24 iul. 2009 | 18:05

Intel a trecut la 22 nm

ACTUALITATE
Intel a trecut la 22 nm

idf_otellini_1Intel a prezentat următoarea generație de procesoare pe 22 nanometri, care va ajunge la consumatori către sfârșitul anului 2011.

Dupa zece zile de la anunțarea începerii producției pentru procesoarele pe 32 nm, compania a arătat publicului un wafer de siliciu care conține primele procesoare funcționale din lume construite pe tehnologia de fabricare de 22 nm. Circuitele de testare includ memoria SRAM și circuite logice care vor fi utilizate în următoarele microprocesoare Intel.

“Am realizat primul microprocesor pe 32 nm din lume, care este si primul procesor de înaltă performanta ce integrează un nucleu grafic și unitatea centrală de procesare. Totodată, am trecut la etapa următoare, dezvoltând tehnologia de fabricare de 22 nm și construind cipuri funcționale care vor sta la baza producerii în serie a unor procesoare mai puternice și mai performante”, a declarat Paul Otellini, președinte și CEO Intel.

Waferul de 22 nm este construit din discuri individuale care conțin 364 milioane de biți de memorie SRAM și are peste 2,9 miliarde de tranzistori, înghesuiți pe o suprafața care nu depășește dimensiunea unei unghii, spun oficialii Intel. Dispozitivele sunt construite pe tehnologie de tranzistori (high-k metal gate transistors) de generația a treia, care ajuta la reducerea pierderilor de electricitate.

Potrivit lui Otellini, tehnologia de a doua generație din cipurile de 32 nm cu nume de cod Westmere reduc pierderile de aproximativ 30 de ori față de tehnologia actuală de 45 nm. Oficialul a precizat că cipurile de 22 nm se încadrează în tendința consumatorului de adoptare a noii tehnologii de Internet mobil, în detrimentul tradiționalelor PC-uri și servere.

Din actuala serie de procesoare pe 45 nm, Intel a vândut deja peste 200 de milioane, iar așteptările sunt chiar mai bune în ceea ce privește procesoarele Westmere pe 32 nm, care vor fi lansate anul acesta. Următoarea generație de procesoare pe 32 nm, Sandy Bridge, va fi scoasă pe piață către sfârșitul anului 2010.