Zeci de mii de bucureșteni se expun zilnic pericolului. Obiectul din casă care le afectează grav sănătatea
Într-un oraș în care există cel puțin două mașini pe familie, nu e de mirare că nivelul poluării e extrem de ridicat. Practic, puțini sunt bucureștenii care pot să spună că aerisesc în casă. De fapt, ei nu fac decât să lase aerul cu noxe să le intre în casă.
Modul incredibil în care se încălzesc bucureștenii din centru
Sute de mii de bucureșteni se expun zilnic pericolului poluării. Sunt foarte puține locuri în Capitală în care se poate respira aer curat. Sursa majoră a poluării sunt autoturismele. Lor li se adaugă cele aproximativ 3 milioane de centralele termice pe gaz. În tot orașul persistă nu doar un miros specific, de gaze de eșapament, ci și un miros cu tentă chimică. Sursa masivă de poluare sunt sobele, care mai sunt, încă, modalitatea preferată pentru încălzit de mulți bucureșteni, mai ales pentru cei care stau în casele vechi din centru.
„Sunt aproximativ 65 de mii de unități locative, case, vile, care se încălzesc cu sobe, sobele astea ard fie lemn, fie cărbune, păcură, emisiile fiind la un nivel extrem de ridicat. Atunci când e frig afară, aceste locuințe trebuie încălzite, pare o poluare ridicată în zona centrală, e una dintre explicații.” (Gabriel Dumitrașcu, fost director RADET)
Promisiunile primăriilor de sector despre cum vor să reducă poluarea
Sursele de poluare, de care Bucureștiul nu duce lipsă, sunt dublate și de lipsa curățeniei. Străzile nu sunt spălate cu lunile, iar, într-o iarnă atât de secetoasă cum a fost cea pe care am traversat-o, praful se adună. Dacă zăpada mai reușea să mai șteargă urmele mizeriei, pe perioadele lungi de secetă, situația devine mult insuportabilă.
„În ceea ce priveste salubrizarea eficientă a străzilor din București, reprezintă mai bine de 45% dintr-un aer mult mai curat in București, dacă firmele ar face salubrizare eficientă” (Costel Alexe, ministrul Mediului).
Bucureștenii se plâng de ani de zile de calitatea insuportabilă a aerului. Primăriile de sector promit întruna că vor reface contractele cu firmele de salubrizare, dar nimeni nu sesizează nicio o îmbunătățire. Copiii sunt cei mai afectați, pentru că ei sunt la nivelul la care se emit gazele de eșapament ale mașinilor.