09 feb. 2011 | 08:44

nJoy U200: viata de pisica pentru… bateriile alcaline [Review]

ACTUALITATE
nJoy U200: viata de pisica pentru... bateriile alcaline [Review]

gadget, baterii, baterii alcaline, baterii obisnuite, reincarcare, incarcare, USB, AA, AAAEste de ajuns o privire in jurul nostru si te prinzi imediat cata constiinta ecologica poseda semenii nostri. Aruncarea unui ambalaj pe unde apuci pe strada tine mai degraba de civilizatie si de numarul variabil de ani de acasa decat de constiinta ecologica, dar ma indoiesc ca aceia ce practica sportul asta sunt in viata lor privata reciclatori de elita sau plantatori de copacei in week-end. Dar cred ca stiu o cale de a-i convinge sa comita un gest ecologic chiar si pe cei mai nepasatori: nJoy U200.

Va scot imediat din ceata cu o intrebare: ce faceti voi cu bateriile alcaline consumate? La gunoi si gata. Putini stiu sau le pasa de costisitoarele procese de reciclare care ar trebui sa urmeze si care, sincer sa fiu, nu stiu daca se intampla si la noi. Ceva imi spune ca oricum toate ajung de-a valma la groapa de gunoi si ca deja cam bat campii cu ecologia. Dar chiar si asa, la preturile de azi ideea de a refolosi de pana la 20 de ori o baterie alcalina consumata ar trebui sa ridice destule sprancene.

gadget, baterii, baterii alcaline, baterii obisnuite, reincarcare, incarcare, USB, AA, AAA

Pentru ca asta face mica jucarie pe USB care mi-a picat in maini zilele astea: reincarca baterii alcaline folosite, fie ele AA sau AAA / NiMH / NiCD.

Un gadget pe cat de util pe atat de economicos, cu ajutorul caruia nu doar ca poti economisi lunar o suma substantiala, pe care in mod normal o cheltui pentru a-ti alimenta toate celelalte gadgeturi portabile, dar poti clama ca posezi acea constiinta ecologica care pentru unii e doar un un alt neologism fara substanta.

Mare lucru nu am ce va povesti despre functionarea acestui gadget. Conectezi cablul USB la calculator, pui bateriile descarcate in locasul lor si dupa aproximativ patru ore vei vedea LED-urile rosii transformate in LED-uri verzi, semn ca incarcarea e gata. La conectarea cablului USB, LED-urile vor palpai de doua ori rosu-verde, dupa care se sting. La introducerea unei baterii cu voltaj prea redus sau prea veche nu se va aprinde nici un LED, ceea ce inseamna ca reincarcarea nu mai este posibila.

Incarcatorul poate incarca simultan doua baterii, iar cele doua circuite au un sistem automat de oprire in cazul supraincalzirii sau supraincarcarii. In plus, incarcarea se va opri automat dupa 4 ore sau in momentul in care bateriile se scot din aparat. Circuitele lucreaza separat, asa ca nu are importanta gradul de incarcare diferit al bateriilor, si totul este controlat cu ajutorul unui microprocesor, ceea ce asigura un inalt grad de siguranta in folosire. In plus, pe langa cablul de alimentare USB – miniUSB, pachetul contine si doua cutii transparente de plastic, in care pot fi pastrate 4 baterii AAA si respectiv 4 baterii AA.

gadget, baterii, baterii alcaline, baterii obisnuite, reincarcare, incarcare, USB, AA, AAA

Tehnic vorbind, cam asta este.

Va mai pot spune ca am testat bateriile proaspat incarcate cu un mouse a carui interfata pe computer ofera si informatii despre gradul de incarcare a bateriei si acesta indica baterii pline, fara nici o deosebire fata de momentele in care ii schimbam bateriile cu unele nou-noute.

Chiar daca nu toate bateriile vor putea fi incarcate, eu am reusit sa incarc vreo sase si doar una sau doua s-au dovedit a fi prea vechi. Inca nu am reusit sa le descarc pentru a va povesti ce se intampla a doua oara cand le reincarci, dar nu vad nici un motiv pentru care n-ar functiona din nou. In cazul in care esti un consumator foarte serios de baterii (si orice fan al gadgeturilor probabil ca este), putem vorbi realmente de un cost de amortizare, intrucat in relativ scurt timp vei economisi cei aproximativ 50 de lei investiti pentru achizitionarea incarcatorului.

In concluzie, nu pot decat sa va recomand acest gadget, pe care marii producatori de baterii au toate motivele sa-l urasca, dar pe care marii consumatori de baterii (sau… consumatoare?) sunt sigur ca-l vor iubi de la prima reincarcare.