Zilele ideale în care trebuie să plantezi roșiile în grădina ta. Așa vei avea o recoltă mai mare

de: Manolică Anca
29 04. 2023

Mulți oameni se întreabă adesea care este cel mai bun moment pentru plantarea roșiilor. Ei bine, acesta depinde, printre altele, de zona în care locuiești, dar și de condițiile meteorologice. Exist, însă, câteva indicii care te pot ajuta cu privire la perioadă. Iată așadar cum se stabilește momentul potrivit pentru plantarea tomatelor. Care sunt zilele ideale în care ar trebui să te apuci de grădinărit.

Zilele ideale în care ar trebui să plantezi roșiile în grădină

Dacă vrei să te apuci serios de grădinărit în acest an, dar nu știi cu exactitate când ar fi bine să plantezi roșiile, noi îți vom dezvălui câteva trucuri importante în rândurile de mai jos.

Așadar, primul lucru pe care trebuie să îl înțelegi despre când să începi să cultivi roșii este că acestea sunt plante de vreme caldă. Deși mulți oameni încearcă să planteze roșiile cât mai devreme posibil, adevărul este că această metodă nu va face ca ele să iasă mai devreme și, de asemenea, expune planta de tomate la înghețuri târzii neașteptate, care ar putea-o ucide planta.

Prin urmare, este important să ținem cont de faptul că plantarea acestor răsaduri este puternic condiționată de limitările date de valorile temperaturilor minime tolerate de acestea.

Cum stabilim momentul plantării tomatelor

Roșiile sunt o specie foarte pretențioasă, pentru creșterea și dezvoltarea lor fiind necesare temperaturi de minimum 7 grade Celsius. Dacă valorile termice scad sub acest prag, plantele încep să sufere, iar dacă valorile ajung sub 3 grade roșiile îngheață și mor.

Așadar, conform observațiilor meteorologice multianuale, s-a observat că, în general, temperaturile minime din timpul nopții nu mai scad sub 7 grade (și aproape deloc sub 3 grade Celsius) încă din:

  • prima decadă a lunii mai (1-10 mai): în zonele mai calde din țară (Sud, Sud-Vest, Sud-Est, Nord-Vest, Vest), fiind un moment prielnic pentru a le planta;
  • a doua decadă a lunii mai (10-20): în zonele mai reci (Nord, Nord-Est, Est)

Prin urmare, momentul ideal pentru plantarea roșiilor depinde mult de temperaturi, astfel încât să nu existe riscul revenirii unui îngheț.

De asemenea, un alt indicator este reprezentat de temperatura solului la o adâncime de 15 cm, notează horticultorul.ro. Aceasta trebuie să fie în jurul valorii de 12 grade Celsius și se poate măsura foarte ușor cu un termometru de sol.

Citește și: Secretul unei recolte bogate de roșii. Cu ce trebuie stropite la 7 zile de la plantare