HTC Titan ne aduce Windows Phone 7,5 Mango
In ultimul timp, lucrurile pe piata smartphone-urilor si a sistemelor de operare mobile au fost cat se poate de clare. Am asistat la un duel crancen intre Android (sustinut de mai toti producatorii de telefoane) si iOS-ul celor de la Apple, am avut parte de lansari care mai de care mai rasunatoare si mai anticipate, de dispozitive noi, ambitioase si performante. Undeva pe marginea acestei confruntari au incercat sa iasa la lumina si alte modele ale celor de la Nokia sau BlackBerry, dar fara prea mare succes.
Dar oare lumea a uitat de dispozitivele Windows Phone? Foarte celebre in trecut, mai ales pana la aparitia deserturilor Google, telefoanele destepte iesite din ograda lui Bill Gates au inceput sa adune praf si cam atat.
Totusi, se pare ca oamenii de la Microsoft lucreaza la o revenire mult asteptata si asa se face ca odata cu noul sistem de operare Windows Phone 7,5 Mango, incet dar sigur, incep sa isi faca aparitia si noi terminale. Primii care au raspuns la misiunea de resuscitare a pietei smartphone-urilor cu Windows au fost cei de la HTC, prin lansarea HTC Titan.
Vom stabili pe parcursul review-ului, daca acest nou membru al familiei HTC este capabil sa initieze un trend Windows intr-o lume monopolizata de Android si iOS.
Design si calitatea materialelor/asamblarii:
Daca ne luam dupa numele impunator, Titan, ne asteptam sa vedem un terminal imens care sa-si intimideze concurentii chiar inainte de a fi scos din cutie. In realitate, dimensiunile de 131,5 x 70,7 x 9,9 mm il recomanda ca un adversar “bine hranit” dar departe de un urias. Comparat cu un Samsung Galaxy S2, este usor mai inalt, iar Galaxy Nexus aproape ca il depaseste in dimensiuni. Cu alte cuvinte, se incadreaza in trend-ul actual al paletelor de ping-pong. Insa, la proba cantarului, cu ale sale 160 de grame, smartphone-ul poate genera o usoara febra musculara posesorilor.
Design-ul este unul cat se poate de simplu cu linii semi-rotunjite si forme specifice stilului consacrat HTC. In partea din fata se impune display-ul de 4,7 inci inconjurat de o rama metalica aproape insesizabila. Amplasarea butoanelor este usor diferita fata de cea intalnita la concurentii de pe Android, in sensul in care avem butoanele de volum si un buton dedicat pentru camera pe partea dreapta, in partea stanga este situata mufa micro-USB, iar in partea de sus gasim tasta de deblocare sau inchidere impreuna cu jack-ul pentru casti. Avand in vedere dimensiunile terminalului ne-ar fi placut o pozitionare pe lateral a tastei pentru deblocare, deoarece in utilizarea cu o singura mana ai toate sansele sa dai cu telefonul de pamant inainte sa reusesti activarea display-ului.
Ca si materiale folosite predomina metalul care ofera un aspect de device premium. Cel mai interesant element de constructie este capacul bateriei si modul in care se deschide. Acesta este dintr-o singura bucata de metal si acopera atat spatele telefonului cat si marginile display-ului. La apasarea unui buton din partea inferioara, terminalul ramane “dezbracat” de partea metalica, avand astfel acces la baterie si sim. Aceasta varianta imita oarecum o carcasa unibody generand o impresie solida cu privire la modul in care este construit telefonul si implicit rezistenta acestuia in timp.
Telefonie si mesaje:
Exceptand dimensiunile, care pot fi evitate prin folosirea unui handsfree, Titan-ul este un telefon mobil in adevaratul sens al cuvantului. Capabil sa isi ia semnal de pe oricare din retelele: GSM de 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz sau 3G HSDPA 850 / 900 / 2100 MHz. Receptia semnalului este medie spre buna, telefonul reusind sa mentina semnalul fara dificultati chiar si in conditii mai putin favorabile: metrou, lift. Calitatea sunetului in convorbiri este buna, iar intensitatea atat in casca cat mai ales in speaker ni s-a parut mai mult decat suficienta.
