Acer ICONIA: laptop sau tableta? [REVIEW]
De foarte scurta vreme am primit la test un produs ceva mai deosebit. Unii spun ca este o tableta, altii ca este vorba despre un laptop. Ei bine, eu nu le dau dreptate niciunuia dintre ei si spun ca este un hibrid, o incrucisare a acestor doua genuri. Este atat o tableta, cat si un notebook, in acelasi timp, si chiar le depaseste pe amandoua ca si concept. Exista multe pareri legate de acest produs si, avand in vedere ca am avut ocazia sa ma joc cu el cateva zile, va voi prezenta si experienta avuta cu acesta si parerea mea personala despre acest produs, acestea insa ceva mai la sfarsit. Acum vom incepe cu o scurta descriere, specificatii complete si imagini ale acestui produs, asa cum v-am obisnuit si pana acum.
Acer ICONIA, atentie a nu se confunda cu ICONIA TAB, tableta aceluiasi producator, este, in esenta, un laptop cu o configuratie mai mult decat decenta. Procesorul este un Core i5 480M cu o frecventa de functionare de 2,66 GHz, fiind chiar primul element care il deosebeste in mod clar de o tableta, cu toate ca producatorul, pe site-ul acestuia, il catalogheaza drept tableta. Hard-discul are o capacitate impresionanta de 640 GB, ceva mai mult decat laptopurile obisnuite de pe piata. Conectica sta foarte bine si ea, ICONIA detine un port USB 3.0, precum si un modul compatibil Bluetooth 3.0, iar ca si sistem de operare am fost placut impresionati sa constatam ca vine preinstalat cu o versiune Windows Home Premium pe 64 biti, o suita software de asemenea foarte completa si o serie de aplicatii gandite pentru a utiliza ambele touchscreen-uri intr-un mod cat mai intuitiv.
Specificatii:
[table id=69 /]
Dupa cum se poate observa si din tabelul de specificatii, Acer ICONIA nu este gandit pentru aplicatii intensive de grafica, cum ar fi jocurile. Placa intel HD este insa suficienta pentru a rula filme la rezolutie full HD sau pentru a utiliza laptopul in orice alte task-uri care nu necesita putere mare de procesare paralela. Capacitatea de stocare este arhisuficienta pentru a instala o multime de aplicatii sau pentru a pastra pe acesta toate documentele importante cu care lucram zi de zi, precum si o serie de filme sau muzica. Din punct de vedere al display-ului, cei 14 inci sunt bine ganditi pentru a oferi o flexibilitate mai mare utilizatorului. Sincer, insa, cand am vazut prima data imagini si clipuri cu ICONIA, la momentul prezentarii acestuia la CES, ma asteptam sa fie ceva mai mic, de 12 sau poate chiar de 10 inci. Dimensiunea de 14 inci a display-ului m-a uimit cand l-am scos din cutie.
In ideea in care este un produs complet touchscreen, ar fi fost interesant sa il poti tine intr-o mana, iar cu cealalta sa lucrezi pe el, se pare insa ca nu a fost gandit asa. Avand in vedere ca are 2,8 kilograme, ceva mai mult decat un laptop obisnuit, este practic imposibil sa lucrezi pe el daca nu este asezat pe birou sau pe masa din sufragerie. Detine insa si un element care ajuta la folosirea acestuia. Display-ul se poate rabata la 180 de grade, creand o suprafata mare, de tip multi touch, pe care se poate vizualiza o cantitate mult mai mare de informatie decat in mod obisnuit. Acesta este, practic, unul dintre avantajele majore pe care le ofer acest dispozitiv, rezolutia si dimensiunea mare a ecranului ce se poate obtine in acest fel: 1366 x 1536 pixeli, ca sa fim mai exacti. Este, intr-adevar, o rezolutie atipica, insa ganditi-va, de exemplu pentru pagini web, cata suprafata se poate acoperi din start fara a mai fi nevoie de scroll. Acest lucru este posibil prin browser, care foloseste ambele ecrane pentru paginile web.
Referitor la display, acesta este destul de sensibil pentru a recunoaste pana la 10 input-uri diferite (aici ma refer specific la degete, pentru ca este un ecran capacitiv) si, in ciuda faptului ca este o suprafata lucioasa si raman amprente absolut peste tot (riscurile de rigoare), utilizarea acestuia este destul de placuta. Nu trebuie sa va ingrijorati ca display-ul se poate sparge sau este deosebit de senisbil, el este realizat din Gorilla Glass, o suprafata foarte rezistenta la zgarieturi, ce ofera un contrast ridicat dispozitivelor touchscreen. Probabil acesta este si unul dintre motivele pentru care cantareste nu mai putin de 2,8 kilograme.
Va voi lasa in compania galeriei foto, pentru a putea admira bijuteria in cauza.
