorului separat instalat castigati un pic mai multa flexibilitate. Mai precis, dupa instalare puteti rabata ecranul pe verticala cu o plaja de aproximativ 15-20 grade, suficient cat sa compensati orice problema de unghi de vizibilitate.
Trebuie mentionat faptul ca de pe marginea monitorului lipsesc orice butoane. Nu exista un buton de on/off si nici alte 3 sau 4 butoane pentru o navigare prin meniu pentru ca nu exista un astfel de meniu.
Toata partea de management al imaginii se realizeaza prin aplicatia DisplayLink, iar partea de on/off se realizeaza fie prin scoaterea cablului din PC, fie prin dezactivarea celui de al doilea panou din software. Cea mai rapida posibilitate la acest capitol este combinatia de taste Windows+P, care va permite sa alegeti combinatia potrivita voua: extended, clone, projector only, disconnect projector.
Initial, mi s-a parut un pic aiurea lipsa controalelor clasice pentru ajustarea diversilor parametri de functionare, la putin timp insa mi-am dat seama ca nu este asa. Faptul ca din aplicatia instalata pe PC, folosind mouse-ul, puteti ajusta o serie de parametri, gen rezolutie, rotire, mod de functionare, profil de culoare si nu numai, este suficient aproape de fiecare data. Pe langa asta, calitatea imaginii implicite este foarte buna si reproduce culorile intr-un mod cat se poate de natural.
Consum si performanta
Am atras atentia inca din introducere ca acest monitor este gandit pentru portabilitate. La doar 2,4 kilograme poate fi transportat cu usurinta, daca aveti geanta potrivita. Este perfect pentru prezentari PowerPoint la clienti sau pentru a lucra intr-un fisier excel complex intr-o camera de hotel. Tin sa mentionez ca este cel mai mare display pe care l-am vazut vreodata alimentat la USB, iar cu un consum de doar 8 Watt nici macar nu are un impact major asupra bateriei de la laptop.
Daca lucrul cu documente era de asteptat sa mearga fara probleme, curiozitatea mea cea mai mare era legata de performanta cu obiecte in miscare, filme sau jocuri. Desi nu ma asteptam, un clip Full HD a rulat fara nici un fel de probleme pe monitor. Indiferent daca era de pe YouTube, IMDB sau era un MKV care rula in Media Player Classic, nu au fost evidente nici un fel de intarzieri sau pixelari. In schimb, am observat o crestere a procentului de utilizare a procesorului in timpul rularii cu aproximativ 10% fata de acelasi scenariu pe un monitor clasic.
Pe partea de gaming am experimentat cu Call Of Duty MW2 si Diablo 3. Daca in cazul Diablo nu a fost evidenta decat o mica scadere in performanta, experienta de gaming fiind in mare parte neafectata, la Call Of Duty a devenit evident un fenomen de ghosting. Cu alte cuvinte, desi nu este facut pentru gaming, restrictie datorata in parte ratei maxime de transfer aferente portului USB, E2251Fwu are cateva atuuri si la acest capitol.
In definitiv, AOC E2251Fwu desi nu este un monitor pentru toata lumea este o creatie tehnologica deosebita si are o performanta greu de atins. Daca suntem realisti, la 800 lei pret recomandat, va puteti achizitiona un monitor IPS cu aceeasi diagonala care ar avea cateva avantaje fata de acest model. Monitorul de fata nu a fost facut insa sa concureze cu acel tip de produse.
Monitorul Full HD de 22 inci pe care l-am primit la test este extrem de bun la ceea ce-si propune sa faca si reuseste sa obtina aceasta performanta cu un consum extrem de mic de energie electrica si folosind un singur cablu USB. Este plug and play, este foarte compact, are doar 2,5 kilograme si poate fi transportat cu usurinta.
Desi ne-am fi dorit mai multe optiuni de ajustare a constrastului, luminozitatii si culorilor, poate si un unghi de vizibilitate mai mare pe verticala, avantajale utilizarii unui astfel de aparat domina detasat dezavantajele. Avand in vedere volumul de inovatii integrate in acest model, E2251Fwu este un gadget special. In ceea ce priveste pretul, acesta nu face decat sa reflecte o performanta care la ora actuala este aproape imposibil de atins cu un alt aparat.