Cum instalezi Windows 7 pe Mac
Tinand cont ca cele mai noi sisteme Mac, in frunte cu noua generatie de MacBook Air, au reusit sa atraga, chiar si doar prin design, clienti care pana acum erau mandri posesori ai altor branduri de notebook-uri, sunt foarte multi posibili cumparatori care doresc aproape imediat dupa achizitie sa isi instaleze un sistem de operare Windows.
Pentru o instalare fara probleme sunt necesare un DVD cu Windows 7 si DVD-ul, mai nou stick-ul USB, cu OS X, care a venit cu sistemul tau. Acesta din urma este necesar pentru instalarea ulterioara a driverelor. In cazul MacBook Air, este necesara si o unitate optica cu conectare pe USB – din pacate cu o unitate optica remote nu se poate face instalarea sistemului de operare Windows, aceasta metodă fiind fiabila doar pentru instalarea unei versiuni de OS X.
Prima etapa este pornirea utilitarului Boot Camp Assistant din Applications \Utilities. Pe prima pagina vei vedea ca acest utilitar este dedicat optimizarii procesului de instalare pentru Windows XP si Windows Vista pe langa OS X. Merita mentionat faptul ca, desi nu este mentionat printre informatiile din fereastra aplicatiei si Windows 7, acesta din urma se instaleaza fara probleme.
Dupa ce ai parcurs prima pagina a asistentului de instalare, unde va este sugerat sa si listati informatiile afisate, ai optiunea sa alegi dintre a crea sau modifica o partitie pe care ti-ai propus sa instalezi un sistem de operare Microsoft sau a sari direct la partea de instalare, in cazul in are ai apelat la alt utilitar pentru crearea partitiilor. Daca optezi pentru crearea partitiei pentru Windows 7 din utilitarul proprietar Apple, vei fi intampinat de o interfata intuitiva in care cu ajutorul unui slider pe care il poti muta pe orizontala si vei defini cat spatiu doresti sa fie alocat partitiei cu Windows.
Urmatorul pas pentru a porni instalarea noului sistem de operare este inserarea discului cu Windows 7, dupa care pentru demararea instalarii trebuie sa faci click pe butonul Start Instalation. La aceasta etapa este verificat discul tau, daca este sau nu boot-abil, dupa care sistemul este restartat si dupa cateva secunde incepe instalarea Windows-ului.
Ce face de fapt Boot Camp este sa emuleze pentru cateva secunde un BIOS in loc de EFI (Extensible Firmware Interface), situatie necesara deoarece doar un sistem de operare OS X de la 10.4 (Tiger) poate rula pe o astfel de platforma.
Daca ar fi sa definim ce inseamna EFI, acesta este un inlocuitor mult mai complex, mult mai apropiat de idea de sistem de operare, pentru BIOS-ul clasic prezent pe majoritatea PC-urilor. Dezvoltat initial de Intel pentru arhitecturi mai complexe de sisteme, de genul serverelor, EFI este dezvoltat acum de catre United EFI Forum. Din cauza fiabilitatii EFI, modele recente de placi de baza de la ASUS sau Gigabyte si nu numai au inlocuit deja clasicul BIOS cu EFI. Din pacate, aceast inlocuire nu se reflecta intr-un suport nativ pentru instalarea sistemelor OS X. Pentru a rula nativ un sistem de operare Apple, inca ai nevoie de Mac.
Dupa aceasta etapa, instalarea sistemului de operarea se desfasoara fara nici o problema sau diferenta fata de modul in care ai fost obisnuit pana acum cu un sistem de operare Microsoft. In primul rand, trebuie sa mentionezi ca vri sa instalezi un sistem de operare, nu sa repari unul, dupa care trebuie sa faci clic pe optiunea care implica instalarea unui sistem de operare “curat”, nu un upgrade. La urmatorul ecran, nu ramane decat sa alegi partitia intitulata BOOTCAMP pentru instalare si sa confirmi alegerea facuta cu Next.
Dupa ce ai reusit sa intri pentru prima oara in interfata Windows 7, sugestia Apple este sa introduci discul de instalare OS X pentru a instala Boot Camp. Ciudat e faptul ca, tinand cont ca la un sistem Apple butonul de eject este pe tastatura si, cum nu ai driverele instalate, nu functioneaza, singura optiune este sa deschizi un Windows Explorer, sa faci clic dreapta pe unitatea optica si din meniul contextual sa selectezi Eject.
Daca preferi sa instalezi manual alte drivere mai noi de pe internet, din pacate trebuie sa instalezi neaparat si utilitarul Boot Camp de pe DVD-ul cu OS X. Fara aceasta aplicatie nu vei putea sub nici o forma sa bootezi si in sistemul de operare OS X, dar nici nu vei putea accesa datele de pe partitia de MAC. Tot Boot Camp instaleaza un driver pentru ca tu sa poti accesa in mod read-only tot continutul partitiei HFS pe care este instalat sistemul nativ. Aceasta optiune este ideala pentru situatiile in care toata colectia ta de muzica o tii pe Mac, dar vrei sa fie accesibila si cand lucrezi pe Windows.
Pentru accesarea celei mai noi versiuni de Boot Camp, cu driverele cele mai noi pentru sistemul vostru, poti intra pe pagina Apple. Singurul lucru la care trebuie sa ai grija este sa instalezi versiunea de bootcamp aferenta sistemului tau, pe 32 sau 64 de biti. Daca te-ai hotarat ca vrei sa pornesti la un moment dat sistemul de operare OS X, nu trebuie decat sa faci clic dreapta pe simbolul aferent BootCamp de langa ceas si sa selectezi optiunea „Restart in OS X”.