12 aug. 2011 | 14:30

Azi esti, maine nu esti – Apple nu mai e cel mai mare vanzator de smartphone-uri

ACTUALITATE
Azi esti, maine nu esti - Apple nu mai e cel mai mare vanzator de smartphone-uri

nokia-still-ahead-of-apple-in-smartphone-sales-according-to-gar

Chiar daca zilele trecute IBC si ABI Research puneau iPhone-ul in varful piramidei la smartphone-uri vandute, Apple fiind pe primul loc in ceea ce priveste productia de smartphone-uri, se pare ca realitatea este alta.

Companiile mentionate mai sus ca sursa de informare pentru propriile statistici folosesc numarul de dispozitive care pleaca din depozite catre retaileri, urmand a fi vandute catre end-useri in viitorul mai apropiat sau indepartat. Gartner, in schimb, are alta politica.

Plecand de la premisa ca utilizatorul de rand este cel care dicteaza un astfel de top, informatiile care stau la baza tabelului de mai sus sunt generate in urma vanzarilor efective de smartphone-uri catre cumparatori.

Sistemul de Operare Android este pe primul loc datorita unui amalgam de producatori precum Samsung, HTC, Motorola sau Sony Ericsson, pozitia acestui sistem de operare nu poate fi asociata unui singur producator. In ceea ce priveste sistemele de operare Symbian sau iOS, situatia este diferita. Sistemul de operare Symbian are unic reprezentant telefoanele inteligente ale Nokia, cum iOS-ul are unic reprezentant iPhone-ul Apple.

Ca urmare, Nokia s-a aflat in trimestrul 2 al acestui an, de altfel unul dezastruos pentru companie, pe primul loc la capitolul vanzari cu amanuntul de smartphone-uri, in timp ce Apple continua sa fie pe locul al doilea, o pozitie pe care o detine deja de cateva trimestre.

Va intrebati cat de mare e piata ca sa va dati seama de amploarea acestui top? 107.740.400 de smartphone-uri s-au vandut doar in trimestrul al doilea al acestui an.