Zile libere 2022. Românii care vor bucura de 15 sărbători legale
În anul ce urmează, românii vor avea un număr total de 15 zile libere legale, de sărbători religioase sau naționale. Nouă dintre aceste zile libere pică în timpul săptămânii, iar angajații care aparțin altor culte religioase beneficiază de alte două zile libere.
Zile libere legale în 2022
Datorită sărbătorilor legale, românii vor avea două weekenduri prelungite anul viitor. Este vorba despre Unirea Principatelor, sărbătorită pe 24 ianuarie și Adormirea Maicii Domnului, sărbătorită pe 15 august. Ambele cad într-o zi de luni și sunt libere prin lege. Pe de cealaltă parte, Crăciunul cade în weekend, la fel ca și anul acesta.
Din cele 15 zile de sărbătoare legală, 9 vor pica în timpul săptămânii. De asemenea, angajații creștin ortodocși vor beneficia de zile libere în Vinerea Mare și în prima și a doua zi de Rusalii. În funcție de sărbătorile religioase, salariații care aparțin altor culte religioase vor beneficia de alte două zile libere.
- 1 ianuarie (sâmbătă) – Anul Nou 2022
- 2 ianuarie (duminică) – a doua zi de Anul Nou
- 24 ianuarie (luni) – Ziua Unirii Principatelor Române (Mica Unire)
- 22 aprilie (vineri) – Vinerea Mare
- 24 aprilie (duminică) – Paștele Ortodox 2022
- 25 aprilie (luni) – Paștele Ortodox
- 1 mai (duminică) – Ziua Muncii
- 1 iunie (miercuri) – Ziua Copilului
- 12 iunie (duminică) – Rusalii
- 13 iunie (luni) – Rusalii
- 15 august (luni) – Adormirea Maicii Domnului, Sfânta Maria
- 30 noiembrie (miercuri) – Sfântul Andrei
- 1 decembrie (joi) – Ziua Națională a României
- 25 decembrie (duminică) – Crăciun
- 26 decembrie (luni) – Crăciun
Din păcate, aceste zile libere nu se aplică tuturor. Există categorii de angajați care, datorită specificului activității, nu pot lipsi de muncă. În această categorie intră angajații unităților sanitare, cei care lucrează în structura MAI sau unități de alimentație publică.
Concediul de odihnă în codul muncii
La sfârșitul anului apar mereu discuții între angajați legate de ce se întâmplă cu concediile de odihnă în cazul în care nu și-au efectuat zilele de concediu disponibile pentru anul în curs. Ei bine, angajații care nu și-au luat cele 21 de zile legale de concediu de odihnă în 2021, pot solicita angajatorului să le acorde până la jumătate anului 2023.
În primul rând, dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaților și nu poate forma obiectivul vreunei renunțări sau limitări. Se efectuează în fiecare an, iar în cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua concediul integral sau parțial, angajatorul este obligat să acorde concediu de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni. De asemenea, este permisă compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat, însă doar în cazul încetării contractului individual de muncă.