Ziua Marinei Române 2023. La ce oră încep festivitățile la Constanța, programul complet al evenimentelor
Ziua Marinei Române 2023 este o sărbătoare civilă și militară, aniversată în fiecare an pe data de 15 august. În aceeași zi este prăznuită și Sfânta Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni. Ziua Marinei Române a fost marcată prin lege în anul 2004, iar începând cu anul 2009 a fost declarată sărbătoare națională.
Ziua Marinei Române 2023. Scurt istoric
Ziua Marinei Române este una dintre cele mai importante sărbători naționale ale anului. Anul 2023 marchează împlinirea a 121 de ani de datină marinărească. Prima dată când a fost aniversată Ziua Marinei a fost în anul 1902, pe data de 15 august. Ziua Marinei Române este strâns legată și de sărbătoarea creștină Adormirea Maicii Domnului, prăznuită la aceeași dată, considerată ocrotitoarea marinarilor.
Pe data de 15 august 1902, la bordul Crucișătorului Elisabeta, a fost însemnată Ziua Marinei Române. La eveniment a fost prezent și ministrul de război al acelor vremuri, Dimitrie A. Sturdza. În aceeași zi, o serbarea marinărească a avut loc în incinta Palatului Invalizilor.
De asemenea, pe faleza Cazinoului au fost organizate spectacole în aer liber și ample manifestări, tradiție care se respectă cu strictețe și în ziua de astăzi. De-a lungul timpului, această serba rea marinărească a crescut în amploare și semnificații, iar în anul 1911, aceste serbări au fost organizate de Societatea Marinarilor Regina Elisabeta.
Un an mai târziu, festivitatea nautică a fost pusă sub înaltul Patronaj al Majestății Sale Regina Elisabeta. În 1945, Ziua Marinei a fost demonstrată și la București, având loc manifestări organizate pe Lacul Herăstrău. După oficierea slujbei religioase, aici s-au arborat drapelele României și ale Națiunilor Unite.
Manifestările și sărbătoarea în sine au dobândit accente propagandistice în timpul comunismului. Totodată, semnificația creștină a sărbătorii a fost înlocuită cu una mitologică, care spunea că zeul Neptun era patronul jocurilor marinărești. După căderea regimului comunism s-a revenit la tradiția de a sărbători Ziua Marinei Române odată cu sărbătoarea Sfintei Marii.
Tradiții și obiceiuri de Ziua Marinei 2023
De Ziua Marinei Române se respectă o serie de tradiții și obiceiuri. Printre cele mai importante se numără următoarele: ceremonialul militar al întâmpinării oficialităților, arborarea pavilionului și a marelui pavoaz, acompaniate de Imnul Național.
Ridicarea pavilionului este momentul solemn al începerii ceremonialului militar specific zilelor de sărbătoare în Forțele Navale Române. În fiecare an are loc parada navală, moment în care mai multe nave de luptă execută exerciții demonstrative.
De Ziua Marinei au loc jocuri și întreceri marinărești, precum demonstrații de sărituri în apă, aruncarea colacului de salvare, concursuri de bărci, prinderea porcului la școndru sau vânătoarea de rațe, programe artistice, focuri de artificii și multe alte activități.
Programul evenimentelor de Ziua Marinei 2023
-
Constanța
Startul evenimentelor organizate cu ocazia Ziua Marinei va avea loc marți, 15 august, începând cu ora 10:00 pe faleza din Constanța, unde va avea loc exercițiul naval „Forțele Navale Române 2023”.
De asemenea, tot la Constanța, pe data de 12 august, orele 20:00 – 21:00, va avea loc un concert itinerant al Muzicii Militare a Forțelor Navale, în stațiunea Mamaia, pe faleză.
În cursul zilei de luni, 14 august, între orele 08:00 – 09:00 va avea loc un ceremonial militar și religios care marchează Ziua Recunoștinței. Acesta are loc la Monumentul „Crucea Marinarilor”.
-
Mangalia
În Mangalia, pe data de 10 august, între orele 19:00 – 20:00, Muzica Militară a Forțelor Navale va susține un spectacol în Piața Republicii. Pe data de 14 august va avea loc ceremonialul militar și religios la Monumentul Marinarului, iar pe 15 august, Ziua Marinei va fi sărbătorita în Portul Turistic Mangalia, prin exerciții militare demonstrative, jocuri marinărești și multe altele.
-
Tulcea
În Tulcea, Ziua Marinei va fi sărbătorită pe data de 15 august, între orele 10:00 – 13:00, pe faleza municipiului, acolo unde vor avea loc exerciții demonstrative și expoziții de tehnică militară. Pe 14 august, marinarii militari vor depune coroane de flori în memoria eroilor marinari.
Citește și: Ce surprize se pregătesc de Ziua Marinei în Portul Constanţa. Iohannis va participa la spectacol
-
Brăila
La Brăila, Ziua Marine Române va fi sărbătorită pe faleza municipiului prin exerciții militare, jocuri marinărești, concursuri și expoziții de tehnică militară. De asemenea, de la ora 20:30, marinarii se vor retrage cu torțe pe traseul Primăria Brăila – Grupul 329 Logistic Brăila.
-
București
În Capitală, evenimente organizate cu ocazia Zilei Marine vor avea loc la Centrul Cultural al Municipiului București și în Parcul Herăstrău. De asemenea, Forțele Navale Române prezintă o colecție de pictură cu tematică Marină, în Centrul Vechi, la ARCUB, în perioada 11-15 august, între orele 17:00 – 22:00. Pe data de 15 august, începând cu ora 09:00, la Monumentul Eroilor Marinari din Parcul Regele Mihai I va avea loc un ceremonial militar și religios.