Zilele în care este interzis să speli înainte de Paşte. Puţine gospodine ştiu, e mare păcat

de: Bișinicu Andreea
12 04. 2023

Zilele în care este interzis să speli înainte de Paşte. În Săptămâna Mare, dinainte de Paște, gospodinele se pregătesc intens cu cele mai bune preparate tradiționale pentru masa festivă de Paște. În ceea ce privește organizarea în casă, curățenia generală și spălatul rufelor, iată care sunt zilele în care este interzis să speli înainte de Paște sau să muncești.

Zilele în care este interzis să speli înainte de Paşte

În Săptămâna Patimilor, cunoscută și sub numele de Săptămâna Mare, credincioșii merg la biserică, în fiecare zi, pentru a asculta slujbele deniilor. În Vinerea Mare, preoții cântă Prohodul, cea mai importantă și lungă slujbă dinainte de Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.

Din punct de vedere al treburilor casnice, gospodinele și gospodarii se întrec în a prepara bucatele tradiționale de Paște, precum cozonacul, pasca, friptura de miel și drobul. Vopsirea ouălor de Paște are loc, potrivit tradiției, în Joia Mare.

Când este interzis să speli înainte de Paşte. Când vine vorba de curățenia generală și de spălatul rufelor, fețele bisericești au anumite reguli nescrise cu privire la ce ai și ce nu ai voie să faci în cele 6 zile dinainte de Paște.

Potrivit tradițiilor populare, în prima zi din Săptămâna Mare, gospodinele se dedică în totalitate curățeniei de Paște.

În Lunea Mare, covoarele se scot la aerisit, se șterge praful, se spală suprafețele de pășit din locuință și se pot spăla rufe la mașină. De asemenea, tot în această zi, gospodarii meșteșurgăresc și finisează reparațiile din casă.

Citește și Miercurea Mare, tradiții și obiceiuri. Ce este bine să faci neapărat în această zi din Săptămâna Mare

Tradiții pentru fiecare zi din Săptămâna Patimilor

În a doua zi din Săptămâna Mare, în Marțea Seacă, româncele spală rufe, curăță geamurile și au grijă ca locuința lor să fie impecabilă de Paște.

Zilele în care este interzis să speli înainte de Paște sunt cele de miercuri și vineri. Conform Bibliei, în Miercurea Mare, Iuda l-a vândut pe Iisus fariseilor pentru 30 de arginți, fiind o dată cu mare însemnătate în religia creștină.

Zilele în care este interzis să speli înainte de Paște. În Vinerea Patimilor, de asemenea, este mare păcat să speli rufe, deoarece atunci are loc Răstignirea lui Iisus Hristos pe Cruce, pentru iertarea păcatelor oamenilor.

Ouăle roșii se pregătesc în Joia Mare, după cum o spune datina străveche, iar alimentele vor fi bune până la Înălțare. Se spune că acei credincioși care vopsesc ouăle de Paște în această zi vor fi feriți de boli, suferințe și ghinioane.

În cazul în care nu apuci să vopsești ouăle în Joia Mare, preoții recomandă să faci acest lucru în Sâmbăta Mare, nu în Vinerea Patimilor.

Citește și Când se trece pe sub masa de Paște 2023. Ce semnificație specială are acest obicei