Android Jelly Bean este mult mai rapid – vine cu Google Now
Android 4.1 Jelly Bean a fost confirmat de Google in cadrul conferintei I/O. Project Butter este cea mai noua importanta functie din noul sistem de operare si, desi v-ati fi asteptat la schimbari radicale de interfata, inginerii Google s-au axat pe performanta.
Ideea de Butter (unt) a fost asociata in acest caz cu ceva rapid, fluid si lin. Desi nu este cea mai naturala asociere pe care ati fi realizat-o in minte, Project Butter, cel putin din clipurile video, pare intr-adevar ca se reflecta intr-o performanta mult imbunatatita fata de Ice Cream Sandwich, pe aceleasi terminale. Animatiile de prin meniuri sunt vizibil mai fluente, iar intr-un test cu doua aparate Galaxy Nexus, unul cu ICS si unul cu Jelly Bean, si numarul de cadre masurat a fost semnificativ mai mare pe cei cu Android 4.1.
Google Now este o noua functie a carei utilitate s-ar putea sa nu fie la fel de mare la noi in tara, decat in Occident. In principiu, inregistrand tot felul de elemente care va definesc obiceiurile legate de utilizarea smartphone-ului, un terminal cu Jelly Bean si Google Now poate incepe sa deduca ce va intereseaza, sau mai degraba de ce aveti nevoie intr-un anumit context. In practica, Google Now va poate calcula o ruta mai scurta pana a ajunge la serviciu, pentru ca stie la ora respectiva, cand ati iesit din casa, unde vreti sa ajungeti. Va poate afisa orarul autobuzelor sau trenurilor dintr-o statie cand treceti pe langa o gara. Va poate afisa scorurile la fotbal dimineata pentru ca aseara a jucat echipa favorita. In plus, integreaza cateva functii de asistent virtual pentru a raspunde cat mai natural intrebarilor diverse.
Pentru cei care se folosesc intens de functia de dictare de pe terminalele cu Android, merita sa retineti ca de acum inainte va functiona si offline. Noul sistem a inceput momentan doar cu limba engleza, ca de obicei, insa promite sa se extinda in curand si la alte limbi straine.
Daca v-ati obisnuit sa cautati vocal chestii pe Google, si acest capitol a primit un upgrade de viteza cand vine vorba de timpul in care va este afisat raspunsul.
Nu puteau lipsi schimbarile legate de interfata din noul Jelly Bean, iar Google stie acest lucru. Widgeturile acum pot fi rearanjate mult mai usor pe diversele ecrane principiale. Restul continutului se rearanjeaza automat in functie de pozitia widgetului, iar daca mutati un widget pe un ecran gol, in mod automat respectivul widget se extinde pentru a-ti oferi mai multe informatii in spatiul disponibil.
Zona de notificari include mai multe informatii legate de mesaje necitite, SMS sau email, iar pentru un plus de functionalitatea daca tii apasat pe o notificare acum ai mai multe optiuni legate de modul in care vrei sa interactionezi cu ele. Poti partaja imaginii pe Google+ din orice ecran, iar daca ai afisata pe ecran o imagine care a fost deja partajata, ii poti acorda un +1 fara sa intri in aplicatia dedicata de Google+. Dupa spusele celor de la Google notificarile acum sunt ,,mai interactive, se extind si se contracta, si sunt particularizabile.”
Pe partea de aplicatii terte, incepand cu Jelly Bean aplicatiile vor primi o cheie specifica aparatului pe care sunt instalate pentru a fi mai dificil de piratat. In ceea ce priveste update-urile la aceste aplicatii, acum nu vor mai trebui descarcate intregi aplicatii cu fiecare update, este suficient sa descarci doar schimbarile, incremental.
Jelly Bean va fi disponibil ca un update Over The Air incepand de a mijlocul lunii iulie pe Galaxy Nexus, Motorola Xoom si Nexus S.