25 oct. 2011 | 19:46

BlackBerry Bold 9900 reinventeaza conceptul de business [REVIEW]

ACTUALITATE
BlackBerry Bold 9900 reinventeaza conceptul de business [REVIEW]

Mai puternic, mai rapid, mai aratos si cu un nou sistem de operare, Bold 9900 intra pe piata smartphone-urilor de business, asteptat cu nerabdare de multi dintre utilizatorii acestui brand. Acum cateva zile majoritatea utilizatorilor de business au avut cateva ore sau chiar mai mult de chin, serviciul BlackBerry fiind indisponibil pentru o scurta perioada de timp. In acea perioada o multime de utilizatori s-au agitat si au decis ca ar fi cazul sa renunte la produsele acestei companii. Bineinteles problema s-a rezolvat destul de repede insa intrebarea a ramas „cine si-o mai lua BlackBerry?„, ei bine, eu, eu mi-as mai lua BlackBerry daca este vorba de noul Bold 9900.

Nu sunt un fanboy sau nici macar un utilizator pasionat ala acestei platforme insa noul model mi-a captivat foarte mult atentia. Vine echipat cu un procesor de 1.2 GHz, noul sistem de operare BlackBerry OS 7.0 un ecran de dimensiuni medii cu o concentratie foarte mare a pixelilor, touchscreen desigur, legendara tastatura QWERTY, suport pentru NFC (Near Field Communications), inregistrare video HD… mai are rost sa mai continui? O multime de elemente noi si interesante au fost introduse in nou model pentru a atrage atat clientii noi cat si pe cei vechi. Este unul din varfurile de gama ale producatorului si fac o treaba excelenta din acest punct de vedere.

BlackBerry 9900 – Design si caracteristici

Sa trecem putin in revista specificatiile de baza ale acestui model. Nu am sa pun o lista completa a acestora ci mai degraba voi evidentia pe acelea care ies in fata.

Ecran de 2.8 inci cu rezolutie 640×480, touchscreen

Tastatura legendara QWERTY

– Dual band WiFi 802.11 b/g/n

– Compatibilitate NFC (Near Field Communications)

Securitate imbunatatita a datelor si e-mail-ului

– Procesor de 1.2 GHz Snapdragon / 768 MB RAM

– Camera foto 5 Megapixeli / Video 720p@30 fps

8 GB Memorie interna si suport microSD

– Constructie compacta si foarte rezistenta

Trackpad optic foarte sensibil si precis

Din punct de vedere al design-ului Bold 9900 este putin mai mare ca si precedentul 9700, asemanator cu seria 9000 ce dispunea de un ecran mai mare si o tastatura mai usor de folosit. Cresterea display-ului chiar si cu foarte putin este binevenita avand in vedere ca ecranul este de tip touchscreen si are o diagonala de 2.8 inchi precum si o rezolutie deloc de neglijat 640×480 pixeli.

In cutia acestuia dispunem de toate accesoriile de care avem nevoie. Cablul de date, incarcatorul USB si pentru priza, setul de casti cu microfon, husa activa tipica BlackBerry si o carpa mica pentru curatat. Pe langa asta gasim si cartuliile si CD-ul pentru software-ul de PC sau MAC.

Carcasa telefonului este putin mai mare decat a predecesorului sau 9780, pentru a acomoda un display mai mare si un acumulator pe masura. La dimensiunile sale insa, 115x66x10.5 pare insa mai subtire. Ca si greutate acesta cantareste 130g, decent pentru un smartphone cu performante ridicate si cu o constructie solida. Marginea metalica este finisata frumos nu mai vorbim de aceeasi margine cromata de pana acum ci de una mai eleganta. Partea din fata este impartita aproape in mod egal intre display si tastatura, partea din mijloc cu butonanele cele mai des folosit fiind delimitarea dintre acestea. Partea din spate este realizata din metal acoperit cu o suprafata mata, aderenta, ce aduce un plus de stabilitate cand este tinut in mana. Ce nu mi-a placut a fost insa capacul din spate, chiar daca are un design elegant si este foarte bine inchis nu are o rezistenta deloc indelungata nici macar la introducerea repetata in husa din piele cu care vine telefonul. S-a zgariat in doar cateva zile de la primire doar de la miscarea repetata de a scoate si introduce telefonul in husa.

Revenind din nou la design-ul capacului multi au precizat ca nu asta ar fi solutia optima pentru un telefon de business si ca erau mai incantati de suprafata din piele de la seria 9000. Sunt insa de parere ca designul din fibra de carbon a acestui capac atat de controversat se potriveste foarte bine cu mesajul pe care doreste acest telefon sa il impuna, si sa aduca un suflu nou in acest segment de piata.

BlackBerry 9900 – Tastatura si Display

Pentru a inlatura orice dubii display-ul este cel mai bine realizat si ales element al telefonului. La o diagonala de 2.8 inci, o rezolutie mare (aproximativ 256 ppi concentratie de pixeli). Partea de touchscreen functioneaza excelent, in ciuda rezolutiei ridicate meniul este foarte usor de utilizat. Imaginea este excelenta, culorile sunt foarte naturale iar la capitolul luminozitate sta foarte bine. Deasupra display-ului se afla un strat subtire de sticla minerala foarte rezistent la zgarieturi si care ofera o claritate deosebita.