Avand in vedere dimensiunea display-ului, era de inteles ca vom beneficia de o tastatura pe masura fapt ce se si intampla. Atat in modul portrait cat mai ales landscape poti scrie mesaje sau mail-uri foarte usor datorita tastelor mari. Ne-ar fi placut un design ceva mai elaborat al tastaturii care desi mare, are un aspect usor inghesuit, dar oricat de neindemanatic ai fi vei reusi sa trimiti mesaje cu „viteza luminii” dupa o scurta perioada de acomodare.
Display si camera:
Numele telefonului inspira marime, terminalul este destul de mare, iar display-ul se incadreaza si el in categoria diagonalelor mai putin intalnite de 4,7 inci. Intrebarea oarecum logica ar fi: La ce bun sa construim o plasma pe Windows Phone 7,5 cand acest sistem de operare momentan suporta doar rezolutii de 480×800 pixeli? De unde ideea asta ca mai bine vezi mai mult si mai prost decat mai putin si mai bine? Este perfect adevarat ca avem de-a face cu un Super LCD de toata frumusetea, care afiseaza un negru destul de convingator si are contrast si o luminozitate de invidiat, dar ce faci cu raportul rusinos de 199 de pixeli per inch, cand majoritatea telefoanelor care se respecta sar de 300ppi?
Poate ca in majoritatea aplicatiilor nu se observa rezolutia prea mica, dar cand vine vorba de afisarea textului, in documente, mail-uri sau mai ales in browser, ne aducem aminte ca tot ce vedem pe un display este format din pixeli. Cu alte cuvinte, degeaba ai un ecran mare, daca esti nevoit sa dai zoom pe fiecare pagina de internet pentru ca nu poti deslusi textul.
Pe de alta parte, camera de 8 megapixeli prezenta pe Titan, ne-a impresionat atat prin implementarea hardware si software dar mai ales prin calitatea pozelor si a filmuletelor. Aceasta este capabila sa fotografieze la o rezolutie de 3264 x 2448 pixeli, filmeaza 720p, dispune de autofocus, blit dual LED si functie de geo-tagging. Senzorul isi face bine treaba, reusind sa se descurce si in conditii de lumina precara atat pentru poze cat si pentru film, bineinteles ajutat pe alocuri si de cele doua led-uri destul de puternice.
Cel mai important aspect este prezenta butonului fizic pentru camera, care ajuta enorm atunci cand vrei sa fotografiezi cat mai rapid, fara riscul de a misca aparatul exact in momentul capturarii. Prin apasarea butonului poti debloca telefonul direct in modul camera, lucru util pentru viteza dar destul de suparator in momentul in care scoti telefonul si constati ca de vreo ora iti tot pozezi interiorul buzunarului.
Multimedia:
Daca arunci o privire pe specificatiile terminalului, procesor Scorpion de 1,5 GHz, procesor grafic Adreno 205, 512 Mb RAM, Wi-Fi, DLNA, memorie de 16GB, esti pe buna dreptate tentat sa crezi ca ai de-a face cu un titan in multimedia.
Totusi, cand vine vorba de acest capitol, „maretul” terminal este descalificat din start. De ce spun asta? Pentru ca avem de-a face cu un exemplu negativ de mega-dependenta fata de un software, in cazul de fata Zune. Practic nu poti incarca continut multimedia in acest telefon decat prin intermediul acestui program, modul mass storage lipsind cu desavarsire. Nu stiu in care scenariu absenta acestei functii aduce vreun beneficiu utilizatorului final. Bineinteles, ca poti asculta muzica online, poti sa vezi videoclipuri pe YouTube sau chiar sa descarci albumele preferate, dar asta daca ai un abonament de date solid sau o conexiune Wi-Fi omniprezenta.
