Ziua neagră în care Elena Ceaușescu a preluat puterea. Ce operațiune secretă a ordonat soția dictatorului

Ziua neagră în care Elena Ceaușescu a preluat puterea. Ce operațiune secretă a ordonat soția dictatorului

Pe data de 18 decembrie 1989, Nicolae Ceaușescu ia una dintre cele mai controversate decizii din vremea când au început manifestațiile de la Timișoara. Nicolae Ceaușescu a decis să plece în Iran în dimineața de 18 decembrie, deși la Timișoara oamenii erau în stradă.

Discuții la nivel înalt

La ora 8:30, Nicolae Ceaușescu i-a chemat la reședința sa din Primăverii pe oamenii-cheie ai instituțiilor de forță ale statului, și anume, ministrul de interne, Tudor Postelnicu, ministrul apărării, Vasile Milea, șeful Departamentului Securității Statului, Iulian Vlad, dar și pe Marin Neagoe șeful Direcției a V-a a Securității, care era însărcinată cu misiunile de protecție și pază a demnitarilor vremii.

La această discuție au mai participat și Elena Ceaușescu, dar și alți doi apropiați cu cuplului dictatorial, Emil Bobu, secretar al Comitetului Politic Executiv al CC al PCR (CPEx) și Manea Mănescu, membru în CPEx. Nicolae Ceaușescu a transmis ordine precise în ceea ce privește păstrarea ordinii în țară până în seara de 20 decembrie, când avea să se întoarcă de la Teheran. La ora 9.30, pe data de 18 decembrie, aeronava prezidențială a decolat către Iran, cu direcția Teheran.

Conducerea României s-a aflat pe mâna Elenei Ceaușescu

În toată această perioadă, la conducerea României a fost Elena Ceaușescu și cei doi apropiați ai familiei, Emil Bobu și Manea Mănescu. Aceste personaje loiale lui Nicolae Ceaușescu au fost prezenți lângă cuplul prezidențial și pe data de 22 decembrie, în momentul evacuării din sediul CC.

Elena Ceaușescu, rămasă la putere, a ținut permanent legătura cu echipa de generali trimisă pe 17 decembrie de către Nicolae Ceaușescu la Timișoara. Deși în dimineața de 18 decembrie 1989 liderul comunist primise asigurări de la autoritățile locale și de la responsabilii militari de la Timișoara că este liniște, lucrurile nu stăteau deloc așa.

Astfel, în după amiaza de 18 decembrie lucrurile degenerează la Timișoara, iar Elena Ceaușescu le ordonă forțelor de represiune să tragă în mulțime. La ora 18:00, într-o groapă comună, au fost aduse câteva zeci de victime, iar alte 43 au fost transferate către București, în jurul orei 23:00.

Menționăm că din ordinul Elenei Ceaușescu, cele 43 de trupuri aduse în Capitală au fost incinerate peste noapte la Crematoriu. Această operațiune a purtat numele de ”Trandafirul”. Ca urmare a represaliilor din 18 decembrie, mai mulți manifestanți din Timișoara au fost arestați.

A doua zi, mulțimea a ieșit din nou în stradă, doar că de această dată s-au organizat inclusiv muncitorii din fabricile timișorene. În acest timp Nicolae Ceaușescu a ținut permanent legătura din Iran cu Bucureștiul. El s-a întors înapoi în țară pe data de 20 decembrie, total debusolat în legătură cu evenimentele ce au avut loc în România, cât timp a fost plecat la Teheran.

Imediat după acest episod, istoricii au considerat că Ceaușescu a greșit luând decizia de a pleca în Iran, nefiind vorba despre o vizită capitală pentru relațiile internaționale ale României.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI