Ziua în care poți afla câți ani mai ai de trăit se apropie. Ce trebuie să faci în această zi de sărbătoare

de: Bișinicu Andreea
20 04. 2023

În Vinerea din Săptămâna Luminată, creștinii sărbătoresc Izvorul Tămăduirii, în prima zi de vineri după Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. În 2023, evenimentul va fi celebrat pe 21 aprilie, când în toate bisericile ortodoxe se va săvârși Sfânta Liturghie și se va oficia slujba de sfințire a apelor. Cum poți afla în această zi sacră câți ani mai ai de trăit.

Ce reprezintă sărbătoarea Izvorul Tămăduirii

În a cincea zi din Săptămâna Luminată, credincioșii creștini ortodocși prăznuiesc Izvorul Tămăduirii, o sărbătoare închinată Maicii Domnului.

Denumirea de Izvorul Tămăduirii provine de la o serie de minuni care au fost săvârșite la un izvor din apropierea Constantinopolului. Se spune că, înainte de a ajunge împărat, Leon cel Mare a întâlnit un bătrân orb care l-a rugat să îi dea apă și să-l conducă în cetate.

Leon ar fi auzit-o pe Fecioara Maria când l-ar fi sfătuit să intre în pădure, acela fiind locul unde ar găsi apa de izvor cu care să îi spele ochii orbului, iar acesta va începe să vadă.

Drept ofrandă adusă acestei minuni, după ce a ajuns împărat, Leon a construit lângă acel izvor o biserică. Mai târziu, împăratul Justinian – care s-a vindecat bând apă de la izvor,a construit o biserică și mai mare.

Citește și Rugăciunea pe care să o spui în Săptămâna Luminată. Vei scăpa de probleme

Cum aflau oamenii cât mai aveau de trăit în această zi de sărbătoare

Potrivit tradițiilor străvechi, oamenii lăsau un vas cu apă în biserică de joi până vineri, după care se spălau cu apa sfințită și o beau pe stomacul gol, ca să fie feriți de necazuri și ghinioane pentru tot restul anului.

Cei superstițioși care voiau să afle câți ani mai au de trăit apelau la un ritual inedit. Mai exact, aceștia aşezau o cană sub un pom de nuc sau soc, iar dacă urmau să găsească pământ pe fundul cănii, acest semn le-ar fi arătat că sfârşitul li se apropie.

În anumite regiuni ale României, adolescenții încă mai păstrează tradiția de Izvorul Tămăduirii, facând legământul juvenil.

Indiferent dacă au sau nu martori, ritualul se desfășoară în curtea casei, în jurul unui copac înflorit, prin care schimbă diferite obiecte cu valoare simbolică, dansează și se răsfață cu alimente tradiționale de sărbătoare, servite din oale de lut.

Citește și Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Luminată. Ce trebuie să faci pentru a avea sănătate tot anul