Tastatura QWERTY este probabil pe locul 2, asta doar din cauza faptului ca BlackBerry este recunoscut pentru acest lucru. Foarte comfortabila cu taste mici si ergonomice, bine definite pentru a tasta rapid si fara a fi nevoit sa privesti tatastura odata ce te obisnuiesti cu ea. Feedback-ul este foarte bun, mai bun decat la modelul mai vechi care a reprezentat elita acestui producator, Bold 9000. Probabil doar utilizatorii cu maini mari vor avea probleme de adaptare. Delimitarea tastelor pe orizontala este facuta de o serie de margini metalice, o parte din ele nu opun insa o rezistenta foarte buna la apasare, in alte cuvinte sunt putin mobile acest lucru fiind putin neplacut. De asemenea ridica si o serie de intrebari legate de rezistenta in timp a tastaturii. Exista o serie de scurtaturi bine definite, utilizatorii mai vechi de BlackBerry fiind deja familiarizati cu acestea.

Butoanele principale, cele pentru efectuarea si inchiderea apelului sunt mai putin definite insa foarte usor de gasit si relativ decent delimitate. Partea centrala detine trackpad-ul optic care spre surprinderea mea este extrem de usor de utilizat si raspunde foarte usor la toate comenzile efectuate. Este principala cauza pentru care nu am folosit foarte mult touch screen-ul, toate controalele si optiunile telefonului putand fi usor accesate doar cu trackpad-ul si unul sau doua din butoanele de control.

Conectica nu este cea mai complexa posibila, insa nici nu avem nevoie de mai mult. Pe partea stanga se afla mufa micro USB care e folosita la incarcarea telefonului si la transferul de data si mufa pentru casti sau handsfree cu jack normal de 3,5 mm. Sincer nu as fi preferat asezarea jack-ului pe laterala telefonului ci mai degraba in partea de sus sau in cea de jos. Castile din pachet vin cu mufa la 90 de grade insa daca unii dintre utilizatori prefera pentru orice alt motiv o alta pereche de casti, fie din comoditate sau performanta mai buna a acestora, acestea din urma vor avea cel mai probabil o mufa dreapta care va aduce un plus de inconvenienta la introducerea in buzunar.

Pe partea dreapta regasim butonul pentru camera foto sau video si controlul de volum. Primul mentionat este probabil o necesitate insa stiu sigur ca utilizatorul va fi din nou incurcat de situatie si probabil va sustine telefonul intr-o pozitie gresita la 90 de grade atunci cand vrea sa faca o poza. Nici acum nu s-au obisnuit toti cu pozitia corecta a unui smartphone pentru a face o poza si gasim pe internet o multime de filmuleze „pe verticala”.

Apropo de camera foto, este situata pe partea din spate desigur, in stanga si are o rezolutie de 5 Megapixeli. Este de asemenea capabila de filmare 720p. In partea opusa acesteia se afla flash-ul destul de puternic pentru a a coperi o camera normala, nu va bazati insa pe el in are liber, nu este blit profesional de DSLR.

BlackBerry 9900 – Sistem de Operare

OS 7 este cea mai nou aditie la segmentul de telefoane mobile, ahem… scuzati, smartphone-uri si la prima vedere arata foarte bine. Posibilitatea de filmare HD 720p si suportul pentru NFC (Near Field Communications) aceasta frumoasa inventie care nu stiu cand se va implementa si la noi in tara vin odata cu acest sistem de operare. De la schimbarea radicala de la vechiul sistem QNX noul OS7 este dedicat in special experientei de utilizare a celui care detine un astfel de telefon. Asta este scopul principal de acum incolo pentru BlackBerry, se pare ca au invatat ceva de la iPhone. Noua platofrma este bazata pe un procesor de 1.2 GHz care aduce un plus de viteza acestui OS si de asemenea o performanta deosebita telefonului. In esenta este mult mai usor de utilizat, mai curat, cu icoane mai bine definite si placute la vedere si detine toate setarile esentiale.

[album: http://playtech.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/BB9900/|width=480]

Agenda telefonica nu a primit nici o modificare de la OS 6, stau sa ma gandesc insa ca nici nu avea nevoie. Nu sunt un utilizator de platforma BlacBerry insa in curand cred ca voi deveni unul. Trebuie sa recunosc ca dupa parerea mea este cea mai bine organizata agenda pe care am vazut-o pana acum. Iar la un telefon acesta a fust unul dintre lucrurile care m-au interesat in mod deosebit. Contactele sunt aranjate in functie de nume, prenume sau locul unde lucreaza si puteti preciza in meniul de setari afisarea sau nu a unor activitati recente ale acestora printr-un feed de Facebook sau Twitter cele mai folosite platforme de socializare de pana acum. Principalele categorii sunt cele de Home sau Business insa pot fi create multe altele pe langa acestea.

