02 dec. 2011 | 12:48

Yahoooooooo! Messenger 11.5 vine cu imbunatatiri reale pe limba noastra

ACTUALITATE
Yahoooooooo! Messenger 11.5 vine cu imbunatatiri reale pe limba noastra

Yahoo! Messenger ajunsese pe la „varsta” de 11 versiuni, desi fara a fi adus ceva deosebit in ultimele cateva update-uri. Cel putin de 2 ani ne chinuim cu aceeasi platforma „buggy” si incercam sa trecem cu vederea ca alte metode de chat devin din ce in ce mai inteligente, chiar daca au aparut mult mai recent. Ne place insa Yahoo! Messenger, a intrat in viata noastra, printre prieteni, si, fara sa fim constienti de acest lucru, unii dintre noi il folosesc chiar de aproape 10 ani. Este pana la urma cea mai raspandita platforma de chat din toate timpurile.

Yahoo Messenger 11.5 aduce insa o serie de imbunatatiri la care ne-am fi asteptat cu totii de ceva vreme. Nu vorbesc aici de calitatea impresionanta a imaginii sau de cea a convorbirii, algoritmul ramane in mare parte la fel. La segmentul vizual sunt cateva elemente care mi-au sarit in ochi de la prima pornire dupa instalare. Recunosc, am fost putin sceptic avand in vedere ca mesajul de download imi preciza ca instalez tot versiunea 11 (Yahoo, putina atentie la ce spun aici, da?).

Primul lucru care mi-a atras atentia, dupa cum spuneam, este partea de tab-uri – da, exista aranjare pe tab-uri, asa cum fac Mozilla, Opera, Safari si chiar „batranul” Internet Explorer, insa aici e vorba de conversatii. Nu mai trebuie sa alergi pe tot ecranul sa gasesti fereastra celui cu care vorbeai, pentru ca toate sunt asezate acolo jos foarte frumos, ba chiar iti precizeaza la fiecare in parte cate mesaje instant ai de la fiecare persoana cu care intretii o conversatie. Sa vezi acum distractie cand scrii in fereastra gresita 🙂

Tab-urile se comporta la fel ca ferestrele vechi, ba chiar am observat o serie de functionalitati extra, cum ar fi preview-ul emoticon-ului inainte de a il trimite catre interlocutor. Nu te mai trezesti ca unui prieten care iti descrie o problema grava ii trimiti un smiley care se tavaleste de ras pentru ca ai pus din greseala parantezele invers, greseala destul de comuna mai ales cand folosesti tastatura in limba romana si engleza.

Un alt buton foarte interesant este cel de snapshot. Yahoo cred ca a observat milioane de astfel de fisiere trimise cu numele de „Clipboard 01” si s-a gandit sa includa un buton de captura a ecranului, care este mai mult decat binevenit. Acesta efoarte simplu de folosit: clic pe el, selectezi portiunea de ecran pe care vrei sa o capturezi si apoi dai clic pe unul dintre cele 3 butoane Delete, Save sau Send din coltul din dreapta jos.

O alta observatie este aceea referitoare la capul listei unde sunt afisate ultimele contacte cu care ai conversat. Destul de utila este si aceasta optiune, mai ales daca ai obiceiul sa vorbesti cu mai multe persoane simultan (inchizi fereastra dupa ce a iesit, dar mai vrei sa ii lasi un mesaj cu ce ti-ai adus aminte). Cei care au cateva sute de contacte in lista, o mare parte din ele online, stiu despre ce vorbesc.

Nu mai spun de versiunea complet localizata in limba romana, care se pregateste cu pasi repezi de lansare. Nu avem o data sigura, insa putem sa spunem ca „in curand” ne vom bucura si de Yahoo Insider precum si de partea de stiri din Messenger si din Mail in limba noastra nationala. Ni se mai promit niste surprize, insa toate la momentul lor, nu?

Pasul cu traducerea va avea efect, bineinteles, asupra celor care nu folosesc acest serviciu de multa vreme si carora le este mai usor sa foloseasca programele in limba nativa. Personal, m-am obisnuit prea mult cu software-ul in limba engleza incat ma incurc si in meniul telefoanelor daca acesta e in limba mea nativa, insa apreciez faptul ca site-urile din sectiunea de stiri vor fi din Romania. La fel se va intampla si cu installer-ul, care va fi tot in limba romana.

Acum, voi ce credeti, este o idee buna aceasta transformare completa in limba romana?  Eu, sincer, am invatat engleza uitandu-ma la Cartoon Network (cel in limba engleza, desigur, pana sa fie „dublat” in romana).

Asteptam, de asemenea, alte lucruri noi pe care le-ati observat la noua versiune de Yahoo Messenger. Sectiunea de comentarii este deschisa pentru feedback!

Dar mai intai, puteti downloada deja Yahoo Messenger 11.5 de pe pagina oficiala – clic, clic, clic!!!