Telefonul nu suporta fisiere video AVI, ce sa mai vorbim de MKV care pot fi considerate SF-uri pentru eventualii posesori de Titan. Este perfect adevarat ca „atotputernicul” Zune se ofera sa converteasca totul in MP4, dar cine are timp si chef sa se scarpine la urechea stanga cu piciorul drept?
Cat despre redarea audio, cel putin pe partea de difuzor avem in primul rand putere si o oarecare fidelitate, asta daca nu se exagereaza cu volumul, pentru ca la maxim telefonul vibreaza frenetic din toate incheieturile.
Cei de la HTC cred ca s-au gandit sa economiseasca niste bani pentru modele precum Sensation XE la care au pus in pachet castile Beats. Asta pentru ca Titan-ul vine livrat cu niste dopuri obosite care nu au nici macar forma unor casti din era noastra. Trecand peste acest aspect oarecum deranjant, inlocuind castile din pachet cu oricare altele, vei avea surpriza nu tocmai placuta de a constata ca ai parte de volum si cam atat. Muzica suna mediocru, la un volum mai ridicat „beneficiezi” de ceva bas dar si distorsiuni pe masura si ce sa mai discutam de faptul ca egalizatorul ar fi fost util, dar din pacate nu exista.
Meniuri, conectivitate, memorie si baterie:
Practic noua versiune de Windows Phone 7,5 Mango ar trebui sa aduca multe imbunatatiri si sa completeze o serie de lipsuri sau bug-uri prezente in versiunea precedenta. S-a reusit o mai buna integrare a retelelor sociale, sincronizand contactele si mesajele din telefon odata cu cele din Facebook sau Twitter. Un alt aspect usor pozitiv ar fi o implementare mai mult sau mai putin reusita a ideii de Multitasking. Daca tinem apasat butonul de back vor aparea aplicatiile deschise, in numar de 6 si la fiecare noua deschidere, ultima din lista va fi inchisa. Avand in vedere ca totusi vorbim de un terminal WINDOWS mi se pare de-a dreptul ilar faptul ca inca discutam de semi-multitasking.
In rest toate bune si frumoase: meniurile sunt simple, parca prea simple, icoanele mari, parca prea mari si experienta in utilizare este total diferita de orice ati incercat pana acum, nu neaparat in sensul rau, dar nici in sensul unei revelatii software.
Conectivitatea, cel putin pe micro-USB, este sub orice critica, in absenta modului mass storage, iar ca experienta de utilizare poate cea mai amuzanta cerinta a computerului la conectarea telefonului a fost sa downloadam Zune, in conditiile in care acest soft era deja deschis si rula in prealabil. Modulul Wi-Fi functioneaza, dar are o personalitate proprie si asta pentru ca alege sa se deconecteze sau sa nu incarce unele pagini atunci cand ti-e lumea mai draga chiar daca stai calare pe router.
Din punct de vedere al memoriei, avem aproximativ 12,5 Gb disponibili pe care ii vom umple cu filmele convertite de Zune, probabil la timp ca sa prindem lansarea urmatorului sistem de operare Windows Phone. Suportul pentru carduri de memorie este de-a dreptul inexistent asa ca nu veti risca sa va incurcati in prea multe date stocate in smartphone.
Bateria de 1600 mAh si 3,8 V face fata consumului de energie, avand in vedere display-ul de 4,7 inci, autonomia de o zi fiind oarecum de laudat. Asta cu Wi-Fi-ul pornit, notificarile active, navigat pe internet, mail-uri, mesaje, Facebook, telefoane cam doua ore, filmulete pe YouTube cat cuprinde, instalat si verificat aplicatii si ascultat muzica vreo doua ore. Probabil in conditiile unei utilizari ceva mai light poti ajunge la performanta de doua zile dar asta daca folosesti Titan-ul pentru cateva telefoane si ceva ping pong.