Partea de convorbire este foarte reusita. De la formarea numarului de telefon sau cautarea in agenda a unui anumit contact dupa orice informatie descrisa Bold 9900 se descurca de minune. Cat despre performanta convorbirii si aici ma refer la calitate sunetului atat difuzor cat si microfon nu prea am ce sa ii reprosez. Tinut insa pe o retea Vodafone si nu pe Orange, asa cum a venit la teste, a avut un comportament cel putin ciudat. Am primit reprosuri de la diversi prieteni sau colaboratori ca imi tin telefonul inchis. M-am gandit prima data ca este posibil la un nivel de baterie scazut telefonul va opri conexiunile wireless printre care si cea de GSM. Am avut dreptate, insa numai intr-unul din cazuri. In restul cazurilor problema putea fi de la reteaua de telefonie mobila, probabil se lucra la vre-un releu prin zona mea, insa… ar fi o coincidenta foarte ciudata, nu-i asa?

Problema este ca nimeni nu s-a mai plans de aceasta problema. Probabil ca nu au intalnit-o. Cel putin la conversatiile in metrou sau in miscare au avut loc fara nici un fel de probleme, pe oricare din retelele mentionate mai sus. Aici tind sa fiu de acord cu legea mult discutata in Statele Unite pentru a specifica concret utilizatorului ce servicii si ce viteze ii sunt oferite consumatorului de catre compania de telefonie mobila, ridicand valul acela de 4G, care nu ofera viteze la standardul specificat. Probabil aceeasi problema o avem si noi cu acel 3G+, acele viteze de „pana la 14,4 Mb/s” care in practica sunt destul de greu de atins.

BlackBerry 9900 -Concluzii

Partea de multimedia este foarte interesanta, player-ul de muzica a ramas la fel, acelasi design si aceleasi optiuni si functionalitate insa pe partea de video avem ceva schimbari majore. In primul rand din punct de vedere al optiunilor cat si al formatelor pe care le poate rula. Am fost placut impresionat ca ruleaza aproape orice fisier video DivX, mp4, WMV, H.264 pana la o rezolutie de 720p. Singurele cu care a avut ceva probleme au fost fisierele in format XviD, un format care nu este atat de agreat de ceilalti producatori de filme.

Galeria de imagini este de asemenea preluata de la OS6 si pe cat de putine optiuni are pe atat de usor si rapid este de folosit.

Pentru conectivitate are bineinteles o serie de puncte in plus avand in vedere ca detine un modem de 14,4 Mb/s pentru download si 5,76 Mb/s pentru upload, nu ca am reusi sa atingem viteze atat de impresionante. Partea de wireless este foarte bine gandita, acel WiFi manager isi face treaba excelent, trecand de pe o conexiune Wireless pe cea interga 3G si invers atunci cand este nevoie.

Sincronizarea se face foarte usor cu BlackBerry Desktop si se poate realiza si cu iTunes, pentru fisierele cu DRM desigur totul prin conexiunea microUSB a telefonului. Nu am avut probleme sa transfer fisierele video sau audio, ori cele de imagine sau contacte prin intermediul programului de desktop. Browserul integrat este impresionant avand in vedere ca nu este un telefon full touchscreen si are implementate functiile de baza foarte usor de gasit. Te poti obisnui in cateva zile destul de rapid cu acesta. Este rapid si ofera o stabilitate destul de buna in navigarea pe internet. Singurul minus ar fi ca nu suporta Flash, sau mai bine zis „inca nu suporta Flash”. Nu stiu daca se vor intelege pe aceasta parte cu cei de la Adobe in curand. Chiar daca nu suporta acest standard, atat de mult disputat pagina se afiseaza fara probleme, elementele de tip Flash fiind omise complet.

Nu am avut ocazia sa il testez foarte mult pe partea de navigatie insa am observat ceva imbunatatiri mai ales din punctul de vedere al performantei in meniul de navigatie cat si la comunicarea cu satelitul. Probabil acestea se datoreaza in mod special procesorului foarte rapid si imbunatirilor aduse de noul sistem de operare. Partea de harti nu este atat de satisfacatoare cum mi-as fi dorit, cel putin nu pentru Romania, pentru alte tari si orase isi va face insa treaba cu succes.

In concluzie as putea spune ca experienta totala de a folosi Bold 9900 mi-a schimbat putin perspectiva acestui sistem de operare si a acestor telefoane. Sunt curios chiar sa incerc sa folosesc unul din noile modele o perioada mai lunga de timp pentru a imi putea face o impresie si asupra fiabilitatii acestora in timp precum si a update-urilor viitoare de soft. Il recomand cu caldura celor care doresc un telefon solid, robust, usor de utilizat si care detine o multime de functii interesante. Pretul s-a putea sa fie o problema pentru unii insa fiind un produs premium din punctul meu de vedere, pretul minim pentru abonament fiind de 299 Euro.