[album: http://playtech.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/acer iconia/|width=480]
Software:
La acest aspect, laptopul (sau tableta, cum doriti sa ii spuneti) sta destul de bine. Avem, pe langa utilitarele normale care vin in pachetul produselor Acer, o serie de aplicatii create special pentru acest model. Acer Ring este, de exemplu, o interfata in special pentru display-ul de jos al laptopului, care inglobeaza un player audio/video, un browser web (acela pentru navigarea pe ambele ecrane), un utilitar pentru vizualizarea imaginilor, un program pentru desen si un integrator pentru platforme sociale multiple, asemanator lui TweetDeck sau Seeismic, pentru cei care folosesc mai multe conturi simultan. Playerul audio video, precum si cel pentru imagini, se foloseste in mod foarte intuitiv. Exista butoane mari pentru toate controalele necesare si la cel de imagini mi-a placut foarte mult faptul ca poti vedea thumbnail-urile pe displayul de jos si imaginea completa pe cel de sus. Softul pentru retele sociale trebuie sa recunosc ca mi-a dat batai de cap pana l-am configurat, insa intr-un final am reusit sa il folosesc destul de bine. Acer Ring poate fi pornit de pe desktop sau direct de pe al doilea display, printr-o asezare a cel putin 4 degete pe acesta si o rotire a mainii in sensul si locul unde doresti sa apara.
Tastatura… ei bine, tastatura este una virtuala, la fel si touchpad-ul. Aici nu am sa mint, imi plac dispozitivele mobile intelegente, aka smartphone-urile, imi plac device-urile care pot face multe lucruri cu ajutorul touchscreen-ului, insa conceptul de tastatura virtuala de dimensiuni complete sunt de parere ca ar trebui sa ramana in filme. Arata bine, este cel mai interesant produs pe care l-am testat, insa, in acelasi timp, este si singurul produs la care m-am chinuit, la propriu, sa scriu un text pe el. Pentru navigarea pe internet, pentru scris o adresa web, cateva comentarii la o serie de articole sau alte tipuri de utilizari care nu necesita o tastatura este perfect, insa pentru scris text nu e o alegere buna folosirea directa a acestei tastaturi. Exista, insa, porturi USB…
Dupa cum am procedat cu o mare parte a laptop-urilor testate, scriind review-ul direct pe acestea, in cazul lui ICONIA m-am intrebat, dupa 10 randuri, cui am gresit atat de mult, sau daca oi fi masochist, asa ca am trecut la tastatura de desktop pentru a putea sa il termin, cat de cat, in timp util.
Mai jos aveti un video cu utilizarea laptop-ului pentru a va ilustra mai bine experienta mai sus descrisa.
Acumulator si constructie:
Exista multe modele pe piata care nu sunt construite suficient de rigid; in cazul lui ICONIA nu este cazul nici sa mentionam aceste aspecte. Cred ca este cel mai rigid laptop pe care l-am testat in ultimii cativa ani. Acest fapt se datoreaza aliajului metalic folosit pentru carcasa acestuia. Avand in vedere ca s-a folosit pentru protectia display-ului acel Gorilla Glass, trebuia cumva sustinuta acea suprafata din sticla si nu existau prea multe variante, in afara de un corp metalic. Partea din spate m-a surprins destul de mult. Aceasta poate fi inlaturata complet de catre utilizator, nu exista nici un fel de surub de prindere, doar doua cleme pentru asigurarea acestuia. Fara posibilitatea de inlaturare a capacului din spate, ce-i drept, nu se putea scoate bateria. Un al aspect este cel al upgrade-ului, acesta putand fi realizat foarte usor si rapid si, de asemenea, curatarea sistemului de racire poate fi facuta extrem de eficient, cu aceasta ocazie. Capacul din spate este realizat, de asemenea, din metal, mai exact aluminiu, la fel ca si cel care protejeaza display-ul principal.
Acumulatorul, pe de alta parte, este unul cu 4 celule, care reuseste sa tina ICONIA treaz abia doua ore si jumatate, si asta folosind un profil balansat intre economic si performanta maxima. Partea cea mai putin placuta este ca laptopul nu permite montarea unei baterii extinse, pentru ca aceasta ar incomoda deschiderea acestuia la 180 de grade.
Concluzie:
Am fost foarte placut impresionat de acest model, am avut chiar fani langa mine care l-au laudat pentru absolut orice aspect legat de creativitatea sau inventivitatea de care au dat dovada cei de la Acer. Ba chiar au laudat si culoarea albastra a portului USB 3.0, acestia au fost mai putini la numar, ce-i drept :). Este usor de utilizat, este foarte bine construit si gandit pentru a putea elibera creativitatea utilizatorului, as miza insa mai mult pe cei mici, care sigur ii vor descoperi o serie de noi functii.
Multumim, pe aceasta cale, celor de la evoMAG , care ni l-au oferit pentru test si va anuntam ca il puteti gasi chiar la ei pe site, pentru cei interesati de achizitionarea lui. Pretul nu este unul foarte mic, avand in vedere ca detine o multime de componente si tehnologii de ultima generatie, insa ce pot sa precizez este ca il veti gasi la un pret mai mic decat in alta parte.