28 mai 2010 | 00:50

Primul om „infectat” cu un virus de computer

ACTUALITATE
Primul om

chip

Cercetatorul Mark Gasson este prima fiinta umana infectata de un virus pentru computer. De fapt, de dragul stiintei, Gasson s-a infectat singur. Cum a fost acest lucru posibil? Initial, si-a introdus in interiorul mainii un cip care ii permite sa treaca de securitatea usilor sau sa isi activeze telefonul mobil, fiind o versiune mai sofisticata decat cele utilizate pentru identificarea animalelor de casa.

Urmatorul pas, a infectat cipul. Efectele? Mai intai, a aratat ca poate transmite virusul catre sistemele de control exterioare. Iar daca alte cipuri s-ar conecta la acele sisteme, si ele ar fi corupte in cel mai scurt timp.

Experimentul atentioneaza asupra implicatiilor pe care ar putea se la aiba dispozitivele medicale implantate in interiorul corpului uman, precum pacemaker sau cohlear, si care in timp vor deveni mult mai sofisticate, fiind expuse la riscul virusarii de catre alte implanturi umane.

Profesorul Rafael Capurro din cadrul Steinbeis-Transfer-Institute of Information Ethics din Germania a declarat ca “este serioasa problema in care cineva poate avea acces online la implantul altei persone”, adaugand ca dintr-un punct de vedere etic supravegherea implanturilor de la distanta poate fi atat negativa, cat si pozitiva.

„Supravegherea poate face parte din serviciile medicale, iar problemele pot aparea cand cineva vrea sa iti faca rau”.

Oricum, Gasson considera ca multa lume va solicita aceasta tehnologie si va plati ca pentru operatiile estetice: “Daca putem gasi o metoda prin care sa largim memoria cuiva sau IQ-ul, atunci exista o probabilitate mare ca oamenii sa apeleze la o asemenea procedura”.

Rezultatele oficiale ale experimentului vor fi facute publice cu ocazia International Symposium for Technology and Society din Australia, luna viitoare.


Sursa: BBC