Ziua în care PSD îl poate lăsa din brațe pe Toader: cum poate ajunge ministrul „pe făraș”

de: Ciprian Ioana
08 04. 2019

Moțiunea simplă împotriva ministrului Justiției, Tudorel Toader, e dezbătută și votată luni în plenul Senatului. Opoziția nu are suficiente voturi să treacă moțiunea, dar ministrul Tudorel Toader poate fi trimis acasă chiar de PSD.

ACTUALIZARE: Moțiunea împotriva ministrului Justiției a fost amânată și va fi dezbătută miercuri, în plenul Senatului.

Dezbaterea moțiunii simple are loc pe fondul tensiunilor evidente dintre liderul PSD, Liviu Dragnea, și ministrului Justiției, Tudorel Toader. Vizibil nemulțumit că ordonanțele de urgență privind Codurile Penale întârzie, președintele PSD a răbufnit la adresa lui Toader.

„În ceea ce privește ordonanțele, eu vă spun sincer că în ziua de miercuri m-am amuzat. Vedeam un fel de teatru. Îi vedeam pe unii de la Bruxelles care țipau, amenințau și urlau ca nu cumva să dați nu știu ce ordonanță. Îi vedeam și pe ai noștri de la Guvern. Și ei țipau și strigau: cum vă permiteți să ne spuneți nouă asta. Și unii și alții știau că nu se vor da ordonanțe. Pentru cine acest teatru?. Eu cred că domnul ministru Toader să înțeleagă că nu mai poate continua așa. Trebuie să înceteze cu această atitudine. (…) a tot anunțat că va da niște ordonanțe de ugență care de fapt nu s-au dat. Nici nu cred că avea intenția să le dea vreodată”.
Liviu Dragnea, președintele PSD

Tudorel, replică pe Facebook

Ministrul Justiției i-a dat replica liderului PSD pe Facebook.
„Simple precizări! Sunt obligatorii deciziile CCR care au fost pronunţate în controlul a posteriori, faţă de o normă juridică în vigoare. Nu sunt obligatorii deciziile CCR care au fost pronunţate în controlul a priori, faţă de proiecte de lege. PS: Legiuitorul poate să renunţe la proiectul de lege supus controlului a priori. Dacă legiuitorul continuă procesul de legiferare, atunci trebuie să respecte soluţiile declarate neconstituţionale”.
Tudorel Toader, ministrul Justiției
Ulterior, ministrul Justiției a venit cu o precizare cât se poate de clară. I-a transmis liderului PSD că poate să-și ia gândul de la ordonanțele pe justiție.
„În lipsa urgenţei, nu poate fi adoptată o Ordonanţă de Urgenţă!”
Tudorel Toader, ministrul Justiției

”Justiţia – victimă sigură în mâinile lui Toader”

PNL și USR au depus la Senat o moțiune simplă la adresa ministrului Justiției intitulată ”Justiţia – victimă sigură în mâinile lui Toader”. Semnatrii îi cer lu iTudorel Toader să renunţe la ”modificările nocive” din justiție și să nu încalce statul de drept.
”Titlul este cât se poate de sugestiv, arată starea de fapt a lucrurilor din sistemul judiciar. Justiţia chiar este în realitate o victimă sigură în mâinile lui Toader, dacă această situaţie se va conserva la Ministerul Justiţiei. Pe de altă parte, vorbim de o Românie care este victimă sigură în mâinile Guvernului PSD-ALDE şi în mâinile domnului Dragnea. De aceea, speranţa noastră este că prin moţiunea simplă vom reuşi să dăm un mesaj ferm prin care domnul Toader să fie obligat să facă pasul în afara acestui minister”.
Alina Gorghiu, senator PNL
Tudorel Toader a mai trecut printr-o moțiune de cenzură similară. Documentul nu a întrunit, însă, numărul necesar de voturi, pentru că ministrul a fost susținut de colegii din PSD și ALDE. Camera Deputaţilor a respins moțiunea cu 126 de voturi „pentru”, 148 de voturi „împotrivă” şi două abţineri.
În lumina ultimelor evenimente și a tensiunilor cu liderul PSD, e posibil ca ministrul să fie pus „pe făraș” de coaliția de guvernare.