ASUS ARES: cea mai puternica placa grafica din lume [Review]
Stiu ce o sa spuneti, imaginea de mai sus este creata pe computer si nu este o imagine facuta cu o camera foto. Titlul articolului este mult prea agresiv, nu este posibil sa fie cea mai puternica placa grafica din lume, oricare alta cu acelasi GPU o poate intrece daca este overclockata mai mult. Ei bine, aici trebuie sa va mai dau cateva detalii. Articolul urmator va avea ca scop intarirea afirmatiei pe care am facut-o in cadrul titlului, si veti vedea ca am dreptate, haideti sa va arat si de ce!
Imaginea de mai sus sper ca spune mai mult de 1000 de cuvinte, insa nici ea nu este suficienta pentru a va descrie senzatia pe care am avut-o cand am primit placa.
Cam asa se prezinta cutia placii grafice. Da este o cutie de placa grafica care poate cu succes sa detroneze orice valiza high tech pe care am vazut-o pana azi.
In primul si in primul rand, exista cateva segmente de piata pentru aproape orice categorie de produse. Daca incepem cu cele de jos exista low-end, mainstream, high-end si extreme. Ei din aceasta ultima categorie, extreme, face parte aceasta placa grafica. Poate va mai aduceti aminte de ASUS MARS, o alta placa grafica a aproducatorului, care a facut furori in randul gamerilor, o placa care, de altfel, a avut in spate si o armata de oameni la capitolul marketing. Ei bine, MARS, chiar daca a avut o vanzare destul de redusa la momentul respectiv, a reusit cu succes sa intareasca numele producatorului in randurile entuziastilor si, daca stam sa ne gandim putin, ei sunt cei care creaza „hype-ul” despre un nou produs. Daca va vine sau nu sa credeti, exista un segment de piata, destul de restrans ce e drept, care chiar va achizitiona acest tip de produse, cu avantajele si dezavantajele acestora.
Ares, pentru cei care nu sunt in tema, este numele zeului grec al razboiului, fiul lui Zeus si al lui Hera, un nume atat de sonor fiind perfect ales pentru acest produs. Astfel, dupa experienta cu MARS, inginerii de la ASUS au revenit din nou la plansa de design si au conceput un alt monstru grafic menit sa ridice sprancene si sa smulga exprimari de mirare din partea utilizatorului. Au gasit o alta asezare a componentelor pe noul PCB, construit plecand de la un clasic Radeon HD5970, au folosit o serie de GPU-uri cu frecvente mai mari decat cele standard, astfel nucleele grafice apropiindu-se fiecare mai mult de specificatiile lui 5870 decat ale lui 5850 (cum se regasesc in clasicul HD5970), precum si o cantitate de memorie grafica dubla, 2GB per nucleu fata de 1GB ca pana acum. Ce a iesit in stadiul tehnic? Ei bine un adevarat devorator de electricitate precum si un candidat optim la postul de sursa de caldura pentru o camera mica pe timp de iarna. Era nevoie de un sistem de racire mai performant pentru cele doua cipuri grafice. Asa ca s-a renuntat la vechea metoda, cu un ventilator tip turbina care sa sufle aerul rece de pe cele 2 GPU-uri si s-a ales un ventilator cu eficienta si volum de aer degajat mare, care a fost pozitionat deasupra celor 2 cipuri grafice, bine nu direct peste acestea, ci peste radiatorul masiv din cupru cu o greutate de peste 1 kilogram ce acopera in mare parte PCB-ul placii.
ARES=2xRV870 matematic este corect, sa vorbim insa despre micile modificari pe care producatorul le-a adus acestei placi grafice, modificari care au urcat-o pe podiumul suprem al calitatii si performantei. Numarul de tranzistori aproape intotdeauna reflecta cat de puternic va fi un produs, ati observant ca am zis aproape, exista si un motiv, noua serie de placi grafice AMD a adus ceva modificari cipului astfel ca un numar putin mai mic de tranzistori poate oferi o performanta aproximativ la fel de mare ca si inainte. Procesorul graphic RV870 detine 2.15 miliarde de tranzistori, 2xRV870=4.3 miliarde de tranzistori nu? Fiecare cip RV870 are un numar de 1600 procesoare de shader active (acestea se mai numesc si procesoare de stream). Astfel, un singur processor are o performanta foarte buna, iar cuplate si overclockate fac o echipa excelenta. Intre aceste cipuri, atat la variant standard cat si la ARES exista un cip PLX care face legatura directa intre cele doua procesoare grafice. Un lucru interesant este ca placa este promovata ca si un single GPU. Daca stam putin sa ne gandim cantatitatea de memorie este de 4 GB deci 2x2GB pentru ca pana la momentul de fata cipurile grafice nu pot imparti aceeasi felie de memorie asa ca fiecare vine cu memoria proprie.
