Ziua în care Pământul este la cea mai mare distanță de Soare. Motivul pentru care este însă atât de cald în toate colțurile lumii
La data de 6 iulie a avut loc un eveniment extrem de important: Pământul s-a aflat la cea mai mare distanță față de Soare. Astăzi a atins punctul care se află la cea mai mare distanță față de steaua în jurul căreia orbitează, cunoscut sub numele de afeliu. Explicația clară pentru temperaturile extrem de ridicate.
Terra, în cel mai îndepărtat punct față de Soare
În fiecare an, periheliul Pământului are loc în ianuarie, iar afeliul în iulie. Afeliul reprezintă momentul în care Terra se află în cel mai îndepărtat punct față de Soare și a avut loc azi, 6 iulie 2023. Astrul în jurul căruia orbitează Terra va fi situat la o distanță de 152.092.505 kilometri în prezent. De obicei, în restul anului, distanța medie este de 149.597.870 kilometri.
La începutul fiecărei luni iulie, Pământul traversează punctul de afeliu, iar în prima parte a lunii ianuarie trece prin periheliu, punctul cel mai apropiat de Soare pe orbita sa. Distanța aproximativă dintre afeliu și periheliu este de 5 milioane de kilometri.
În timpul periheliului, când Pământul se află mai aproape de Soare, acesta se deplasează mai rapid. Acest lucru conduce la o iarnă cu aproximativ 5 zile mai scurtă în emisfera nordică, în timp ce vara este mai scurtă în emisfera sudică.
De ce este luna iulie cea mai călduroasă
Având în vedere că se află la cea mai mare distanță de Soare, mulți se gândesc că ar trebui să fie ceva mai rece pe Pământ. Se pare, însă, că situația nu stă deloc așa. Specialiștiii spun că totul ține de felul în care este înclinată axa de rotație, care influențează semnificativ temperaturile.
„Tiparele meteorologice sezoniere sunt modelate în primul rând de înclinarea de 23,5 grade a axei de rotație a planetei noastre, nu de excentricitatea ușoară a orbitei Pământului”, a explicat profesorul George Lebo pentru NASA în 2001.
În perioada verii din emisfera nordică, axa Pământului este înclinată spre Soare, ceea ce duce la o mai mare expunere directă a razelor solare pe o suprafață mai extinsă a Terrei. Această expunere directă duce la încălzirea treptată a pământului și la creșterea temperaturii pe toate continentele, conform specialiștilor. Astfel, este evidentă creșterea majoră a temperaturilor.
„Tiparele meteorologice sezoniere sunt modelate în primul rând de înclinarea de 23,5 grade a axei de rotație a planetei noastre, nu de excentricitatea ușoară a orbitei Pământului”, a mai explicat profesorul George Lebo.