Zi liberă în plus de la serviciu pentru români?! Data pe care vor s-o aleagă parlamentarii

Zi liberă în plus de la serviciu pentru români?! Data pe care vor s-o aleagă parlamentarii

Se anunță încă o zi liberă în plus de la serviciu pentru români?! Care este data pe care vor s-o aleagă parlamentarii pentru a acorda încă un liber salariaților din România, vezi în rândurile de mai jos.

România va beneficia de o nouă zi liberă?! Despre ce zi este vorba

România s-ar putea bucura de o nouă zi liberă în fiecare an. În cazul în care Parlamentul va adopta propunerea în ceea ce privește introducerea datei de 6 ianuarie pe lista zilelor de sărbătoare legală, atunci, anul 2023 va avea 16 zile, nu 15 zile libere atât cât prevede legea în prezent.

Numărul zilelor legale ar urma să crească de anul viitor, asta în cazul în care Camera Deputaţilor va adopta propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea alin.(1) al art.139 din Legea nr.53/2003- Codul Muncii.

Ce mai trebuie ca propunerea să devină lege

Pentru ca propunerea să devină lege, după adoptarea Camerei Deputaților va trebui să fie promulgată de șeful statului Klaus Iohannis, iar mai apoi publicată în Monitorul Oficial.

Propunerea ca românii să beneficieze de încă o zi liberă are la bază mai multe motive. Astfel, ziua de 6 ianuarie se dorește ca de la anul să fie liberă pentru că este o sărbătoare cu o însemnătate mare, când România marchează sfârșitul sărbătorilor de iarnă prin Botezul Domnului Iisus Hristos.

Sărbătorile creștine, importante la români

„Ţinând cont de importanţa sărbătorilor creştine pentru ţara noastră consider că este oportună includerea zilei de 6 ianuarie în cadrul sărbătorilor legale. Această zi are o semnificaţie cu totul aparte pentru cultura şi spiritualitatea românească. Epifania sau Botezul Domnului reprezintă un praznic deosebit ce încheie sărbătorile închinate Naşterii lui Hristos”, scrie în expunerea de motive a propunerii.

România are mai puține zile libere ca alte țări

În plus, propunerea vine și după o analiză făcută la nivel european. Potrivit acesteia, România se află în coada clasamentului țărilor care oferă zile libere de la stat pentru cei aflați în câmpul muncii. Printre cei care au mai multe zile se numără spaniolii, italienii, austriecii…etc.

„La nivel european, România se situează pe ultimele poziţii în ceea ce priveşte numărul zilelor libere, astfel că, spre exemplu în 2022, dintre cele 15 sărbători legale, doar 9 se află în timpul săptămânii, cu două în plus faţă de anul trecut. In acest sens. România prezintă foarte puţine sărbători legale faţă de celelalte state europene, fiind depăşită de ţări precum Malta, Slovacia, Spania, Italia sau Austria, aşa cum arată un studiu realizat de către Institutul Eurofound”,  se mai arată în expunerea de motive a propunerii.