[table id=47 /]
Si pentru ca nu va pot lasa sa va minunati doar cu specificatii tehnice va las sa va delectati si cu o galerie de imagini ale produsului.
[album: http://playtech.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/asus ares/]
Cateva mentiuni inainte de a trece mai departe.
– E lesne de inteles de ce am recomanda pentru acest monstru tehnologic o carcasa cat mai mare si mai spatioasa.
– Constructia placii ocupa 3 slot-uri PCI. Da ati citit bine 3! Asa ca mare atentie la placa de baza si la ce mai vreti sa conectati pe aceasta.
– Pentru cei cu privirea mai agila, poate ati observat in imagini un conector de crossfireX, este intr-adevar posibila conectarea acesteia impreuna cu o alta placa, de preferat tot un ARES.
– Consumul de curent? Pai va las pe voi sa faceti un calcul avand in vedere ca cei doi conectori standard de 8 pini nu au fost suficienti si sunt acompaniati de inca unul cu 6 pini. 75W vin prin intermediul slotului PCi Express, inca 75W prin conectorul cu 6 pini iar cei doi conectori cu 8 pini pot livra pana la 150W fiecare!!!
Ce vedeti mai sus sunt trei puncte de lipitura prin care se pot masura direct cu ajutorul unui aparat de masura voltajele placii, un adevarat deliciu pentru overclockerii ce viseaza sa mai stoarca si ultimul strop de performanta din acest titan al placilor grafice.
Ne asteptam la o suita impresionanta de conectori, insa am dat doar peste 3 din cei mai importanti, HDMI, Display Port si DVI (de la stanga la dreapta); suficient pentru o configuratie Eyefinity.
Instalarea placii si consum
Trebuie sa recunosc ca am mers putin la risc cand m-am decis sa folosesc sursa din dotare, un Cougar de 650W, insa m-am bazat pe renumele producatorului si pe experienta pe care am avut-o cu acest model, pana la urma s-a dovedit ca mi-am facut temele cum trebuie si in ciuda faptului ca temperatura acesteia a crescut simtitor a facut fata cu brio si celor mai nesimtite teste. Producatorul recomanda oricum o sursa de 800 W, deci eu zic sa mergeti pe mana lui, pentru ca stie ce spune. Consumul de curent masurat al sistemului a ajuns undeva la 530 W cu placa in full load si la aproximativ 190 W cu ea in idle… diferenta deci de peste 300W este alocabila placii grafice. Aminteam mai sus de o configuratie CrosfireX cu doua asemenea placi, cred ca o sursa adevarata de 800W ar face fata unei asemenea configuratii, insa recomandam una de minim 1000 W, pentru a fi cu inima impacata in ceea ce priveste varfurile de tensiune si eventualele componente auxiliare din sistemul dumneavoastra.
Temperaturi de functionare
Nu cred ca am nevoie de mai mult decat de un screenshot cu temperaturile in full load pentru a exprima satisfactia pe care am avut-o cand am decis ca sistemul de racire este unul gandit perfect pentru aceasta placa.
Da, este destul de zgomotoasa, insa la ce va asteptati? Nu este un Home Theater PC sau un laptop, ci un sistem serios de gaming.
Sistemul de test – cateva detalii despre sistemul folosit la testarea placii.
[table id=23 /]
Rezultate Teste
Nu am mai avut timp de editat grafice si alte nebunii sincer, si la cat de tarziu am terminat acest review (cu scuzele de rigoare pentru cei implicati) am sa ma dedic putin mai mult asupra concluziei si va las in compania unui tabel ceva mai simplu cu rezultatele obtinute in benchmark-uri (probabil o decizie pe care o voi mentine si pe viitor avand in vedere ca este mult mai cuprinzator sub aceasta forma).
