Zilele libere pe care le au românii până la finalul anului. Vestea proastă de Crăciun

de: Stan Nicu
24 10. 2022

S-a calculat care sunt zilele libere pe care le au românii până la finalul anului. Care este vestea proastă de Crăciun. Salariații din România au motive de supărare pentru că principalele sărbători de iarnă pică în zile libere, nu în zile lucătoare. Chiar și așa se anunță câteva zile libere. Care sunt acestea, vedeți un pic mai jos.

Câte zile libere mai sunt din 2022. Câte zile libere aduce pentru salariați 2023

Salariații sunt cel mai mulțumiți când Crăciunul și Revelionul pică în mijlocul săptămânii.

Atunnci se pot realiza așa cunoscutele zile punte care leagă sărbătorile de weekendul de dinainte sau care urmează. Anul acesta nu se va pune problema de făcut punte cu weekendul.

Mai puține libere de Sărbători

Astfel, sărbătorile de iarnă din acest an aduce mai puține zile libere pentru români, dat fiindcă Crăciunul și Anul nou pică în zile de weekend, oricum libere pentru salariați.

Crăciunul se sărbătorește într-o zi de duminică, drept pentru care salariaații vor beneficia doar de o singură zi liberă plătită, respectiv a doua zi de Crăciun, luni, 26 decembrie.

În ce zi pică Revelionul 2022-2023. Câte libere mai sunt din acest an

Revelionul pică sâmbăta, însă anul nou, respectiv 2 ianuarie 2023, începe cu o zi liberă pentru români cu o zi liberă, fiind o zi de luni.

Până la marile Sărbători de iarnă 2022, românii vor mai avea două zile libere la finalul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie.

Este vorba despre 30 noiembrie, sărbătoarea de Sfântul Andrei, care pică miercuri, precum  și 1 Decembrie, Ziua Națională, care este sărbătorită joia.

Se va face punte între joi, 1 decembrie și weekend?

În cazul bugetarilor, va fi declarată zi liberă și vineri, 2 decembrie, cu condiția să se recupereze după. Astfel, angajații de la stat vor beneficia de o minivacanță de cinci zile, începând de miercuri, 30 noiembrie și până luni, 5 decembrie, în ajunul de Moș Nicolae.

Decizia în privința zilei de punte, vineri 2 decembrie, o decizie în acest sens urmează să fie adoptată în Guvern, după o înțelegere în coaliția de guvernare.

La privat patronii hotărăsc ce libere dau angajaților

Situația stă diferit în situația angajaților din sistemul privat. Aici, fiecare patron stabilește dacă va acorda și ziua de vineri, 2 decembrie, zi liberă.

În ceea ce privește anul 2023, salariații trebuie să știe că vor avea parte de 12 zile libere legale.

Care sunt zilele libere din 2023

Luni 2 ianuarie – a doua zi de Anul Nou;

Marți 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;

Vineri, 14 aprilie – Vinerea Mare;

Luni 17 aprilie – a doua zi de Paște;

Luni 1 mai – Ziua Muncii;

Joi 1 iunie – Ziua Copilului;

Luni 5 iunie – a doua zi de Rusalii sau Pogorârea Sfântului Duh;

Marți 15 august – Sfânta Marie;

Joi 30 noiembrie – Sfântul Andrei;

Vineri 1 decembrie – Ziua Națională a României;

Luni 25 decembrie – prima zi de Crăciun;

Marți 26 decembrie – a doua zi de Crăciun.