Cel mai puternic Supercomputer bazat pe unitati de procesare grafica NVIDIA Tesla
Laboratorul National Oak Ridge care este de altfel gazda celui mai avansat centru de cercetare pentru Departamentul de Energie al Statelor Unite anunta un nou Supercomputer supranumit „Titan„. Noua „jucarie” promite o performanta de „doar” 20 petaflopi. Pe langa performanta de 2 ori mai mare fata de cea a celui mai puternic Supercomputer actual, Sistemul K din Japonia acesta mai are un avantaj deosebit, si anume eficienta energetica. Aceasta va fi de 3 ori mai mare (in esenta va consuma de 3 ori mai putin curent pentru aceleasi tipuri de calcule).
Care este deci secretul acestuia? Ei bine in loc de procesoare x86 puterea de calcul a sistemului sta in unitati de procesare grafica NVIDIA Tesla. Unitatile de procesare grafice, GPU-urile intr-un limbaj mai comun sunt procesoarele de pe placile video. Spre deosebire de un CPU normal acestea exceleaza in calculul de tip paralel si au o eficienta energetica mult mai buna.
“Toate domeniile ştiinţei pot beneficia de creşterea substanţială în puterea de procesare, deschizând oportunităţi pentru noi descoperiri care până la ora actuală nu au fost posibile,” a declarat Jeff Nichols, director asociat al departamentului de Procesare şi Ştiinţe Computerizate din cadrul Laboratorului Naţional Oak Ridge. “Sistemul Titan va fi folosit într-o serie de proiecte de cercetare importante, printre care şi dezvoltarea unor combustibili bio mai accesibili commercial, motoare cu combustie mai eficientă, energie nucleară mai sigură şi sisteme solare mai productive.”
În prima etapă a lansării sistemului Titan, Oak Ridge va actualiza supercomputer-ul Jaguar cu 960 de GPU-uri Tesla M2090 bazate pe arhitectura NVIDIA “Fermi”. Aceste GPU-uri vor funcţiona alături de CPU-urile multi-core din cadrul supercomputer-ului Cray XK6. În ceea de a doua etapă, care este planificată să înceapă în 2012, Oak Ridge va integra până la 18,000 de GPU-uri Tesla GPUs bazate pe noua arhitectură, supranumită “Kepler.”
O veste foarte buna as putea spune, ma bucur sincer sa aud ca in sfarsit discutiile de ani de zile pentru crearea supercomputerelor bazate pe unitatile de procesare paralela au dat roade.