Navigare WEB si Navigaţia GPS:
Display mare + procesor puternic = navigare fericita. Altfel spus navigarea cu ajutorul Titan-ului este cat se poate de rapida. Paginile se incarca „cat ai zice Windows” iar scroll-ul si pinch to zoom-ul sunt extrem de fluide. Sunt si cateva aspecte care dezamagesc pe langa rezolutia mica a display-ului si automat necesitatea zoom-ului constant. Absenta suportului pentru Flash este destul de dureroasa, precum si pozitia pentru bara de adrese in partea inferioara a ecranului. Ce ne-a placut a fost posibilitatea de a pune in meniu orice pagina de internet, facilitand astfel accesul rapid la continutul online preferat.
Cat despre Navigatia GPS, harta incarcata in aplicatia Maps preinstalata se misca destul de bine, ofera un nivel al detaliilor acceptabil si ceva puncte de interes din zona in care te afli. Localizarea a fost facuta aproape instantaneu cu Wi-Fi-ul pornit, dar conform hartii adresa la care locuiesc este cu totul alta, undeva la vreo trei strazi distanta. Proabibil ca ar fi indicata utilizarea unui program dedicat pentru GPS, downloadat eventual contra cost din Marketplace.
Aplicaţii:
Suita de aplicatii preinstalate raspunde unor nevoi cat se poate de simple: calculator, agenda, note, alarma. De apreciat prezenta Office-ului, care permite atat deschiderea documentelor cat si modificarea acestora.
Restul aplicatiilor ar trebui sa fie disponibile in magazinul de aplicatii, care mai nou cuprinde undeva la 40.000 de titluri si este in continua crestere. Cu toate acestea, aplicatiile cu adevarat utile, daca avem norocul sa existe, sunt destul de greu de gasit si de cele mai multe ori contra cost. Spre exemplu, nu am reusit sa gasesc o varianta decenta de browser web, ca o alternativa la cel preinstalat.
Cei de la HTC ofera cateva aplicatii in sectiunea HTC Apps, dar prea putine daca ma intrebati pe mine.
Ca o diferenta fata de Android, aplicatiile se instaleaza mult mai greu, nu pot fi instalate mai multe in acelasi timp si de fiecare data cand iei o aplicatie esti oarecum scos din Marketplace pentru a o incerca.
Concluzii:
Daca la inceputul acestui review vorbeam de un trend Windows care sa intre vertiginos in confruntarea Android vs. iOS, acum nu pot sa imi dau seama in cat timp vom asista la acest scenariu. Asta pentru ca pe langa Android sau iOS, chiar si aceasta ultima varianta de Windows Phone 7,5 Mango este doar o platforma aflata la pubertate si nimic mai mult.
Este adevarat ca aduce un aer nou, o viziune usor diferita fata de cei doi rivali si incearca sa puncteze pe acest aspect, dar odata cu aceasta viziune vin si o serie de probleme, care mai de care mai enervante.
Cat despre telefon, Titan-ul celor de la HTC nu face decat sa se “ridice” la inaltimea limitarilor impuse de acest copil rasfatat al celor de la Microsoft. Acesta incearca din rasputeri sa isi onoreze numele dar reuseste doar pe alocuri.
Cine ar trebui sa incerce acest terminal? Dupa parerea mea, cei care au mai avut terminale cu Windows sau care nu au incercat inca Android sau un iPhone. De asemenea este un telefon potrivit pentru cineva care isi doreste sa simta in permanenta dorinta de imbunatatire, pentru ca platforma va evolua cu siguranta, dar asta in timp.
Asadar, HTC Titan poate fi privit ca un exemplar oarecum exotic, cu mare nevoie de update-uri si eliminari ale bug-urilor, dar totusi comercializat la un pret egal cu al celor mai titrati rivali Android: aproximativ 2300 de lei. Din punctul asta de vedere exista doua scenarii: ori este ajustat categoric pretul, ori sunt livrate cat mai rapid update-urile necesare. Fara una din cele doua variante, HTC Titan are toate sansele sa ramana pe cat de exotic pe atat de nevandut, cel putin la noi pe piata.