[table id=48 /]
Concluzii
Ei bine cand am plecat de la sediul producatorului in cauza cu valiza dupa mine m-am simtit de parca eram urmarit! Si eram urmarit, de privirile tuturor pe langa care treceam pe strada, o cucoana m-a intrebat la metrou daca nu am venit sa repar display-urile de promo, care nu functionau de ceva vreme in statia respectiva (ca deh, ei ii place sa se uite la ceva pe ecranele alea moderne in timp ce asteapta metroul). In masina amicul meu ma ia la rost ce aparatura scumpa mai car cu mine, si cand deschid valiza sa ii arat…privirea pe care o avea…”Priceless”.
La fel cum se intampla de obicei cu acest tip de produse care niciodata nu vor fi la inaltimea sumei cu care vor fi achizitionate, ele reprezinta un raspuns destul de simplu al producatorului la intrebarea „De ce ati construit acest produs?”, si anume, „Pentru ca putem!” Este destul de clar pentru inflacaratii domeniului pentru care chiar nu conteaza banii, dovada ca aproape toate placile importate s-au si vandut, si da, vorbesc de piata autohtona. Aceste produse sunt cele care starnesc curiozitatea tuturor utilizatorilor, fie ei viitori clienti sau simpli privitori ai mersului pietei de IT, ele sunt cele pe baza carora se face putin scandal iar apoi dupa ce nu mai sunt o noutate ramane un singur lucru pe buzele muritorilor de rand – Numele Producatorului. O solutie destul de ingenioasa si valoroasa adoptata destul de des in industria hardware.
Daca ne uitam mai atent la ARES aceasta dovedeste ca tot timpul exista limitari impuse de cineva si aproape intotdeauna exista si altcineva capabil sa le depaseasca. Performanta acesteia este buna, chiar foarte buna, testele confirma ca este stabila, cu un potential de overclocking inca destul de bun folosibil cu mici modificari de voltaje asupra nucleelor grafice si a memoriilor. Nivelul maxim al valorilor de GPU ce se pot atinge este de aproape 1GHz, limitat de solutia de racire pe aer, desigur. Pentru aceste operatiuni, puteti folosi RivaTuner sau chiar utilitarul livrat cu placa, Asus SmartDoctor. Nu este un utilitar cu un design profesional sau cine stie ce meniuri complexe, insa este perfect pentru scopul lui.
Exista totusi un minus, pe care il voi mentiona cu zambetul pe buze pentru ca imi aduce aminte de ceva din copilarie, aspiratorul acela lung si rosu al bunicii care spre surpriza mea acum cateva saptamanai am aflat ca inca il mai foloseste. Cred ca v-ati dat seama despre ce vorbesc, despre zgomotul infernal pe care poate sa il faca atunci cand ventilatorul de racire este fortat sa atinga turatii apropiate de maximul predefinit. Acest lucru are insa si el partile lui bune, din imaginea de mai sus de la sectiunea de temperaturi va puteti da seama ca valoarea de aproape 70 de grade este o valoare chiar foarte mica pentru orice placa grafica cu racire pe aer. Tot respectul aici pentru producator, care a reusit sa impinga limitele unor nuclee grafice fara a folosi apa pentru racirea acestora. Daca ati retinut insa segmentul celor care au achizitionat aceasta placa sau care se gandesc sa o cumpere, zgomotul produs de aceasta nu cred ca este un element ce va influenta negativ decizia acestora.
Cel mai probabil, sistemul de sunet va fi la un nivel ridicat sau castile de gaming vor fi folosite de catre acestia pe toata durata jocului. Pentru overclockeri ARES va fi ca un diamant nepolizatat care are nevoie de multe retusuri pentru a arata perfect. Daca stam putin sa ne gandim, anul 2010 nu a fost unul dintre cele mai sarace in ceea ce priveste lansarile de placi grafice, si putem spune ca nu a mai trecut pragul laboratorului vreun alt model care sa ne impresioneze atat de mult, fie el si de ultima generatie, lansat acum cateva ore… Pentru acest lucru pot sa spun doar atat: Bravo ASUS! si sa oftez putin in timp ce impachetez bestia in cutia securizata in care s-ar simti onorat si un focos nuclear.